Na osnovu člana 24. tačke 6. Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća ("Slu­žbene novine Federacije BiH", broj 39/03, 22/06 i 43/10) i čla­na 33. st. 1. i 2. Pravilnika o načinu rada i funkcionisanju šta­bova i povjerenika civilne zaštite ("Službene novine Federaci­je BiH", broj 77/06 i 5/07), na prijedlog Federalnog štaba civil­ne zaštite, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 38. sjed­nici održanoj 22.02.2012. godine, donosi

 

O D L U K U

O PRESTANKU STANJA PRIRODNE NESREĆE
NA PODRUČJU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

 

I

 

Ovom Odlukom proglašava se prestanak stanja prirodne nesreće na području Federacije BiH, uzrokovano velikim snje­žnim padavinama i niskim temperaturama, koje je proglašeno Odlukom Vlade Federacije BiH o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Federacije BiH uzrokovane velikim snje­žnim padavinama i niskim temperaturama ("Službene novine Federacije BiH", broj 11/12).

 

II

 

Proglašava se prestanak stanja prirodne nesreće sa danom 22.02.2012. godine.

 

III

 

Zadužuje se Federalni Štab civilne zaštite da i dalje prati stanje na ugroženom području i na bazi istog utvrđuje obim i potrebe za angažovanje snaga i sredstava civilne zaštite.
Istovremeno, vlade kantona i načelnici općina će na osno­vu vlastitih procjena utvrditi dalji rad svojih štabova civilne za­štite.

 

IV

 

Zadužuje se Federalna komisija za procjenu šteta da u ro­ku od 60 (šezdeset) dana, od dana dostavljanja izvještaja od strane vlada kantona odnosno kantonalnih komisija za procje­nu šteta, izvrši procjenu štete na. području Federacije, koja je nastala usljed velikih snježnih padavina i niskih temperatura, u skladu sa Uredbom o jedinstvenoj metodologiji za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća ("Službene novine Federaci­je BiH", br. 75/04, 38/06, 52/09 i 56/09) i Odlukom o postup­ku i kriterijima za dodjelu jednokratne novčane pomoći opći­nama i kantonima za otklanjanje Šteta nastalih od prirodnih i drugih nesreća ("Službene novine Federacije BiH", br. 60/06 i 8/10).

 

V

 

Zadužuju se rukovodioci organa uprave i upravnih organi­zacija Federacije i kantona, odnosno rukovodioci općinskih službi za upravu da u okviru svoje redovne djelatnosti obavlja­ju i dodatne poslove koji se odnose na otklanjanje posljedica koje su nastale djelovanjem prirodne nesreće.
Poslove iz stava 1. ove tačke, vršit će najkasnije do 30.04.2012.

 

VI

 

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i ista će biti objavljena u "Službenim novinama Federacije BiH" i saopštena javnosti putem sredstava javnog informisanja.

 

V broj 174/2012
22. februara 2012. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.