Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) a u vezi sa tačkom II Odluke o provođenju druge faze regulatorne reforme na nivou Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 77/09), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 24. sjednici održanoj 9. novembra 2011. godine, donosi

 

O D L U K U

O USPOSTAVI ELEKTRONSKOG REGISTRA
UPRAVNIH POSTUPAKA NA NIVOU FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE

 

I

 

Ovom odlukom se uspostavlja Elektronski registar upravnih postupaka na nivou Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Registar), a koje vode federalni organi uprave i federalne upravne organizacije (u daljnjem tekstu: organi uprave) proce­dure i pravila rada Registra i druga pitanja od značaja za uspostavu i rad registra.

 

II

 

Registar je centralizirana baza svih upravnih postupaka koji se vode pred organima uprave.
Organ uprave u smislu ove odluke je svaki federalni organ uprave i federalna upravna organizacija koja u okviru svoje nadležnosti postupa u skladu sa odredbama Zakona o upravnom postupku ("Službene novine Federacije BiH", br. 2/98 i 48/99).

 

III

 

Generalni sekretarijat Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Generalni sekretarijat) obavlja poslove uspostave i održavanja Registra, stručne, administrativne i tehničke poslove, upravlja radom Registra i omogućava poštivanje svih pravila i procedura rada, uključujući pregled i kontrolu svih registriranih postupaka kao i propisa kojima su oni definirani.

 

IV

 

Registar sadrži slijedeće podatke:

1.    naziv upravnog postupka,
2.    svrha upravnog postupka;
3.    naziv organa uprave koji sprovodi postupak i donosi odluku o upravnom postupku, adresa, broj telefona, faksimila i elektronska adresa,
4.    vrsta djelatnosti za koje se upravni postupak primjenjuje,
5.    pravni osnov za pokretanje upravnog postupka -zakon/podzakonski akt,
6.    iznos takse i naknade koja se plaća tokom vođenja upravnog postupka,
7.    obavezne podatke i dokumentaciju koje je neophodno dostaviti prilikom podnošenja zahtjeva za pokretanje upravnog postupka,
8.    propisani rok u kome se mora donijeti odluka po podnesenom zahtjevu za upravni postupak,
9.    vrijeme važenja izdatog akta,
10.  obrazac zahtjeva za pokretanje upravnog postupka (ukoliko je propisan ili pripremljen):

 

V

 

Organ uprave upućuje zahtjev za prijavu upravnog postupka Generalnom sekretarijatu u pisanoj i elektronskoj formi. Zahtjev se dostavlja najkasnije u roku od osam dana od dana stupanja na snagu propisa kojim se uvodi ili mijenja upravni postupak.
Obrazac zahtjeva za prijavu upravnog postupka nalazi se u prilogu ove odluke i čini njen sastavni dio.
Organ koji vodi upravni postupak dužan je priložiti:

1.    kopiju propisa kojim je utvrđena nadležnost organa za vođenje upravnog postupka,
2.    kopiju obrasca ukoliko je isti propisan.

 

VI

 

Svi organi uprave dužni su da prijave sve upravne postupke iz svoje nadležnosti u svrhu njihovog objavljivanja u Registru.
Svaku izmjenu ili prestanak važenja propisa koji se odnosi na upravni postupak, organ uprave dužan je prijaviti Generalnom sekretarijatu najkasnije u roku od.30 dana od dana stupanja na snagu izmjene odnosno dana prestanka važenja propisa.

 

VII

 

Generalni sekretarijat najkasnije u roku od tri dana od dana prijema zahtjeva utvrđuje da li zahtjev ispunjava uvjete propisane tačkom V ove odluke.
U slučaju da zahtjev ne ispunjava uvjete propisane tačkom V ove odluke, Generalni sekretarijat vraća zahtjev organu uprave na dopunu i ispravku.
Organ uprave dopunjen ili ispravljen zahtjev dostavlja Generalnom sekretarijatu najkasnije u roku od osam dana od dana kada je organ uprave obaviješten da zahtjev ne ispunjava uvjete iz tačke V ove odluke.
Organ uprave odgovoran je za tačnost podataka navedenih u zahtjevu.

 

VIII

 

Generalni sekretarijat svakih šest mjeseci vrši pregled i kontrolu svih registriranih postupaka, kao i propisa kojim su oni definirani.
O izvršenom pregledu i kontroli iz stava 1. ove tačke, Generalni sekretarijat izvještava Vladu Federacije Bosne i Hercegovine i predlaže konkretne mjere za otklanjanje uočenih propusta i nepravilnosti.

 

IX

 

Generalni sekretarijat će najkasnije u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke ostvariti operativnost Registra i objaviti Registar na posebnom dijelu internet prezentacije Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

 

X

 

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1218/11
9. novembra/studenoga 2011. godine

Sarajevo

Premijer
Nermin Nikšić, s. r.