Na temelju članka 28. stavak 1. i članka 39. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2012. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 3/12), a u vezi sa člankom 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 56. sjednici održanoj 17.07.2012. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SA
KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA "TEKUĆI
TRANSFER DRUGIM RAZINAMA VLASTI -
ZDRAVSTVENA ZAŠTITA ROMA U FEDERACIJI
BOSNE I HERCEGOVINE" UTVRĐENIH PRORAČUNOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2012. GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU ZDRAVSTVA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sa kriterijima raspodjele sredstava "Tekući transfer drugim razinama vlasti - zdravstvena zaštita Roma u Federaciji Bosne i Hercegovine", utvrđenih u razdjelu 20. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2012. godinu, ("Službene novine Federacije BiH", broj 3/12), ekonomski kod 614100, u iznosu od 50,000,00 KM.

 

II

 

Sredstva iz točke I ove odluke usmjerit će se za zdravstvenu zaštitu osoba romske nacionalnosti koje zbog tradicionalnog načina života nemaju stalno mjesto prebivališta odnosno boravišta u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Svrha programa: Pružanje adekvatne zdravstvene zaštite osobama romske nacionalnosti, nepoznatog stalnog prebivališta odnosno boravišta u Federaciji Bosne i Hercegovine, podjednakim uvjetima kao i za ostale grupacije stanovništva koje su izložene povećanom riziku obolijevanja.
Kriteriji za raspodjelu sredstava: Zakon o zdravstvenoj zaštiti ("Službene novine Federacije BiH", broj 46/10)
Organizacija koja prima transfer: Zdravstvena ustanova, koja je pružila adekvatnu zdravstvenu uslugu osobama romske nacionalnosti, nepoznatog stalnog prebivališta odnosno boravišta u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

III

 

Isplata sredstava iz točke I ove odluke vršit će se na temelju računa i medicinske dokumentacije zdravstvene ustanove.

 

IV

 

Federalno ministarstvo zdravstva će o utrošenim sredstvima iz točke I ove odluke izvješćivati Federalno ministarstvo financija-Federalno ministarstvo finansija, saglasno Zakonu o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2012. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 3/12).

 

V

 

Za realiziranje ove odluke zadužuju se Federalno ministarstvo zdravstva i Federalno ministarstvo financija-Federaino ministarstvo finansija, svako u okviru svojih nadležnosti.

 

VI

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 994/2012
17. srpnja 2012. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.