Na osnovu člana 19. stav 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), a u vezi s članom 4. stav 3. Zakona o privatizaciji preduzeća ("Službene novine Federacije BiH", br. 27/97, 8/99, 32/00, 45/00, 54/00, 61/01, 27/02, 33/02, 28/04, 44/04, 42/06 i 4/09), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 20. sjednici održanoj 4. oktobra 2011. godine, donosi

 

U R E D B U

O DOPUNAMA UREDBE O METODOLOGIJI ZA
PRIPREMU PROGRAMA I IZRADU POČETNOG
BILANSA PREDUZEĆA ZA PRIVATIZACIJU

 

Član l.

 

U Uredbi o metodologiji za pripremu programa i izradu početnog bilansa preduzeća za privatizaciju ("Službene novine Federacije BiH", broj 40/10 - Prečišćeni tekst), iza člana 38. uspostavlja se novo poglavlje "IVa PRISTUP RELEVANTNIM PODACIMA I INFORMACIJAMA KOD PREDUZEĆA U POSTUPKU PRIVATIZACIJE" i dodaju se novi čl. 38a. i 38b., koji glase:

 

"Član 38a.

 

Preduzeće u postupku privatizacije dužno je da po pismenom zahtjevu vlade ili nadležnog ministarstva trećim licima omogući nesmetan pristup svim podacima i poslovnoj dokumentaciji koja je od značaja za donošenje odluke za kupovinu, odnosno prodaju državnog/društvenog kapitala.
Pod omogućavanjem nesmetanog pristupa podacima i poslovnoj dokumentaciji od značaja za donošenje odluke za kupovinu, odnosno prodaju kapitala, između ostalog, smatra se i omogućavanje vršenja dubinske analize (due dilligence), odnosno nesmetanog uvida u svu dokumentaciju koja se tiče finansijskog, pravnog i operativno-tehničkog poslovanja preduzeća.
Pismeni zahtjev vlade ili nadležnog ministarstva iz stava 1. ovog člana, između ostalog, određuje početak i završetak perioda u kojem će se vršiti pregled dokumentacije koja se odnosi na finansijsko, pravno i operativno-tehničko poslovanje preduzeća i lica kojima će preduzeće omogućiti nesmetan uvid u tu dokumentaciju.
Vrsta i obim dokumentacije koju preduzeće treba da stavi na nesmetan uvid precizira se zahtjevom vlade ili nadležnog ministarstva iz stava 3. ovog člana.

 

Član 38b.

 

U slučaju da preduzeće ili neko od odgovornih lica tog preduzeća ne postupi u skladu sa članom 38a. ove Uredbe, vlada ili nadležno ministarstvo je ovlašteno da putem finansijske policije i drugih organa trećem licu omogući nesmetan uvid u svu dokumentaciju koja se odnosi na finansijsko, pravno i operativno-tehničko poslovanje preduzeća.
Finansijska policija i drugi nadležni organi će postupiti po pismenom zahtjevu vlade ili nadležnog ministarstva odmah, a najkasnije u roku od 48 sati od primljenog zahtjeva, te ovlaštenim licima po zahtjevu vlade ili nadležnog ministarstva omogućili nesmetan pristup cjelokupnoj traženoj dokumentaciji preduzeća.
U slučaju iz stava 2. ovog člana, službenici finansijske policije i drugih organa, u okviru svojih ovlaštenja omogućit će licima iz člana 38a. stav 3. ove Uredbe nesmetan uvid u traženu dokumentaciju u prostorijama preduzeća ili u drugim odgovarajućim prostorijama.

 

Član 2.

 

U Članu 44. u stavu I, iza tačke 2. dodaje se tačka 3. koja glasi:
"3. ne postupi po zahtjevu vlade ili nadležnog ministarstva iz čl. 38a i 38b. ove Uredbe."

 

Član 3.

 

Ova Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1156/11
4. oktobra 2011. godine
Sarajevo

 

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.