Na osnovu člana 19. stav l. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), na prijedlog federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na 39. sjednici, održanoj 14. aprila 2010. godine, donosi

 

U R E D B U

O IZMJENAMA I DOPUNAMA UREDBE O ŠUMAMA

 

Član 1.

 

U Uredbi o šumama ("Službene novine Federacije BiH", broj 83/09), u članu 3. stav 6. iza riječi "ministarstva", dodaju se riječi; "poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (u daljnjem tekstu: Federalno ministarstvo)".

 

Član 2.

 

U članu 6. iza stava 2. dodaje se novi stav 3. koji glasi: "Izuzev od stava 2. ovog člana, doznaku stabala u šumama koje su predviđene za direktnu konverziju i sanitarnu sječu, a u privatnim šumama i za snabdijevanje ogrijevnim drvetom može vršiti šumarski tehničar sa pet godina radnog iskustva u struci uz kontrolu diplomiranog inženjera šumarstva.'"
Dosadašnji st. 3., 4., 5., 6. i 7. postaju st 4., 5., 6., 7. i 8.

 

Član 3.

 

U članu 30. iza stava 3. dodaje se novi stav 4. koji glasi: "Naknada iz stava2. ovog člana iznosi najviše 10 % od cijene na panju šumskih drvnih sortimenata po cjenovniku korisnika državnih šuma."

 

Član 4.

 

U članu 39. stav 4., na kraju stava briše se tačka i dodaju riječi: "koja je oslobođena plaćanja naknade za eksproprijaciju".

 

Član 5.

 

U članu 40. stav 5. iza riječi: "zakup", dodaju se riječi: "i uspostavu prava služnosti".

 

Član 6.

 

U članu 45. stav 7. mijenja se i glasi:
"Čuvar šuma, u skladu sa svojim dužnostima iz stava 6. ovog člana, obavezan je, bez odlaganja, za sve bespravne radnje sačiniti zapisnik na osnovu kojeg ovlašteno lice kantonalne uprave pokreće postupak kod nadležnog organa."

 

Član 7.

 

U članu 46. iza stava 4. dodaje se novi stav 5. koji glasi: "Način obračunavanja, rokovi i postupak plaćanja naknada .propisanih ovom Uredbom vrši se u skladu sa uputstvom Federalnog ministarstva."

 

Član 8,

 

U članu 52. iza stava 5. dodaju se novi st. 6., 7. i 8. koji glase:
"Inspekcijski nadzor nad primjenom ove Uredbe vrše federalna šumarska inspekcija i kantonalna šumarska inspekcija.
Inspekcijski nadzor se vrši u skladu  sa Zakonom o .organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene/novine Federacije BiH", broj 35/05) i Zakonom o inspekcijama u Federaciji BiH ("Službene novine Federacije BiH'', broj 69/05).
Šumarski inspektor ovlašten je da pregleda šumskoprivredne osnove, godišnje planove gospodarenja, šumskorazvojne planove i programe, izvedbene projekte, planove biološke obnove šuma i planove zaštite šuma, kontroliše njihovo izvršenje, poslovne knjige i ostalu dokumentaciju, zaustavlja prevozna sredstva i pregleda prateću dokumentaciju za prevoz šumskih drvnih sortimenata i nedrvnih šumskih proizvoda, privremeno oduzima bespravno posječeno drvo i drvo i nedrvne šumske proizvode nezakonito stavljene u promet, te preduzima i druge mjere i radnje za koje je ovlašten ovom uredbom i drugim propisima."

 

Član 9.

 

U članu 59. dodaje se novi stav 2. koji glasi: "Ugovori o prenosu poslova gospodarenja državnim šumama koji su zaključeni na osnovu Zakona o šumama ("Službene novine Federacije BiH", br. 20/02, 29/03 i 37/04), smatraju se važećim i primjenjivat će se do donošenja Zakona o šumama u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine."

 

Član 10.

 

Član 61. mijenja se i glasi:
"Ova Uredba će se primjenjivati do donošenja Zakona o šumama u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, a najduže do 30.06.2010. godine."

 

Član 11.

 

Ova Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 322/10
14. aprila 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r.