Na osnovu člana 17. st. 6. i 7. Zakona o igrama na sreću ("Službene novine Federacije BiH", br. 01/02 i 40/10), na prijedlog Komisije za utvrđivanje prijedloga Odluke o raspodjeli dijela sredstava ostvarenog prometa Lutrije Bosne i Hercegovine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 68. sjednici, održanoj 14.11.2012. godine, donosi

 

O D L U K U

O UTVRĐIVANJU LISTE KORISNIKA I RASPODJELI
DIJELA SREDSTAVA OSTVARENOG PROMETA LUTRIJE
BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2011. GODINU

 

I

 

Odobrava se raspodjela dijela sredstava u iznosu od 2.068.428,24 KM uplaćenih u Budžet Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu sredstava ostvarenog prometa Lutrije Bosne i Hercegovine za 2011. godinu, kako slijedi:
a)     Iznos od 1.241.056,94 KM (60% ukupnih sredstava) raspodjeljuje se za finansiranje programa i projekata sadržanih u odobrenom prijedlogu liste korisnika sačinjene nakon provedene procedure po javnom konkursu kojeg je raspisalo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (Prilog-lista korisnika broj 1.)
b)     Iznos od 310.264,23 KM (15% ukupnih sredstava) raspodjeljuje se za finansiranje programa i projekata sadržanih u odobrenom prijedlogu liste korisnika sačinjene nakon provedene procedure po javnom konkursu kojeg je raspisalo Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja (Prilog - lista korisnika broj 2.)
c)     Iznos od 206.842,82 KM (10% ukupnih sredstava) raspodjeljuje se za finansiranje programa i projekata sadržanih uodobrenom prijedlogu liste korisnika sačinjene nakon provedene procedure po javnom konkursu kojeg je raspisalo Federalno ministarstvo kulture i sporta-Federalno ministarstvo kulture i športa (Prilog - lista korisnika broj 3.)
d)     Iznos od 206.842,82 KM (10% ukupnih sredstava) raspodijelit će se na sljedeći način:

  1. Iznos od 107.837,00 KM raspodjeljuje se za finansiranje programa i projekata sadržanih u odobrenom prijedlogu liste korisnika sačinjene nakon provedene procedure po javnom konkursu kojeg je raspisalo Federalno ministarstvo zdravstva (Prilog - lista korisnika broj 4.)
  2. Iznos od 99.005,82 KM usmjerava se na račun Fonda solidarnosti za potrebe liječenja djece i mladih oboljelih od teških bolesti.

e)     Iznos od 103.421,41 KM (5% ukupnih sredstava) raspodjeljuje se za finansiranje programa i projekata sadržanih u odobrenom prijedlogu liste korisnika sačinjene nakon provedene procedure po javnom konkursu kojeg je raspisalo Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta (Prilog - lista korisnika broj 5.)
Svim pojedinačnim korisnicima, sredstva će biti doznačena prema iznosima utvrđenim u Listama korisnika br. 1. do 5. iz stava 1. ove tačke, koje su sastavni dio ove odluke.

 

II

 

Zadužuje se Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija da sredstva iz tačke I. stav 1. ove odluke doznači korisnicima najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

 

III

 

Zadužuju se nadležna ministarstva iz tačke I stav 1. ove odluke, da u cilju realizacije ove odluke dostave Federalnom ministarstvu finansija-Federalnom ministarstvu financija podatke o svakom pojedinačnom korisniku kojem su sredstva odobrena u visini navedenoj u Listama korisnika br. 1. do 5. U skladu sa stavom 1. ove tačke, nadležna ministarstva u roku od osam dana od dana stupanja na snagu ove odluke, dostavljaju sljedeće podatke: naziv korisnika, adresa korisnika, broj transakcijskog računa i naziv banke kod koje je otvoren.

 

IV

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH". -

 

V broj 1549/2012
14. novembra 2012. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.