Na osnovu člana 19. stav 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 5.a stav 5. Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica ("Službene novine Federacije BiH", broj 70/95,61/06 i 9/10),Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je

 

U R E D B U

O PRIHODOVNOM CENZUSU ZA KORISNIKE PRAVA
PO OSNOVU RATNIH PRIZNANJA I ODLIKOVANJA

 

Član 1.

 

Ovom Uredbom uređuje se visina, postupak i način utvrđivanja prihodovnog cenzusa i prihodovnog praga za korisnike prava na mjesečnu novčanu naknadu po odredbama čl. 5. i 6. Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica ("Službene novine Federacije BiH", br. 70/05, 61/06 i 9/10) (u daljnjem tekstu: Zakon) i odredbama Odluke o posebnim pravima nosilaca "Partizanske spomenice 1941." i članova njihovih porodica ("Službene novine Federacije BiH", broj 6/06).

 

Član 2.

 

Pod prihodovnim cenzusom podrazumijeva se ukupan mjesečni novčani prihod korisnika prava, odnosno podnositelja zahtjeva:
-     neto plaća;
-     penzije ostvarene po bilo kom osnovu kao i naknade ostvarene za fizičku onesposobljenost po propisima o penzijsko-invalidskom osiguranju;
-     primanja ostvarena po osnovu propisa iz oblasti branilačko-invalidske zaštite i iz oblasti socijalne zaštite, izuzev mjesečnog novčanog dodatka po osnovu ratnog priznanja i odlikovanja koje je predmet ovog cenzusa;
-     drugi mjesečni novčani prihodi koji podliježu obavezi plaćanja poreza na dohodak, a prema evidenciji poreske uprave Federacije BiH.

 

Član 3.

 

Radi ostvarenja prava korisnika naknada iz člana 1. ove Uredbe, utvrđuje se visina prihodovnog cenzusa u iznosu od 2,5 (dvije i po) prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine u prethodnoj godini.
Vlada Federacije BiH će vršiti redovnu analizu primjene Uredbe i određivati prihodovni cenzus i prihodovni prag vodeći računa da ne bi više od 20% korisnika ostalo bez naknade.

 

Član 4.

 

Mjesečna novčana primanja ostvarena po osnovu priznatog prava na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica, ne smatraju se ukupnim prihodom iz člana 2. ove Uredbe, bez obzira po kojem propisu se koriste.

 

Član 5.

 

Korisniku prava iz Člana 1. ove Uredbe prestaje isplata na mjesečnu novčanu naknadu ukoliko njegovi prihodi prelaze prihodovni cenzus odnosno prihodovni prag iz člana 3. ove Uredbe.

 

Član 6.

 

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/federalni ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata, donijet će u roku od pet dana od dana stupanja na snagu ove Uredbe, uputstvo kojim će se bliže urediti postupak i potrebna dokumenta za utvrđivanje prihodovnog cenzusa i prihodovnog praga.

 

Član 7.

 

Danom stupanja na snagu ove Uredbe prestaje da važi Uredba o prihodovnom cenzusu za korisnike prava po osnovu ratnih priznanja i odlikovanja ("Službene novine Federacije BiH", broj 19/10).

 

Član 8.

 

Ova Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH", a primjenjivat će se od 01.05.2010. godine, pa sve do dana početka primjene Zakona o prihodovnom cenzusu.

 

V broj 308/10
20. aprila/travnja 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r.