ZAKON
O KLASIFIKACIJI ZANIMANJA U FEDERACIJI
BOSNE I HERCEGOVINE

 

  1. Opće odredbe

 

Član 1.

 

Ovim zakonom utvrđuju se pojam i svrha klasifikacije zanimanja u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: klasifikacija zanimanja), subjekti koji su dužni primjenjivati klasifikaciju zanimanja, definira se pojam zanimanja, te utvrđuje način donošenja klasifikacije zanimanja.

 

  1. Pojam i svrha klasifikacije zanimanja

 

Član 2.

 

Klasifikacija zanimanja je obavezan statistički standard koji su dužni primjenjivati svi organi vlasti, privredna društva, ustanove i druga pravna lica u Federaciji Bosne i Hercegovine koja vrše evidentiranje, prikupljanje, obradu, analiziranje, prijenos i iskazivanje statističko-analitičkih podataka bitnih za praćenje stanja i kretanja na socijalno-ekonomskom području.

 

Član 3.

 

Klasifikacija zanimanja upotrebljava se kao obavezan standard za sve korisnike iz člana 2. ovog zakona kada se iskazuju podaci o zanimanjima, naročito u području statistike, migracija stanovništva, zapošljavanja, profesionalne orijentacije i obrazovanja.

 

Član 4.

 

Klasifikacija zanimanja zasniva se na Međunarodno standardnoj klasifikaciji zanimanja, koja se prema preporuci Međunarodne organizacije rada primjenjuje kao međunarodni standard, čime se osigurava međunarodna uporedivost podataka
o zanimanjima.

 

Član 5.

 

Klasifikacija zanimanja koristi se kao statistički standard za razvrstavanje zanimanja u službenim, odnosno administrativnim zbirkama podataka (evidencije, registri, baze
podataka), u statističkim istraživanjima i statističkim registrima čime se osiguravaju konzistentni podaci za statističko, analitičko i naučno praćenje strukture zanimanja aktivnog stanovništva, kao i potraživanja za poslom.

 

  1. Pojam zanimanja

 

Član 6.

 

Zanimanje je statističko-analitička kategorija u koju se razvrstavaju poslovi i radni zadaci srodni prema sadržaju i zahtjevnosti koje je obavljala, obavlja ili bi mogla obavljati, po pravilu, jedna osoba koja posjeduje odgovarajuća znanja, sposobnosti i vještine.

 

  1. Struktura klasifikacije zanimanja

 

Član 7.

 

Struktura klasifikacije zanimanja je sistematski popis hijerarhijski povezanih grupa zanimanja označenih šiframa i nazivima.
Hijerarhijska struktura i početak primjene klasifikacije zanimanja definirat će se Odlukom o klasifikaciji zanimanja.

 

  1. Način donošenja

 

Član 8.

 

Klasifikaciju zanimanja odlukom propisuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na prijedlog Federalnog zavoda za statistiku.
Rok za donošenje Odluke o klasifikaciji zanimanja je 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

 

  1. Prijelazne i završne odredbe

 

Član 9.

 

Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje važiti Zakon o standardnoj klasifikaciji zanimanja ("Službene novine Federacije BiH", broj 22/04).

 

Član 10.

 

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

Predsjedavajući
Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH

 

Radoje Vidović

 

Predsjedavajući
Predstavničkog doma
Parlamenta Federacije BiH

 

Fehim Škaljić