Na temelju članka 19. stavak 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i članka 5.a stavak 5. Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji ("Službene novine Federacije BiH", broj 70/05,61/06 i 9/10), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na XVI izvanrednoj sjednici održanoj 31. ožujka 2010. godine, donosi

 

U R E D B U

O PRIHODOVNOM CENZUSU ZA KORISNIKE PRAVA
PO OSNOVU RATNIH PRIZNANJA I ODLIČJA

 

Članak 1.

 

Ovom Uredbom ureduje se visina, postupak i način utvrđivanja prihodovnog cenzusa i prihodovnog praga za korisnike prava na mjesečnu novčanu naknadu po odredbama čl. 5. i 6. Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji ("Službene novine Federacije BiH", br. 70/05, 61/06 i 9/10 ) (u daljnjem tekstu: Zakon).

 

Članak 2.

 

Pod prihodovnim cenzusom podrazumijeva se ukupan mjesečni novčani prihod ostvaren po članu domaćinstva podnositelja zahtjeva, uključujući i podnositelja zahtjeva. Članom domaćinstva u smislu ove Uredbe podrazumijeva se bračni drug, djeca rođena u braku i izvan braka, usvojitelj i usvojenik, pastorak ukoliko sa korisnikom prava iz članka l. ove Uredbe žive u zajedničkom domaćinstvu.
Pod zajedničkim domaćinstvom u smislu prethodnog stavka podrazumijeva se zajednica osoba koje zajednički žive, privređuju i troše ostvarene prihode.

 

Članak 3.

 

Radi ostvarenja prava korisnika naknada iz članka 1. ove Uredbe, utvrđuje se visina prihodovnog cenzusa u iznosu od 400,00 KM po članu domaćinstva, s tim da za domaćinstvo koje broji četiri ili više članova uključujući i korisnika prava, prihodovni prag iznosi 1.600,00 KM.

 

Članak 4.

 

Pod ukupnim mjesečnim novčanim prihodom, u smislu ove Uredbe, podrazumijevaju se:
-     plaće i druga primanja iz radnog odnosa;
-     sve mirovine ostvarene po bilo kom osnovu kao i naknade ostvarene za fizičku  onesposobljenost po propisima o rnirovinsko-invalidskom osiguranju;
-     primanja ostvarena na temelju propisa iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite i iz oblasti socijalne zaštite, izuzev mjesečnog novčanog dodatka na temelju ratnog priznanja i odličja koje je predmet ovog cenzusa;
-     drugi mjesečni novčani prihodi koji podliježu obvezi plaćanja poreza na dohodak, a prema evidenciji porezne uprave Federacije BiH.
Pod ukupnim prihodom domaćinstva, u smislu prethodnog stava, podrazumijevaju se ukupna primanja svih punoljetnih članova domaćinstva podnositelja zahtjeva, uključujući i podnositelja zahtjeva.

 

Članak 5.

 

Mjesečna novčana primanja ostvarena na temelju priznatog prava na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe, ne smatraju se ukupnim prihodom iz članka 4. ove Uredbe, bez obzira po kojem propisu se koriste.

 

Članak 6.

 

Korisniku prava iz članka 1. ove Uredbe prestaje isplata na mjesečnu novčanu naknadu ukoliko njegovi prihodi i prihodi članova njegove uže obitelji sa kojima živi u zajedničkom domaćinstvu prelaze prihodovni cenzus odnosno prihodovni prag iz članka 3. ove Uredbe.

 

Članak 7.

 

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata/federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, donijet će u roku od pet dana od dana stupanja na snagu ove Uredbe, uputstvo kojim će se bliže urediti postupak i potrebna dokumenta za utvrđivanje prihodovnog cenzusa i prihodovnog praga.

 

Članak 8.

 

Ova Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH", a primjenjivat će se od
01 .05.2010. godine, pa sve do dana početka primjene Zakona o prihodovnom cenzusu.

 

V broj 262/10
3l. ožujka 2010. godine
Sarajevo.

Premijer
Mustafa Mujezinović, v. r.