Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bo­sne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), člana 13. Zakona o ce­stama Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Fe­deracije BiH", br. 12/10, 16/10) i Zaključka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, br. 03/05-27-695/2011 od 12.07.2011. godine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na 36. sjed­nici održanoj 09.02.2012. godine, donijela

 

O D L U K U

O PROMJENI IMPLEMENTATORA ZA LOT-3
SARAJEVSKE OBILAZNICE NA KORIDORU Vc

 

I

 

JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mo­star preuzimaju od JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine d. o. o. Sarajevo, implementaciju projekta izgradnje LOT- 3 Sara­jevske obilaznice na koridom Vc poddionica Butila-Vlakovo sa priključnom cestom Mostarsko raskršće (LOT- 3A i LOT-3B).

 

II

 

JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mo­star će od JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Sara­jevo preuzeti dokumentaciju (tehnički, ekonomski i pravni dio) koja se odnosi na izgradnju LOT- 3 Sarajevske obilaznice na koridom Vc, poddionica Butila-Vlakovo sa priključnom ce­stom Mostarsko raskršće (LOT- 3A i LOT - 3B).

 

III

 

JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mo­star preuzimaju od JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Sarajevo, ukupna ulaganja na LOT- 3 Sarajevske obila­znice u iznosu od 45.399,75 KM, od čega se na projektno-tehničku dokumentaciju odnosi 44.083,50 KM, a na neopravdani dio avansa 1.316,25 KM.

 

IV

 

JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mo­star preuzimaju od Direkcije za puteve Kantona Sarajevo neu­trošena sredstva za eksproprijaciju iz Budžeta Federacije Bo­sne i Hercegovine u iznosu od 461.376,62 KM kao i vrijed­nost ukupno izvršenih ulaganja u vezi sa poslovima ekspropri­jacije na LOT- 3 u iznosu od 38.623,38 KM.

 

V

 

JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mostar će iz vlastitih sredstava, fmansirati eksproprijaciju nekret­nina i drugih troškova, te izvršiti reviziju postojeće, izradu ne­dostajuće tehničke i drage dokumentacije iz tačke l ove odlu­ke.

 

VI

 

Zadužuje se JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o Sarajevo da utvrde tačan iznos sredstava iz okvira odo­brenih međunarodnih kreditnih linija koja se odnose i koja će. biti raspoloživa za izgradnju LOT- 3 Sarajevske obilaznice.

 

VII

 

Ovlašćuje se JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovi­ne d.o.o Mostar da pokrene inicijativu za obezbjeđenje nedostajućih sredstava za izgradnju LOT- 3 Sarajevske obilaznice kod finansijskih institucija, a uz saglasnost Federalnog mini­starstva prometa i komunikacija.

 

VIII

 

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministar­stvo prometa i komunikacija, JP Ceste Federacije Bosne i Her­cegovine d.o.o. Sarajevo i JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Mostar, svako u okviru svojih nadležnosti.

 

IX

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana obja­vljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 135/2012
9. februara/veljače 2012. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.