Na temelju članka 3. stavak 2. i Članka 19. stavak 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 8. sjednici održanoj 30., svibnja 2011. godine, donosi

 

U R E D B U

O VRŠENJU OVLASTI ORGANA FEDERACIJE BOSNE
I HERCEGOVINE U GOSPODARSKIM DRUŠTVIMA SA
SUDJELOVANJEM DRŽAVNOG KAPITALA

 

I - Temeljne odredbe

 

Članak 1.

 

Ovom uredbom ureduje se vršenje ovlasti na temelju sudjelovanja državnog kapitala u gospodarskim društvima u kojim ove ovlasti vrši Vlada Federacije Bosne i Hercegovine neposredno ili putem federalnih organa uprave ili putem, federalnih upravnih organizacija (u daljnjem tekstu: organi Federacije).

 

Članak 2.

 

Organi Federacije koji vrše ovlasti iz članka l. ove Uredbe i. gospodarska društva u kojim se vrše ovlasti iz članka 1. ove Uredbe utvrđuju se Odlukom Vlade Federacije Bosne i' Hercegovine o utvrđivanju liste gospodarskih društava u kojim ovlasti na temelju sudjelovanja državnog kapitala vrše organi Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Lista).

 

II - Sudjelovanje u radu i odlučivanju skupština gospodarskih društava sa sudjelovanjem državnog kapitala.

 

Članak 3.

 

Pravo sudjelovanja u radu i odlučivanju skupština gospodarskih društava sa sudjelovanjem državnog kapitala organi Federacije ostvaruju putem punomoćnika koji je u svemu dužan postupati, sukladno dobijenim obvezujućim naputcima organa Federacije koji vrši ovlasti na temelju sudjelovanja državnog kapitala u tom gospodarskom društvu.

 

Članak 4.

 

Organ Federacije koji pravo sudjelovanja u radu i odlučivanju skupštine gospodarskog društva sa sudjelovanjem državnog kapitala ostvaruje putem punomoćnika, za svaku sazvanu skupštinu punomoćniku daje punomoć u pisanoj formi, koja obvezno sadrži:
-     naziv i sjedište davaoca punomoći/organa Federacije koji putem punomoćnika ostvaruje ovlasti u radu i odlučivanju skupštine gospodarskog društva,
-     ime i prezime punomoćnika, ime jednog roditelja, adresa stanovanja, JMB, broj osobne iskaznice i naziv organa koji je izdao osobnu iskaznicu,
-     dnevni red sazvane skupštine sa obvezujućim naputkom o načinu glasovanja po svakoj pojedinoj točki dnevnog reda, tako da pored svake točke dnevnog reda mora izričito biti navedeno: "glasovati za" ili "glasovati protiv" ili "biti suzdržan" ili "ne glasovati" ili drugi    odgovarajući način glasovanja,
-     drugi odgovarajući obvezujući naputci koji se odnose na sudjelovanje u raspravi, predlaganje i glasovanje za skidanje pojedinih točaka sa dnevnog reda, predlaganje i glasovanje za odgađanje skupštine,
-naznaku da punomoćnik nema ovlasti da sudjeluje u radu i odlučivanju sazvane skupštine izvan točaka dnevnog reda navedenog u punomoći,
-     broj, mjesto i nadnevak izdavanja punomoći,
-     potpis punomoćnika i
-     potpis rukovoditelja organa Federacije i pečat organa Federacije.

 

Članak 5.

 

Gospodarsko društvo sa sudjelovanjem državnog kapitala dužno je najkasnije 15 dana prije dana održavanja skupštine organu Federacije koji sukladno Listi vrsi ovlasti na temelju sudjelovanja državnog kapitala u tom gospodarskom društvu dostaviti poziv za zakazanu skupštinu sa dnevnim redom i materijalima za svaku točku dnevnog reda.
Punomoć za učešće u radu i odlučivanju skupštine društva dostavlja se gospodarskom društvu putem pošte, faksa ili elektronske pošte, najkasnije tri dana prije dana održavanja skupštine.
Punomoćnik je dužan originalni primjerak punomoći predati nadležnom organu gospodarskog društva, najkasnije neposredno prije početka skupštine.
Ukoliko punomoć ne sadrži bilo koji dio obveznog sadržaja iz članka 4. alineja 1. do 8. ove Uredbe punomoćnik ne može sudjelovati u radu i odlučivanju skupštine.

 

Članak 6.

 

Organ Federacije koji je dao punomoć za sudjelovanje u radu i odlučivanju skupštine gospodarskog društva sa sudjelovanjem državnog kapitala, može opozvati punomoć ili umjesto već date punomoći dali novu punomoć, najkasnije do održavanja skupštine.
Ukoliko organ Federacije, u razdoblju od sedam dana od dana održane skupštine, gospodarskom društvu dostavi akt kojim pobija valjanost punomoći na temelju koje je punomoćnik sudjelovao u radu i odlučivanju skupštine, nadležni organ gospodarskog društva će proglasiti nevažećim glasove na temelju te punomoći i o tome pismeno obavijestiti sazivača skupštine.
Sazivač skupštine je dužan obustaviti od izvršenja odluku za čije donošenje su bili odlučujući glasovi na temelju punomoći iz stavka 2. ovog članka i sazvati skupštinu radi ponovnog odluči­vanja o tim pitanjima, najkasnije 30 dana od dana prijema obavijesti nadležnog organa gospodarskog društva.

 

III - Predlaganje članova nadzornih odbora gospodarskih društava i razrješenje dužnosti prije isteka mandata Članova nadzornih odbora gospodarskih društava sa sudjelovanjem državnog kapitala

 

Članak 7.

 

Izbor kandidata za imenovanje članova nadzornih odbora ispred državnog kapitala vrši se sukladno odredbama Zakona o ministarskim; vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 12/03 i 34/03).
Postupak iz stavka 1. ovog Članka provodi povjerenstvo imenovano od organa Federacije koji sukladno Listi vrši ovlasti na temelju sudjelovanja državnog kapitala u tom gospodarskom društvu.
Povjerenstvo iz stavka 2. ovog članka, nakon okončanog postupka izbora sačinjava listu najuspješnijih kandidata, na temelju koje rukovoditelj organa Federacije koji sukladno Listi vrši ovlasti na temelju sudjelovanja državnog kapitala u tom gospodarskom društvu, Vladi Federacije Bosne i Hercegovine upućuje prijedlog za utvrđivanje prijedloga kandidata za članove nadzornog odbora ispred državnog kapitala.
Sukladno prijedlogu koji utvrdi Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, imenovanje članova nadzornih odbora ispred državnog kapitala vrši skupština gospodarskog društva.

 

Članak 8.

 

Izuzetno, bez provedbe postupka iz članka 7. ove Uredbe, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog rukovoditelja organa Federacije koji sukladno Listi vrsi ovlasti na temelju sudjelovanja državnog kapitala u tom gospodarskom društvu, može utvrditi prijedlog kandidata za članove nadzornog odbora ispred državnog kapitala koji se imenuju na razdoblje do 60 dana, sukladno odredbama Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 12/03 i 34/03).
Sukladno prijedlogu kandidata iz stavka 1. ovog članka, imenovanje članova nadzornih odbora ispred državnog kapitala vrši skupština gospodarskog društva na razdoblje do 60 dana, počev od dana stupanja na snagu odluke skupštine o imenovanju članova nadzornog odbora.

 

Članak 9.

 

Za člana nadzornog odbora gospodarskog društva ispred državnog kapitala ne može biti predložena ili imenovana osoba;
-     za čiji izbor i imenovanje postoje smetnje utvrđene važećim propisima koji reguliraju ovu oblast i
-     koja je uposlenik tog gospodarskog društva, osim u slučaju kada Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdi da je to od posebnog interesa za određeno gospodarsko društvo, a što ovisi od djelatnosti koju gospodarsko društvo obavlja.
Aktom o osnivanju i/ili statutom gospodarskog društva sa sudjelovanjem državnog kapitala mogu biti utvrđena i dodatna ograničenja za članstvo u nadzornom odboru tog gospodarskog društva.

 

Članak 10.

 

Član nadzornog odbora imenovan ispred državnog kapitala dužan je:
-     postupati sukladno obvezujućim naputcima organa Federacije koji sukladno Listi vrši ovlasti na temelju sudjelovanja državnog kapitala u tom gospodarskom društvu, a ako naputak nije dobio, sukladno razumnoj procjeni najboljeg interesa državnog kapitala i
-     redovito, a najmanje jednom u tri mjeseca, dostaviti pismeno izvješće o radu nadzornog odbora organu Federacije koji sukladno Listi vrši ovlasti na temelju sudjelovanja državnog kapitala u tom gospodarskom društvu.

 

Članak 11.

 

Razrješenje dužnosti prije isteka mandata članova nadzornih odbora gospodarskih društava imenovanih ispred državnog kapitala vrši skupština gospodarskog društva na temelju prethodne suglasnosti Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.
Članu nadzornog odbora koji je imenovan umjesto razriješenog člana, kada se ne razrješava cijeli nadzorni odbor, mandat traje do isteka mandata članova nadzornog odbora koji su imenovani prilikom imenovanja cijelog nadzornog odbora, a nisu razriješeni.

 

Članak 12.

 

Član nadzornog odbora imenovan ispred državnog kapitala, kojem je mandat istekao ili je razriješen dužnosti prije isteka mandata, dužan je izvršiti primopredaju dužnosti u razdoblju i na način kako je to utvrđeno aktom organa Federacije ili aktom skupštine tog gospodarskog društva.

 

IV - Davanje suglasnosti za imenovanje članova uprava gospodarskih društava i razrješenje dužnosti prije isteka mandata članova uprava gospodarskih društava sa većinskim sudjelovanjem državnog kapitala

 

Članak 13.

 

Izbor kandidata za članove uprave gospodarskih društava sa većinskim sudjelovanjem državnog kapitala vrši organ utvrđen statutom (u daljnjem testu: nadležni organ) tog gospodarskog društva na temelju objavljenog javnog natječaja, sukladno uvjetima utvrđenim zakonom i statutom gospodarskog društva.
Nakon okončanog postupka izbora kandidata sukladno stavku 1. ovog članka nadležni organ sačinjava i dostavlja listu najuspješnijih kandidata organu Federacije koji vrši ovlasti na temelju učešća državnog kapitalan tom gospodarskom društvu.
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog organa Federacije iz stavka 2. ovog članka, donosi odluku o davanju prethodne suglasnosti za imenovanje članova uprave.
Sukladno odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kojom je data prethodna suglasnost za imenovanje članova uprave, nadležni organ gospodarskog društva sa većinskim sudjelovanjem državnog kapitala donosi odluku o imenovanju članova uprave.

 

Članak 14.

 

Izuzetno, bez provedbe postupka iz članka 13. ove Uredbe, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog rukovoditelja organa Federacije koji sukladno Listi vrši ovlasti na temelju sudjelovanja državnog kapitala u tom gospodarskom društvu, može donijeti odluku o davanju prethodne suglasnosti za imenovanje vršitelja dužnosti članova uprave gospodarskog društva sa većinskim sudjelovanjem državnog kapitala na razdoblje do šest mjeseci.
Sukladno odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine iz stavka 1. ovog članka, nadležni organ društva sa većinskim sudjelovanjem državnog kapitala donosi odluku o imenovanju vršitelja dužnosti članova uprave na razdoblje do šest mjeseci, počev od dana stupanja na snagu odluke nadležnog organa o imenovanju vršitelja dužnosti članova uprave.

 

Članak 15.

 

Razrješenje dužnosti prije isteka mandata članova uprave gospodarskog društava sa većinskim sudjelovanjem državnog kapitala vrsi nadležni organ gospodarskog društva na temelju prethodne suglasnosti Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.
Članu uprave gospodarskog društva sa većinskim sudjelo­vanjem državnog kapitala koji je imenovan umjesto razriješenog člana, u slučaju kada se ne razrješava cijela uprava gospodarskog društva, mandat traje do isteka mandata članova uprave gospodarskog društva koji su imenovani prilikom imenovanja cijele uprave gospodarskog društva, a nisu razriješeni.

 

Članak 16.

 

Član uprave gospodarskog društva sa većinskim sudjelovanjem državnog kapitala kojem je mandat istekao ili je razriješen dužnosti prije isteka mandata dužan je izvršiti primopredaju dužnosti u razdoblju i na način kako je to utvrđeno aktom organa Federacije ili aktom nadzornog odbora tog gospodarskog društva.

 

V - Kaznene odredbe

 

Članak 17.

 

Za prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 7.000,00 KM gospodarsko društvo u kojem ovlasti na temelju sudjelovanja državnog kapitala vrše organi Federacije koje ne dostavi poziv za zakazanu skupštinu sa dnevnim redom i materijalima za svaku točku dnevnog reda sukladno članku 5. stavak 1. ove Uredbe.
Za prekršaj iz stavka l. ovog članka kaznit će se i odgovorna osoba u gospodarskom društvu novčanom kaznom u iznosu od 50,00 KM do 2.000,00 KM.

 

Članak 18.

 

Za prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 50,00 KM do 2.000,00 KM član nadzornog odbora gospodarskog društva u kojem ovlasti na temelju sudjelovanja državnog kapitala vrše organi Federacije, imenovan ispred državnog kapitala, koji:
1)    postupi protivno članku 10. ove Uredbe,
2)    ne izvrši primopredaju dužnosti sukladno članku 12. ove Uredbe.
Za prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 50,00 KM do 2.000,00 KM član nadležnog organa gospodarskog društva u kojem ovlasti na temelju većinskog sudjelovanja državnog kapitala vrše organi Federacije, imenovan ispred državnog kapitala, koji glasa za razrješenje i imenovanje članova uprave bez pribavljene prethodne suglasnosti Vlade Federacije Bosne i Hercegovine iz čl. 13., 14. i 15. ove Uredbe.

 

Članak 19.

 

Za prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 50,00 KM do 2.000,00 KM član uprave gospodarskog društva sa većinskim sudjelovanjem državnog kapitala koji ne izvrši primopredaju dužnosti sukladno Članku 16. ove Uredbe.

 

VI - Prijelazne i završne odredbe

 

Članak 20.

 

Nadležni organi u Federaciji Bosne i Hercegovine koji vode službene evidencije o podacima koji se odnose na nadzorne odbore i uprave gospodarskih društava u kojim ovlasti na temelju sudjelovanja državnog kapitala vrše organi Federacije, evidenti­ranje prvog sastava i evidentiranje svakog novog imenovanja i razrješenja članova nadzornih odbora i uprava ovih gospodarskih društava mogu vršiti isključivo ukoliko podnositelj zahtjeva za evidentiranje promjena pored ostalih potrebnih dokumenata dostavi i odgovarajući akt Vlade Federacije Bosne i Hercegovine iz čl. 7., 8.,11., 13., 14. i/ili 15.

 

Članak 21.

 

Nadzor nad provedbom ove Uredbe vrše organi Federacije koji sukladno Listi vrše ovlasti u gospodarskim društvima sa sudjelovanjem državnog kapitala, svatko u okviru svojih ovlasti.

 

Članak 22.

 

Gospodarska društva u kojim ovlasti na temelju sudjelovanja državnog kapitala vrše organi Federacije dužna su uskladiti odredbe statuta sa ovom Uredbom u razdoblju od 60 dana od dana stupanja na snagu ove Uredbe.

 

Članak 23.

 

Stupanjem na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o vršenju ovlasti organa Federacije Bosne i Hercegovine u gospodarskim društvima sa učešćem državnog kapitala i Lista gospodarskih društava prema kojima ovlasti na temelju državnog kapitala vrše organi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 48/05, 54/05, 42/06, 27/07, 28/07, 49/07, 74/07, 15/08, 70/08, 71/08, 4/09, 10/09, 26/09, 40/09, 46/09, 52/09 i 3/10).

 

Članak 24.

 

Ova Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 491/11
30. svibnja 2011. godine
Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, v. r.