Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 74. sjednici, održanoj 27.02.2013. godine, donosi

 

O D L U K U

O OVLAŠĆENJU ZA VRŠENJE ISPLATE
NERASPOREĐENIH SREDSTAVA KOJA SU JP
ELEKTROPRIVREDA BiH D.D. - SARAJEVO I JP
ELEKTROPRIVREDA HRVATSKE ZAJEDNICE
HERCEG BOSNE D.D. MOSTAR PRIKUPILE U
SVOJSTVU OPERATORA ZA OIEIK

 

I

 

Ovom odlukom ovlašćuju se JP Elektroprivreda BiH d.d. -Sarajevo i JP Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar za vršenje isplate sredstava koja su prikupile u svojstvu Operatora za OIEIK, a sukladno odredbama ove odluke.

 

II

 

Neraspoređena sredstva koja je JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo prikupila u svojstvu Operatora-za OIEIK na dan 14.01.2013. godine iznose 3.315.805,93 KM.
Neraspoređena sredstva koja je JP Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar prikupila u svojstvu Operatora za OIEIK na dan 14.01.2013. godine iznose 3.335.724 KM.

 

III

 

Ovlašćuje se JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo i JP Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar da otvore posebne račune na koje će se izdvojiti prikupljena sredstva iz točke II ove odluke i sa kojih će se vršiti isplate sukladno ovoj odluci.
Sredstva iz točke II ove odluke će se koristiti za isplatu razlike između garantovane cijene otkupa električne energije i referentne proizvodne cijene u iznosu od 8,10872 pf/kWh odobrene od strane FERK-a, proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora energije koji imaju zaključene ugovore o otkupu električne energije sa JP Elektroprivreda BiH d.d. -Sarajevo i JP Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar, kao i proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora energije koji su do dana 13.01.2013. godine dobili energetsku suglasnost od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, a u slučaju da zaključe ugovore o otkupu električne energije sa JP Elektroprivreda BiH d.d. -Sarajevo i JP Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar.
Lista proizvođača i njihovih garantovanih cijena otkupa električne energije iz prethodnog stava ove točke, sačinjena od strane Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, je u prilogu ove odluke i čini njen sastavni dio.

 

IV

 

JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo i JP Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar će prilagoditi ugovore o otkupu električne energije zaključene sa proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora energije iz točke III stavak 2. sa odredbama ove odluke.

 

V

 

Za realiziranje ove odluke zadužuju se JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo i JP Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar.

 

VI

 

JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo i JP Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar će mjesečno izvješćivati Vladu Federacije Bosne i Hercegovine putem Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i FERK-a o stanju sredstava na računima iz točke III stavak 1. ove odluke.

 

VII

 

Ova odluka važi do donošenja zakona kojim će se regulirati korištenje obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije ili do utroška raspoloživih sredstava na računima iz točke III stavak 1. ove odluke, u zavisnosti koji od ovih događaja prije nastupi.

 

VIII

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 151/2013
27. veljače 2013. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.