Na temelju članka 158. stavak 1. točka l) Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu ("Službene novine Federacije BiH", broj 64/09), na prijedlog Federalne uprave civilne zaštite, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 162. sjednici održanoj 14. veljače 2011. godine, donosi

 

U R E D B U

O PRAVILIMA SLUŽBE ZA PROFESIONALNE I DRAGOVOLJNE VATROGASNE POSTROJBE
I VATROGASNE POSTROJBE PRAVNIH OSOBA

 

I - TEMELJNE ODREDBE

 

Članak 1.

 

Ovom uredbom propisuju se pravila službe za profesionalne i dragovoljne vatrogasne postrojbe i vatrogasne postrojbe pravnih osoba (u daljnjem tekstu: vatrogasna postrojba), formacija vatrogasnih postrojbi, prava i dužnosti vatrogasaca, zapovjedi i komande, vježbovni postupci i radnje u vatrogasnim postrojbama, vatrogasni objekti i dežurstva, izvješće i analiza vatrogasne intervencije, vatrogasne vježbe, svečanosti, takmičenja, počasti i knjige evidencije u vatrogasnim postrojbama.

 

Članak 2.

 

Pripadnici vatrogasne postrojbe (u daljnjem tekstu: vatrogasci) u okviru operativnih i drugih poslova vatrogasne postrojobe utvrđenih u članku 68. Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva ("Službene novine Federacije BiH", broj 64/09 - u daljnjem tekstu: Zakon), dužni su osigurati da vatrogasna postrojba u svakom momentu i u svim uvjetima bude spremna za pravovremeno i učinkovito gašenje požara i za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara (u daljnjem tekstu: zaštita i spašavanje).

 

II - FORMACIJA VATROGASNIH POSTROJBI

 

Članak 3.

 

Osobna i materijalna formacija, područje djelovanja i unutarnja organizacija vatrogasne postrojbe, utvrđuje se odlukom o osnivanju vatrogasne postrojbe za područje kantona, općine i grada na osnovu procjene ugroženosti i plana zaštite od požara kantona, općine i grada.

 

Članak 4.

 

Vatrogasna postrojba organizira se u slijedeće formacijske oblike:
1)    Vatrogasno odjeljenje - najmanje devet vatrogasaca,
2)    Vatrogasni vod (najmanje 21 vatrogasac) - dva do četiri odjeljenja,
3)    Vatrogasna četa (najmanje 42 vatrogasca) - dva do četiri voda,
4)    Vatrogasna brigada (najmanje 84 vatrogasca) - dvije i više četa.

 

III - PRAVA I DUŽNOSTI VATROGASACA

 

Članak 5.

 

Vatrogasci u obavljanju poslova i zadaćaiz vatrogasne djelatnosti, svoja prava i dužnosti izvršavaju sukladno zakonu, ovom uredbom i drugim općim aktima, a naročito:
1)    propisno primjenjuju, stvaralački razvijaju i sustavno usavršavaju vatrogasnu struku,
2)    čuvaju i izgrađuju međusobne kolegijalne odnose, razvijaju međusobno povjerenje i unapređuju kvalitet rada u vatrogasnim postrojbama,
3)    u svakoj prilici čuvaju ugled vatrogastva i svoj osobni ugled,
4)    stručno se usavršavaju,
5)    čuvaju državnu, službenu i poslovnu tajnu,
6)    čuvaju i održavaju vozila, opremu, uređaje i druga sredstva za zaštitu od požara,
7)    za vrijeme službene dužnosti, nose propisanu radnu uniformu, osobnu i kolektivnu zaštitnu opremu prilikom vatrogasnih intervencija i drugih intervencija zaštite i spašavanja, a prilikom održavanja svečanosti, takmičenja i počasti koje organiziraju vatrogasne postrojbe ili kad su vatrogasne postrojbe pozvane da sudjeluju u drugim javnim manifestacijama, nose svečanu uniformu,
8)    svoje obveze izvršavaju savjesno, požrtvovno i disciplinovano,
9)    odazivaju se pozivu na obavljanje službene dužnosti, kao što je: učešće u vatrogasnoj intervenciji i intervenciji prilikom prirodne i druge nesreće, dežurstvo, vatrogasna vježba ili takmičenje, kontrola spremnosti, provođenje preventivnih mjera zaštite od požara, obuka, smotra i slično,
10)  u slučaju posebitih mjera zaštite od požara ili za vrijeme trajanja prirodne ili druge nesreće prijavljuju svoje udaljavanje, po privatnom ili drugom poslu, izvan mjesta prebivališta,
11)  sudjeluju na intervencijama i ne napuštaju mjesto intervencije bez odobrenja rukovoditelja akcije gašenja požara, osim u slučaju očigledne opasnosti po svoj život,
12)  službenu dužnost napuštaju tek nakon što dođe smjena ili dobiju odobrenje mjerodavnog rukovoditelja akcije gašenja požara na dužnosti komandira smjene,
13)  zadaće izvršavaju prema načelima vatrogasne taktike, kako bi za najkraće vrijeme sa najmanjim mogućim oštećenjima objekta i imovine postigli siguran rad i uspješno obavili vatrogasnu ili drugu intervenciju;
14)  provode naredbe i komande koje se odnose na izvršavanje službenih dužnosti;
15)  sredstva veze upotrebljavaju isključivo prema uputstvu za njihovo korištenje;
16)  izvršavaju i druge poslove utvrđene Planom i Programom rada. vatrogasne postrojbe i
17)  poštivanje načela Etičkog kodeksa za državne službenike u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 7/05 i 82/09).
Ukoliko kod izvršavanja komande prilikom akcije gašenja požara, nastupe okolnosti koje traže izmjenu komande, vatrogasac je dužan, bez oklijevanja, o tome obavijestiti rukovoditelja akcije gašenja požara, koji mu je izdao komandu. Ako vatrogasac, zbog nastale situacije, o tome ne može obavijestiti rukovoditelja akcije gašenja požara, koji mu je izdao komandu, u tom slučaju na svoju odgovornost izvršava zadaću prema svom znanju i ubjeđenju.

 

Članak 6.

 

Vatrogasac je dužan ispoljavati inicijativu, odlučnost, odvažnost, hrabrost, poštenje, kolegijalnost i izdržljivost.

 

Članak 7.

 

Prava i dužnosti vatrogasca utvrđena u čl. 5. i 6. ove uredbe, primjenjuju se i na pripadnike u dragovoljnim vatrogasnim postrojbama i u vatrogasnim postrojbama pravnih osoba.
Prava, dužnosti i ovlaštenja starješina vatrogasnih postrojbi, ostalih starješina unutar postrojbi (starješine ispostava i drugih sastava i formacija) i komandira iz članka 78. stavak l. Zakona, utvrdit će se propisom iz članka 158. stavak l. točka 2) Zakona.

 

Članak 8.

 

Prilikom prijema u radni odnos, vatrogasac prima pisani opis pravila službe i svojim potpisom potvrđuje daje upoznat sa tim pravilima. Potpisani opis pravila službe odlaže se u personalni dosije vatrogasca.
Pripadnici dragovoljne vatrogasne postrojbe pored potpisanog opisa pravila službe iz stavka 1. ovog članka, daju i usmenu svečanu izjavu ispred stroja vatrogasne postrojbe, na način utvrđen u članku 51. ove uredbe.

 

IV - ZAPOVJEDI I KOMANDE

 

Članak 9.

 

Komandovanje u vatrogasnoj postrojbi zasniva se na principu subordinacije.
Vatrogasci su dužni izvršavati naredbe i komande nadređenog starješine.
Zapovjedi se izdaju za obavljanje redovitih poslova i zadaća u vrijeme obavljanja službene dužnosti i mogu biti usmena i pismena.
Komanda se izdaje za obavljanje vježbovnih postupaka i radnji i drugih redovitih poslova i zadaća u vrijeme obavljanja službene dužnosti, dojave požara ili drugog događaja, vježbe,, intervencije gašenja požara ili intervencije zaštite i spašavanja.

 

Članak 10.

 

Komande moraju biti blagovremene, kratke, jasne, glasne i potpune, kako bi ih čuli i razumjeli svi pripadnici vatrogasne postrojbe.
Komande se izvršavaju bez pogovora, osim ako izvršenje komande predstavlja krivično djelo i kada je u suprotnosti sa zakonom i drugim propisima.

 

V - VJEŽBOVNI POSTUPCI I RADNJE U VATROGASNIM POSTROJBAMA

1) Postrojavanje i zauzimanje stava

 

Članak 11.

 

Vježbovni postupke i radnje vatrogasci, u vatrogasnim postrojbama, izvode kao pojedinci postrojbe, u. toku obavljanja službene dužnosti.
Postrojbe veličine odjeljenja i voda izvode vježbovne postupke i radnje u propisanim strojevima, a čete i veće postrojbe u poretcima.
Stroj - poredak je raspored u kojem su vatrogasci, vozila i druga tehnička sredstva u postrojbama, postrojeni po čelu i dubini na određenim odstojanjima i razmacima.
Starješina vatrogasne postrojbe, izdajući komandu, određuje u koji će se zborni stroj - poredak, postrojiti postrojba.
Vrstu - čine vatrogasci koji stoje u stroju - redu jedan do drugog.
Odstojanje između vatrogasaca je udaljenost koja se mjeri od lakta jednog, do lakta drugog vatrogasca.
Red (kolonu) - čine vatrogasci koji stoje u stroju - poretku jedan drugom u zatiljak. Ako za vatrogascem iz jedne vrste ne stoji drugi vatrogasac, takav se red naziva nepotpun. Zadnji red mora uvijek biti potpun.
Razmak je udaljenost između vatrogasaca mjerena od stopala do vrha prstiju narednog vatrogasca.

 

a) Postrojavanje

 

Članak 12.

 

Starješina vatrogasne postrojbe prije postrojavanja određuje mjesto, vrstu postrojavanja, odjeću i opremu. Nakon postrojavanja provjerava brojno stanje, vanjski izgled vatrogasaca, ujednačenost i prilagođenost osobne opreme.
Vatrogasci se postrojavaju u vrstu, dvije vrste, kolonu, dvije kolone i četiri kolone.
Vrsta - jednovrsni stroj je postrojavanje, u kojem vatrogasci stoje jedan pored drugoga na odstojanju 0,10 m. U vrstu se postrojava grupa i odjeljenje i veće postrojbe.
Dvije vrste - dvovrsni stroj je stroj u kojem su vatrogasci raspoređeni u dvije vrste tako da se vatrogascima, prve vrste nalaze u zatiljak vatrogasci druge vrste na odstojanju 0,10 m i razmaku između dvije vrste od 1,10 m.
Kolonu čine postrojeni vatrogasci jedan za drugim u zatiljak na odstojanju od 1,10 m.
Dvije kolone čine vatrogasci postrojeni jedan za drugim u zatiljak na odstojanju od 1,10 m i razmaku između dvije kolone od 0,10 m.
Četiri kolone čine postrojeni vatrogasci jedan za drugim u zatiljak na odstojanju od 1,10 m i razmaku između dvije kolone od 0,10 m.

 

Članak 13.

 

Postrojavanje vatrogasnog odjeljenja za izvođenje vježbe obavlja se na komandu starješine vatrogasne postrojbe (u daljnjem tekstu: starješina): "Odjeljenje u dvije vrste zbor!".
Na datu komandu odjeljenje se postrojava u dvovrsni stroj na udaljenosti od pet koraka ispred starješine.
U cilju poravnanja vatrogasaca u vrsti izdaje se komanda "Na desno (lijevo) ravnaj - SE!".
U cilju poravnanja vatrogasaca u koloni izdaje se komanda "U zatiljak!".
Oslobađajući stav na mjestu odmor zauzima se na komandu "Na mjestu - ODMOR!". Kada se želi otpustiti postrojena postrojba ili vatrogasac izdaje se zapovijed "OTPUST!". Kada se želi otpustiti postrojba koja se kreće izdaje se zapovijed "Ot.-PUST!".
Ako izdala komanda nije pravilno i dobro izvedena, starješina izdaje komandu: "Ponovi!".
Na komandu "Ponovi", vatrogasci zauzimaju stav u kojem su bili prije izdavanja komande. Svaki put kada se izda komanda "Ponovi", starješina prije izdavanja te komande mora objasniti pogrešku zbog koje je izdao komandu "Ponovi".

 

b) Zauzimanje stava vatrogasca pojedinca i vatrogasaca u stroju

 

Članak 14.

 

Osnovni stavovi su: "pozor", "na mjestu odmor", "na desno (na lijevo) ravnaj se", "pozdrav" i "zatiljak".
Osnovni stav "Pozor" zauzima se na komandu starješine za postrojavanje i na komandu "Pozor!".
Vatrogasac pojedinac ili u stroju u osnovnom stavu stoji pozorno. Koljena su prirodno ispružena, pete se dodiruju, vrhovi stopala su razmaknuti za Širinu stopala. Gornji dio tijela je uspravan, prsa su prirodno izbačena. Ramena su u istoj visini i u prirodnom položaju. Težina tijela je ravnomjerno raspoređena na oba stopala. Ruke su prirodno pružene s malo izbočenim laktovima, dlan dodiruje bedra, prsti su ispruženi, srednji prst je na stvarnom ili zamišljenom rubu hlača. Glava je prirodno uzdignuta, brada malo privučena prema vratu, a pogled usmjeren naprijed u visini očiju.
Stav na mjestu odmor, zauzima se na komandu starješine: "Na mjestu - ODMOR!", Vatrogasac iskoračuje kraći korak u lijevu stranu, istovremeno obje ruke stavlja na leda. Desnom rukom hvata šaku lijeve ruke. Šaka lijeve ruke je zatvorena. Ako lijevom hvata šaku desne ruke onda je desna šaka zatvorena. Stav tijela je opušten, a težina tijela ravnomjerno raspoređena na oba stopala.
Stav na desno (lijevo) ravnaj se, koristi se kod poravnanja vatrogasaca u vrsti, a zauzima se na komandu starješine "Na desno (lijevo) ravnaj - SE!". Na ovu komandu svi u vrsti, osim prvog na krilu, koji gleda ravno, okreću glavu u desno (lijevo) i poravnavaju se prema prvome. Po izvršenom poravnanju starješina vatrogasne postrojbe uvijek izdaje komandu: "Pozor!".
Za poravnanje vrste po dubini starješina izdaje komandu: "U zatiljak!". Na ovu komandu svaki vatrogasac u drugoj vrsti poravna se u zatiljak s vatrogascem u prvoj vrsti na odstojanju od 0,10 m. Ovo ravnanje se koristi i za poravnanje u koloni gdje se vatrogasci poravnaju jedan za drugim na rastojanju od 1,10 m.

 

c) Stav starješine prije i za vrijeme izdavanja komandi

 

Članak 15.

 

Prije izdavanja komande, starješina zauzima osnovni stav pozor, a nakon toga izdaje komandu.
Nakon izdate komande; "Pozor!".starješina vodi računa da vatrogasci ne stoje u tom stavu duže vrijeme.
Starješina izdaje komande uvijek ispred stroja ili sa strane ako se vatrogasci kreću, ali nikada iza njihovih leda. Prilikom postrojavanja starješina se postavi tako da se formacija može postrojiti ispred njega, lijevo, desno i u dubinu, kako bi starješina po završenom postrojavanju ostao na sredini postrojene formacije.

 

d) Pozicija starješine u odnosu na stroj u kretanju

 

Članak 16,

 

Starješina vodi stroj u kretanju na način da je stroj uvijek sa njegove desne strane.
Pozicija starješine u odnosu na stroj u kretanju je na kraju prve trećine postrojenih vatrogasaca.

2) Okreti

 

Članak 17.     .

 

Vatrogasac pojedinac ili u stroju, okrete izvodi brzo i odrješito. Nakon izvedenog okreta, ponovo zauzima stav pozor.
Okreti mogu biti: nadesno, nalijevo i čelom nazad, a izvode se na mjestu ili u kretanju. Okreti nadesno i nalijevo iznose kružnice (90°), a čelom nazad kružnice (180°).Okreti na mjestu izvode se na slijedeće komande:"Nade - SNO!" "Nalije -VO!" "Čelom na -ZAD!".

 

a) Okreti na mjestu

 

Članak 18.

 

Okret na desno izvodi se u dva dijela:
1)    vatrogasac se okreće na peti desne i prstima lijeve noge, zadržavajući pri tome pravilan položaj tijela i ruku. Pri okretu, noge se ne savijaju u koljenima, težina tijela prenosi se na desnu nogu;
2)    lijevanoga se hitro primakne do desne. Okret na lijevo izvodi se isto u dva dijela;
1)    vatrogasac se okreće na peti lijeve i prstima desne noge, zadržavajući pri tome pravilan položaj tijela i ruku: Pri okretu, noge se ne savijaju u koljenima, težina tijela prenosi se na lijevu nogu;
2)    desna noga se hitro primakne do lijeve. Okret čelom nazad izvodi se istim postupkom kao i okret na lijevo.

 

Članak 19.

 

Na komandu starješine: "Otpust!" vatrogasac, ako je bio u stavu pozor, najprije rukom pozdravi starješinu. Kada starješina uzvrati pozdrav, vatrogasac spušta ruku, okreće se čelom nazad i odlazi.
Ako je vatrogasac bio u stavu na mjestu odmor, najprije zauzme stav pozor, a onda primjeni postupak iz stava 1. ovog članka. Na komandu "Otpust!", odjeljenje (ili druga formacija) koje je bilo u stavu pozor, ne mijenja stav već pričeka pozdrav Starješine koji to čini rukom, a kad starješina spusti ruku vatrogasci odjeljenja (ili druge formacije), okreću se čelom nazad i odlaze.
Ako je odjeljenje bilo u stavu na mjestu odmor, svi vatrogasci najprije zauzmu stav pozor, a onda primjene postupak iz stavka 2. ovog članka.

 

b) Okreti u kretanju

 

Članak 20.

 

Okrete u kretanju vatrogasci izvode na slijedeće komande: "Na - de - SNO!" "Na - lije - VO!" "Čelom - na - ZAD!". Okret na desno u kretanju izvodile u dva dijela:
1)    vatrogasac koji se kreće, na izvršni dio komande (koji se izgovara  pod desnom nogom), iskorači još jedan polukorak lijevom nogom;
2)    okrene se na prstima obiju nogu na desno i desnom nogom
produži kretanje u smjeru komande. Okret na lijevo u kretanju izvodi se u dva dijela:
1)    vatrogasac koji se kreće, na izvršni dio komande (koji se izgovara pod lijevom nogom), iskorači još jedan polukorak desnom nogom;
2)    okrene se na prstima obiju nogu na lijevo i lijevom nogom
produži kretanje u smjeru komande. Okret čelom nazad u kretanju izvodi se u tri dijela:
1)    vatrogasac koji se kreće, na izvršni dio komande (koji se izgovara pod lijevom nogom) iskorači još jedan polukorak desnom nogom s osloncem na prednji dio stopala;
2)    okrene se na prstima obiju nogu na lijevo i poslije okreta težinu prebaci na lijevu nogu;
3)    iskorači desnom nogom i produži kretanje. Pri okretu ruke su prislonjene uz tijelo.

 

c) Okreti u kretanju trčećim korakom

Članak 21.

 

Kretanje trčećim korakom vatrogasac izvodi po istoj komandi i na isti način kao i pri kretanju korakom. Poslije okreta vatrogasac odlazi trčećim korakom.

3) Pozdravljanje

 

Članak 22.

 

Vatrogasci su dužni, kada nose uniformu, međusobno se pozdravljati. Vatrogasac sa nižom funkcijom ili Činom dužan je pozdraviti vatrogasca sa višom funkcijom ili činom, koji je dužan da uzvrati pozdrav.
Vatrogasci sa istom funkcijom ili činom dužni su se istovremeno pozdraviti.

 

a) Pozdravljanje u mjestu

 

Članak 23.

 

Vatrogasci se pozdravljaju rukom kada se ne nalaze u stroju ili okretom glave kada su postrojeni.
Vatrogasac izvan stroja pozdravlja desnom rukom i to čini na način da zauzme stav pozor, podiže desnu ruku pored tijela i kažiprst stavlja u visinu sljepoočnice. Ostali prsti su ispruženi i sastavljeni, dlan je okrenut prema licu. Lakat je prirodno savijen u visini desne strane prsa. Lijeva ruka je prirodno ispružena s malo izbočenim laktom, dlan dodiruje bedra, prsti su ispruženi, srednji prst je na stvarnom ili zamišljenom rubu hlača. Ovakav način pozdrava vrijedi s kapom ili s kacigom na glavi, odnosno bez njih.

 

b) Pozdravljanje u stroju

 

Članak 24.

 

Ako se pozdravlja odjeljenje, ono se uvijek postrojava u dvovrsni stroj.
Vatrogasci postrojeni u odjeljenje (ili drugu formaciju) pozdravljaju stavom pozor i okretom glave. Na komandu "Pozdrav!" svi postrojeni vatrogasci zauzimaju osnovni stav pozor, a samo pogledom prate trenutno događanje (podnošenje raporta, podizanje zastave...).
Na komandu "Pozdrav na lije-VO (na de -SNO)!" svi postrojeni vatrogasci zauzimaju osnovni stav pozor, okreću glave na lijevo (na desno) i pogledom prate trenutno događanje (dolazak višeg starješine, svečanog gosta, i sl.). Komanda se izdaje kada npr. viši starješina dođe na 15 do 20 koraka od odjeljenja.
Postrojeni vatrogasci pogledom i laganim okretanjem glave prate dolazak starješine. Nakon izdate komande za pozdrav, starješina obavezno izdaje komandu: "Po - ZOR!", a nakon toga može izdati komandu: "Na mjestu - ODMOR!", "OTPUST!" ili neku drugu komandu.

 

c) Pozdravljanje u kretanju

 

Članak 25.

 

Starješina koji vodi odjeljenje (ili drugu formaciju), obavlja pozdravljanje u kretanju.
Stav starješine koji pozdravlja isti je kao i kod pozdrava na mjestu, izuzev što se kreće i što pogledom prati višeg starješinu, goste, zastavu ili vatrogasce odjeljenja (ili druge formacije) koje pozdravlja.
Starješina koji pozdravlja, diže ruku na pozdrav kada se približi na deset koraka onome koga će pozdraviti i istovremeno prelazi u vježbovni korak.

 

Članak 26.

 

Straješina koji vodi odjeljenje (ili drugu formaciju), kada se približi na 10 koraka onome koga će pozdraviti, izdaje komandu: "Pozdrav na de - SNO!" ili "Pozdrav nalije - VO!" u zavisnosti na kojoj je strani onaj koga pozdravlja.
Na komandu iz stavka 1. ovog članka, odjeljenje (ili druga formacija) prelazi iz običnog u vježbovni korak i istovremeno okreće glave i pogledom prati onog/one koje pozdravljaju, osim čelnog koji i dalje gleda ravno ispred sebe održavajući pravac kretanja.
Starješina koji vodi odjeljenje (ili drugu formaciju) također se kreće vježbovnim korakom i pozdravlja kao pojedinac. Kada začelje prođe pored onog/onih koje su pozdravljali, starješina spušta ruku i izdaje komandu: "Po - ZOR!". Na ovu komandu vatrogasci okreću glavu ravno i produžavaju kretanje običnim korakom.
Ako starješina želi otpustiti vatrogasce u mirovanju on izdaje komandu: "OTPUST!", a ako to želi učiniti dok se još kreću, izdaje komandu: "Ot - PUST!". Na ovu komandu odjeljenje (ili. druga formacija) stane, vatrogasci zauzmu stav pozor i kad ih starješina pozdravi okreću se čelom nazad te slobodno odlaze.

4) Postupci kod intoniranja himni

 

a) Postupci vatrogasaca u stroju

 

Članak 27.

 

Za vrijeme intoniranja himne Bosne i Hercegovine vatrogasci postrojenim odjeljenje (ili drugu formaciju) stoje u osnovnom stavu pozor tj. Na pozdrav.
Starješina ako je izdvojen (ispred ili sa strane) pozdravlja rukom sa pogledom usmjerenim prema mjestu događanja.
Po intoniranju himne starješina može izdati komandu: "Po -ZOR!" i "Na mjestu - ODMOR!", a ako starješina to ne učini pripadnici vatrogasne postrojbe sami zauzmaju taj stav.

 

b) Postupci vatrogasaca van stroja

 

Članak 28.

 

Ako se vatrogasac zatekne za vrijeme intoniranja himne van stroja, zauzima stav za pozdravljanje u mjestu, tijelom okrenut prema mjestu događanja.

 

c) Postupci vatrogasca u zatvorenom prostoru

 

Članak 29.

 

Pri ulasku u zatvorenu prostoriju gdje su istaknuti državni .i vatrogasni simboli (zastava, grb), vatrogasci su dužni samoinicijativno skinuti kapu, a ponovo je vratiti na glavu tek pa izlasku iz prostorije.
U zatvorenom prostoru na početku intoniranja himne, vatrogasci se postavljaju u osnovni stav pozor tj. na pozdrav. Po završetku intoniranja himne vatrogasci se vraćaju u prethodne pozicije.

 

d) Počasni pozdrav

 

Članak 30.

 

Vatrogasci u svečanim prilikama kao i prilikom iskazivanja počasti umrlom vatrogascu, pozdravljaju počasnim pozdravom.
Za počasni pozdrav komanda je "Počasni po - ZDRAV!". Pripadnici vatrogasne postrojbe zauzimaju stav i provode radnje, kao i kod pozdravljanja.

 

e) Prilaženje starješini

 

Članak 31.

 

Vatrogasac prilazi starješini običnim korakom, osim kada predaje raport ispred jedinice. Na razmaku od 5 - 6 koraka od starješine vatrogasac zauzima čvršće držanje gledajući ga ravno u oči. Prilazi mu na dva do tri koraka, zaustavlja se, zauzima stav pozor, pozdravlja rukom i obraća se, na sljedeći način:
1)   U slučaju daje neposredno pozvan, vatrogasac se obraća riječima: "Izvolite gospodine starješina!" Ako ga starješina ne "poznaje, vatrogasac se predstavlja (zvanje; ime i prezime).
2)   U slučaju da je posredno pozvan vatrogasac se obraća riječima: "Gospodine starješina zvali ste me!" Ako ga starješina ne poznaje predstavlja se.
3)    U slučaju da prilazi starješini, a starješina ga nije pozvao: "Gospodine starješina molim..." (kratko obrazlaže svoj zahtjev). Ako ga starješina ne poznaje, predstavlja se. Poslije obraćanja starješini, vatrogasac zauzima stav na mjestu odmor i daljnji razgovor obavlja u tom stavu ili stavu kojeg odredi starješina. Kada je razgovor završen, starješina izdaje komandu "OTPUST!" Na izdatu komandu .vatrogasac pozdravi, postupi kako je predviđeno na komandu otpust.

5) Kretanje

 

a) Vrste i način kretanja

 

Članak 32.

 

Vatrogasac ili vatrogasna postrojba mogu se kretati; korakom, trčećim korakom i trkom. Kretanje uvijek počinje lijevom nogom. Za kretanje korakom, brzina je od 114 do 116 koraka u minuti, za kretanje trčećim korakom brzina iznosi 160 do 170 koraka u minuti, a za kretanje trkom nije određen broj koraka, već se udaljenost savladava u najkraćem vremenu.
Dužina koraka krećući se korakom približno je oko 75 cm, dok dužina koraka krećući se trkom nije određena. Kod kretanja ruke su slobodno opuštene i u laktovima se gibaju u ritmu kretanja, najviše do visine opasača (90°).

 

b) Vrste koraka

 

Članak 33.

 

Korak iz članka 34. stavak 1. ove uredbe može biti: vježbovni, obični i slobodni.
Vježbovni korak primjenjuje se kada vatrogasna postrojba iskazuje počast u kretanju, kada starješina predaje raport ispred vatrogasne postrojbe i pri svim vježbovnim postupcima.
Obični korak primjenjuje se u svim ostalim prilikama. Kod kretanja običnim korakom svi vatrogasci istodobnu se kreću u korak pod istu nogu.
Slobodni korak primjenjuje se: u kretanju vatrogasne postrojbe preko mosta, podvodnog, zaleđenog i strmog terena i u drugim sličnim (neuobičajenim) uvjetima. Kod kretanja slobodnim korakom vatrogasci se ne kreću u korak pod istu nogu.

 

d) Kretanje korakom

 

Članak 34.

 

Kretanje vatrogasca ili vatrogasne postrojbe, ako se u izdatoj komandi ne precizira vrsta koraka - vježbovnim je korakom.
Na izdatu komandu starješine: "Vatrogasac stu - PAJ!" i "Odjeljenje stu - PAJ!" vatrogasac lijevom nogom iskorači naprijed tako da je noga savijena u koljenu, stopalo je prstima blago okrenuto prema tlu i podignuto 15 cm. Zatim se noga u koljenu malo ispruži i čvrsto vrati na tlo. U tom se trenutku noga potpuno ispravi (zategne) u koljenu i težina tijela se prenese na nju. Desna noga je ispružena. Kad vatrogasac težinu tijela prenese na lijevu nogu, desnom nogom nastavlja kretanje na isti način kao i lijevom nogom.
Kretanje odjeljenja običnim korakom započinje na izdatu komandu starješine: "Odjeljenje običnim korakom stu - PAJ!".
Kretanje voda slobodnim korakom, izdaje se komandom "Vod slobodnim korakom stu - PAJ!". U slučaju prestrojavanja i potrebe pristizanja čelnih pripadnika vatrogasne postrojbe mogu se kretati i kraćim korakom (do 20 cm). Da bi čelni vatrogasci iz kretanja korakom normalne dužine prešli u kretanje kraćim korakom izdaje se komanda "Kraćim kora - KOM!".
Da se iz kretanja kraćim korakom prijeđe u korak normalne dužine izdaje se komanda "Punim kora - KOM.!".
Iz kretanja vježbovnim korakom u kretanje običnim i iz, kretanja običnim korakom u slobodni i obrnuto prelazi se na komandu "Običnim kora - KOM!", "Slobodnim kora - KOM!" "Vježbovnim kora - KOM!". Na izvršni dio komande pod lijevom nogom, desnom se iskorači još jedan korak i lijevom prijeđe u korak izdat naredbom.

 

e) Kretanje trčećim korakom

 

Članak 35.

 

Kretanje vatrogasaca i vatrogasne postrojbe trčećim korakom s mjesta, započinje na komandu starješine: "Trčećim korakom na - PRIJED!" Pri kretanju trčećim korakom, ruke su savijene u laktovima za približno 90° i gibaju se pored tijela u ritmu trčanja. Vatrogasna postrojba trči u korak. Prijelaz iz kretanja korakom u trčeći korak izvodi se nakon komande "Trčećim kora - KOM!". Na izvršni dio komande koji je pod lijevu nogu, iskorači se desnom još jedan korak i lijevom produži kretanje trčećim korakom. Prijelaz iz kretanja trčećim korakom u korak, izvodi se na komandu "Ko - ra - KOM!" Na izvrsni dio komande koji je pod lijevu nogu, iskorači se desnom još jedan korak i lijevom produži kretanje korakom.

 

f) Kretanje trkom

 

Članak 36.

 

Kretanje vatrogasaca i vatrogasne postrojbe trkom s mjesta započinje na komandu "Trkom na - PRIJED!". Radi prijelaza iz kretanja korakom ili trčećim korakom u trk izdaje se komanda "tr-KOM!". Radi prijelaza iz trka u kretanje trčećim korakom izdaje se komanda "Trčećim kora - KOM!". Na tu komandu pretrči se tri do četiri koraka i prijeđe se u kretanje trčećim korakom.

 

g) Zaustavljanje

 

Članak 37.

 

Pri kretanju korakom radi zaustavljanja odjeljenja ili voda (ili druge formacije) izdaje se komanda "Odjeljenje STOJ!" ili "Vod STOJ!". Pod lijevu nogu komanduje se "odjeljenje (vod)", a pod desnu "STOJ!". Na tu komandu iskorači se još jedan korak lijevom nogom, primakne se desna noga k lijevoj nozi i zauzme stav pozor. Pri kretanju trčećim korakom iskorači se još dva koraka, primakne se noga k nozi u taktu koraka i zauzima stav pozor. Pri kretanju trkom iskorači se još tri, četiri koraka, primakne se noga k nozi i zauzima stav pozor.

 

h) Zahođenje (zavođenje)

 

Članak 38.

 

Odjeljenje (ili druga formacija) zahodi s mjesta i u kretanju. Vatrogasci su postrojeni u jednu ili više kolona,

 

i) Zahođenje (zavođenje) s mjesta

 

Članak 39.

 

Radi zahođenja s mjesta, starješina odjeljenja (ili druge formacije) izdaje komandu "Odjeljenje (vod,..) desnim (lijevim) krilom, običnim korakom na - PRIJED!". Krilni vatrogasac označene strane krene punim korakom i zahodi, a krilni suprotnog krila (oko kojeg se zahodi) kreće se vrlo kratkim korakom. Ostali vatrogasci u vrsti kreću se poravnavajući se s krilom koje zahodi. Kada je zahođenje izvedeno koliko je bilo potrebito, starješina izdaje komandu "ra-VNO!". Na tu komandu svi vatrogasci produžuju kretanje punim korakom.

 

j) Zahođenje (zavođenje) u kretanju

 

Članak 40.

 

Radi zahođenja u kretanju starješina odjeljenja (ili druge formacije) izdaje komandu "Desnim (lijevim)-KRILOM!". Daljnje radnje zahođenja vatrogasaca iste su kao i kod zahođenja s mjesta.

 

VI - VATROGASNI OBJEKTI I DEŽURSTVA

1) Vatrogasni objekti

 

Članak 41.

 

Vatrogasne postrojbe za svoje aktivnosti i čuvanje vatrogasnih vozila, sredstava i opreme koriste vatrogasne objekte sukladno propisu iz članka 159. stavak 1. točka 3) Zakona.
Korištenje vatrogasnih objekata regulira se kućnim redom, koji donosi starješina vatrogasne postrojbe.

2) Dežurstvo u vatrogasnim postrojbama

 

Članak 42.

 

Prilikom preuzimanja dužnosti, vatrogasac je dužan;
1)    provjeriti zadaće kojim su određene njegove obveze;
2)    preuzeti i pregledati knjige evidencije iz članka 45. ove uredbe;
3)    da u odgovarajuću knjigu evidencije unese eventualne neispravnosti vozila, sredstava i opreme uočenih pregledom.

 

Članak 43.

 

Tijekom dežurstva, u vatrogasnoj postrojbi vode se slijedeće knjige evidencije:
1)    primljenih poziva za intervencije;
2)    dežurstva u koju se upisuju sve aktivnosti koje su se odvijale tijekom dežurstva, kao i primopredaju dežurstva;
3)    izlaska i dolaska vatrogasnih vozila i druge opreme,
4)    dolaska na posao i odlaska vatrogasca sa posla.

 

Članak 44.

 

U dispečerskom centru vatrogasne postrojbe mora se nalaziti:
1)    plan zaštite od požara općine/grada, kantona;
2)    karta područja djelovanja vatrogasne postrojbe;
3)    plan zaštite od požara pravnih osoba, državnih tijela i drugih institucija kod kojih je povećana požarna opasnost;
4)    taktičko - operativni plan djelovanja vatrogasne postrojbe;
5)    spisak vatrogasaca s točnim adresama i njihovim telefonskim brojevima;
6)    podatci o vatrogasnim postrojbama susjednih općina i grada, kao i drugim vatrogasnim postrojbama bitnim za djelovanje u slučaju zajedničke intervencije.

 

Članak 45.

 

Vatrogasac dok se nalazi na dužnosti nosi uniformu ili radnu odjeću, a za vrijeme vježbe i u tijeku vatrogasne intervencije, obvezno, koriste propisanu zaštitnu odjeću i opremu.
U svečanim prilikama vatrogasac nosi svečanu uniformu.

 

VII - IZVJEŠĆE O VATROGASNOJ INTERVENCIJI, ANALIZA VATROGASNE INTERVENCIJE, VATROGASNE VJEŽBE

1) Izvješće o vatrogasnoj intervenciji

 

Članak 46.

 

Rukovodilac akcije gašenja požara, dužan je nakon okončanja intervencije na gašenju požara ili druge intervencije zaštite i spašavanja, sačiniti izvješće o intervenciji koje sadrži:
1)    evidencijski redni broj intervencije,
2)    naznaku vatrogasne smjene koja je sudjelovala na intervenciji,
3)    vrijeme (datum, sat i minut) primljene obavjesti o požaru ili drugom događaju,
4)    način dojave (npr. telelefonom, osobno, automatska dojava, kurir i sl.),
5)    podatke o dojavitelju (ime i prezime, adresa, broj telefona),
6)    mjesto intervencije (mjesto, naselje, općina),
7)    vrsta intervencije,
8)    uzrok intervencije (požar, poplava, saobraćajna nesreća, tehnička intervencija, tehničko - tehnološka nesreća i sl.),
9)    vrijeme dolaska na intervenciju,
10)  vrijeme kad je uporabljeno sredstvo za gašenje,
11)  vrijeme lokaliziranja požara,
12)  vrijeme likvidacije požara ili druge radnje, odnosno vrijeme okončanja akcije po drugom događaju,
13)  okvirna procjena pričinjene štete na pokretnim stvarima, na nekretninama i ukupna šteta,
14)  snage i sredstva, sprave i opremu koje su sudjelovale u intervenciji i broj vatrogasnih postrojbi,
15)  podatke o vlasniku, odnosno korisniku objekta ili imovine,
16)  podatke o uništenim ili oštećenim vatrogasnim vozilima, opremi, uređajima i drugim sredstvima,
17)  podatke o svim sudionicima na intervenciji (broj vatrogasaca, građana, uposlenika pravnih osoba, pripadnika službi zaštite i spašavanja i postrojbi civilne zaštite, pripadnika drugih vatrogasnih postrojbi, medicinskog osoblja, policije, oružanih snaga i sl.),
18)  podatke o povrijeđenim i poginulim vatrogascima i ostalim sudionicima intervencije,
19)  podatke o vozilima koja su sudjelovala na intervenciji, vrijeme njihovog odlaska i dolaska, pređeni kilometri i moto sati rada vatrogasnog vozila,
20)  opis zatečenog stanja po dolasku na intervenciju,
21)  opis rada u toku intervencije (postupke rukovodioca akcije gašenja, vatrogasaca i drugih sudionika u intervenciji),
22)  ostale napomene.

2) Analiza vatrogasne intervencije

 

Članak 47.

 

Vatrogasna postrojba organizira analizu karakterističnih vatrogasnih intervencija, za potrebe stvaranja osnove stručno-iskustvenih pokazatelja, koji će poslužiti u koncipiranju i razradi taktike gašenja budućih požara, određivanju adekvatnih snaga i sredstava potrebitih za učinkovitu intervenciju te otklanjanje uočenih propusta prilikom izvođenja intervencije.
Osnovni elementi sadržaja analize za gašenje požara su:
1)    dojava požara,
2)    opis događaja,
3)    razvoj i gašenje požara,
4)    broj stradalih i materijalna šteta,
5)    uzrok požara,
6)    analiza propusta,
7)    zaključak o uspješnosti intervencije,
8)    taktička skica akcije gašenja požara.

 

Članak 48.

 

Na temelju sagledavanja. svih elemenata akcije gašenja požara ili akcije zaštite i spašavanja, daje se ocjena o uspješnosti intervencije vatrogasne postrojbe (uspješna, djelimično uspješna, neuspješna), kao i razlozi davanja ocjene što ovjerava starješina vatrogasne postrojbe.
Raspravu i analizu karakterističnih intervencija organizira vatrogasna postrojba u suradnji sa svim sudionicima na gašenju požara.

3) Javne vatrogasne vježbe

 

Članak 49.

 

Radi što kvalitetnijeg osposobljavanja vatrogasaca i vatrogasnih postrojbi za gašenje požara, zaštitu i spašavanje ljudi, kao i provjere osposobljenosti, planiraju se javne vatrogasne vježbe.
Organizator javne vatrogasne vježbe utvrđuje program vježbe, koji sadrži slijedeće cjeline:
1)    cilj vježbe,
2)    datum, vrijeme i lokaciju vježbe,
3)    sudionike vježbe,
4)    sastav komande vježbe,
5)    simuliranje požara, akcidenata i sl.,
6)    pregled zadaća na vježbi, broj vatrogasaca za realiziranje svake zadaće, pregled vozila, opreme, uređaja i sredstava za gašenje požara, s kojom će se te zadaće realizirati i drugi elementi vezani za realiziranje zadaća,
7)    način i postupak aktiviranja vatrogasnih postrojbi-sudionika u vježbi,
8)    pravac kretanja postrojbe,
9)    skica terena - objekta s prijedlogom pojedinih zadaća iz sastava vježbe,
10)  zadaća po okončanju vježbe sa sudionicima vježbe,
11)  sanitetsko osiguranje vježbe,
12)  analiza vježbe uz prisustvo sudionika vježbe.
Organizator vježbe pravovremeno obavještava sve sudionike javne vatrogasne vježbe i pribavlja suglasnost od mjerodavne policijske uprave, kao i upravitelja, stambenog objekta ili vlasnika ili korisnika građevine ili prostora čiji se objekti koriste za vatrogasnu vježbu.
Organizator vatrogasne vježbe može, u cilju propagiranja vatrogasne djelatnosti, obavijestiti sredstva informiranja o izvođenju vježbe.

 

VIII - SVEČANOSTI, TAKMIČENJA I POČASTI

1) Svečanosti

 

Članak 50.

 

U povodu obilježavanja prigodnih godišnjica rada vatrogasnih postrojbi, davanja svečane izjave pripadnika dragovoljne vatrogasne postrojbe i promoviranja vatrogasaca u činove, dodjele odlikovanja, takmičenja, susreta i drugih svečanosti primjenjuje se postupak utvrđen ovom uredbom, a temeljem programa koji utvrđuje organizator svečanosti.
Tijekom aktivnosti iz stavka 1. ovog članka vatrogasci nose svečanu vatrogasnu uniformu.

 

Članak 51.

 

Svečani stroj formira se na način da se na desnom krilu stroja postavlja zastavni vod sa državnom i zastavom vatrogasne postrojbe, a do zastavnog voda postrojavaju se vatrogasci u uniformama i druge postrojbe ako sudjeluju.
Pripadnici dragovoljne vatrogasne postrojbe koji daju svečanu izjavu, postrojavaju se 'ispred stroja. Starješina dobrovoljne vatrogasne postrojbe predaje raport predsjedniku dragovoljnog vatrogasnog društva ili višem vatrogasnom funkcioneru, ako je prisutan.
Starješina dragovoljne vatrogasne postrojbe ili drugi određeni član te postrojbe čita svečanu izjavu, a vatrogasci koji daju svečanu izjavu, glasno ponavljaju tekst poslije njega.
Tekst svečane izjave glasi:
"Ja (M.M.) izjavljujem da ću kao dragovoljni vatrogasac svoju dužnost na spašavanju ljudi i materijalnih dobara ugroženih požarom ili drugom prirodnom nesrećom uvijek i na svakom mjestu izvršavati savjesno, požrtvovano i disciplinirano i braniti ugled dragovoljnog vatrogastva i vatrogasne organizacije."

 

Članak 52.

 

U svim svečanim prilikama kao i na takmičenjima, vatrogasna postrojba nastupa sa svojom zastavom.
Na jarbol se podiže: državna i vatrogasna zastava.
Zastave do jarbola donose, krećući se ispred postrojenih vatrogasnih postrojbi, četiri do šest članova vatrogasnih postrojbi, tako što prvo donose državnu, iza nje i vatrogasnu zastavu.
Prilikom podizanja zastava iz stavka 2. ovog članka na jarbol, intonira se himna Bosne i Hercegovine.

 

Članak 53.

 

Dodjela odlikovanja i priznanja pripadnicima vatrogasnih postrojbi, promoviranje članova dragovoljnog vatrogasnog društva u činove i klase vrši se pred svečanim strojem ili skupom.
Ispred stroja postrojavaju se pripadnici vatrogasnih postrojbi koji se odlikuju ili unapređuju.
Odluku o unapređenju člana dragovoljnog vatrogasnog društva u čin vatrogasca i uručenje uvjerenja vrši komandir postrojbe dobrovoljnog vatrogasnog društva.
Odluku o dodjeli odlikovanja i priznanja, odnosno o unapređenju u više činove i uručivanje odlikovanja, priznanja i diploma članovima dragovoljnog vatrogasnog društva vrši predsjednik dragovoljnog vatrogasnog društva.

 

Članak 54.

 

Defile je svečani ešalon vatrogasnih postrojbi i njihovih vatrogasnih vozila, sredstva i opreme na mjestu gdje se odvija manifestacija.
Organizator defilea je obvezan u propisanom roku prijaviti mjerodavnoj policijskoj upravi, defile kao javnu manifestaciju. S obzirom na broj članova i postrojbi koji treba da sudjeluju u defileu, u redu vatrogasaca može biti dva, četiri ili šest lica.
Ešalon sačinjavaju:
1)    nosioci državne zastave,
2)    nosioci vatrogasne zastave ili vatrogasnog amblema,
3)    starješina defilea sa dva pomoćnika,
4)    zastava vatrogasnih postrojbi,
5)    vatrogasni pioniri i omladina,
6)    članovi - žene vatrogasnih postrojbi,
7)    članovi - vatrogasci,
8)    pripadnici službi zaštite i spašavanja i specijaliziranih postrojbi civilne zaštite (ako sudjeluju),
9)    pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine- (ako sudjeluju),
10)  ostali sudionici.
Motorizirani dio ešalona sačinjavaju vatrogasna vozila (prvo komandno vozilo, zatim laka, srednje teška i na kraju teška vozila). Ako u defileu sudjeluje i vatrogasna tehnika starije izvedbe, svrstava se ispred motoriziranog dijela ešalona.
U vatrogasnom vozilu su samo vozač i pratilac, oba u uniformi sa šljemom.

 

Članak 55.

 

Starješina defilea može se nalaziti i u vozilu ako vatrogasna postrojba posjeduje otvoreno vozilo. Starješina defilea, oba pomoćnika i nosioci zastava na rukama imaju bijele rukavice. Vatrogasnu zastavu, vatrogasci nose na desnom ramenu, a kod pozdrava, zastava se naginje za 45o naprijed.

2) Takmičenja

 

Članak 56.

 

Kod organiziranja općinskih, gradskih, kantonalnih, federalnih takmičenja vatrogasnih postrojbi, defile se organizira istim redoslijedom, s tim što se ispred vatrogasne postrojbe (takmičarskih ekipa) nosi tabla sa nazivom vatrogasne postrojbe općine, grada ili kantona, što zavisi od vrste takmičenja ili dogovora organizatora i učesnika.

 

Članak 57.

 

Nakon dolaska na poligon za postrojavanje vatrogasnih postrojbi, vatrogasci koji nose zastave staju na sredinu mjesta predviđenog za postrojavanje, tako da vatrogasne postrojbe zauzimaju naizmjenično mjesta lijevo i desno od njih.
Komandant ešalona predaje raport protokolom određenom licu.

 

Članak 58.

 

Vatrogasne postrojbe sudionice postrojavaju se na način kao i na početku svečanosti na komandu starješine. Nakon saopćenje rezultata i podjele nagrada i priznanja utvrđenih protokolom svečanosti, na komandu "Pozdrav zastavi" uz intoniranje himne Bosne i Hercegovine spuštaju se zastave s jarbola, čime je pro­gram svečanosti okončan.

3) Počasti

 

Članak 59.

 

Počasna vatrogasna straža i pratnja dodjeljuje se umrlim vatrogascima, kao i prilikom polaganja vijenaca na spomen obilježja.

 

Članak 60.

 

Povodom iznenadne smrti vatrogasca, koji je bio uposlenik vatrogasne postrojbe ili je poginuo tijekom akcije gašenja požara ili druge intervencije tijekom zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća vatrogasna postrojba je dužna:
1)    izjaviti sućut porodici preminulog - poginulog,
2)    na vatrogasnom objektu istaći zastavu vatrogasne postrojbe na pola koplja do dana kada je preminuli - poginuli sahranjen,
3)    osigurati da se ispred kovčega uz odar položi: vatrogasni šljem, jastučić sa odlikovanjima (državna i vatrogasna) umrlog, ukoliko ih je imao.
Starješina ili komandir vatrogasne postrojbe, može odrediti i druge postupke i radnje koje će vatrogasna postrojba poduzeti u čast preminulog člana vatrogasne postrojbe.

 

Članak 61.

 

Počasnu stražu sačinjavaju najmanje četiri vatrogasca pored odra umrlog vatrogasca u vrijeme i na mjestu kako to odredi starješina ili komandir vatrogasne postrojbe.
Vatrogasci koji su određeni za počasnu stražu odjeveni su u svečane vatrogasne uniforme sa šapkom i bijelim rukavicama.

 

Članak 62.

 

Pratnja na sahrani se formira slijedećim redom: nosioci zastava, članstvo u formaciji, nosioci vijenaca, odlikovanja i priznanja umrlog, počasna pratnja (vod), kovčeg umrlog, najuža porodica i drugi sudionici.

 

Članak 63.

 

Osoba određena ispred vatrogasne postrojbe prigodnim govorom će se oprostiti od umrlog.

 

Članak 64.

 

Članovi počasne pratnje (vođa) pozdravljaju pogledom, a komandir počasne pratnje i uz pozdrav rukom, kao i svi ostali prisutni u vatrogasnim uniformama.
Vatrogasna priznanja i odlikovanja umrlog nosi vatrogasac s dva pratioca u svečanoj uniformi i bijelim rukavicama.

 

IX - EVIDENCIJE

 

Članak 65.

 

Vatrogasne postrojbe vode knjige evidencije sukladno propisu iz članka 74. stavak 2. Zakona.

 

X - ZAVRŠNE ODREDBE

 

Članak 66.

 

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaju da važe Pravila službe u vatrogasnim postrojbama ("Službeni list SRBiH", broj 19/91), kao i kantonalni propisi kojim su bila uređena pitanja koja su regulirana ovom uredbom.

 

Članak 67.

 

Ova Uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 86/11
14. veljače 2011. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, v. r.