Na osnovu člana 13, Zakona o platama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 45/10), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 159. sjednici održanoj 14. decembra 2010. godine, donosi

 

U R E D B U

O NAKNADAMA KOJE PRIPADAJU ČLANOVIMA
VLADE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE I
NJIHOVIM SAVJETNICIMA KOJE NEMAJU
KARAKTER PLAĆE

 

Član 1.

 

Ovom uredbom, u skladu sa Zakonom o platama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, ureduju se uslovi, kriteriji i način ostvarivanja naknada i drugih materijalnih prava koja pripadaju članovima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlade Federacije) i njihovim savjetnicima, a koja nemaju karakter plaće.

 

Član 2.

 

Članovi Vlade Federacije čije je mjesto prebivališta udaljeno više od 70 kilometara od sjedišta institucije u kojoj su zaposleni, imaju pravo na naknadu za odvojeni život od porodice u visini od 500 KM.
Članovi Vlade Federacije koji nemaju osiguran službeni smještaj, imaju pravo na naknadu za zakup stana za službene potrebe u visini do 500 KM i pravo na naknadu troškova smještaja u visini do 200 KM.
Članovi Vlade Federacije koji imaju osiguran službeni smještaj, imaju pravo na naknadu troškova smještaja u visini do 500 KM.

 

Član 3.

 

Savjetnici čije je mjesto prebivališta udaljeno više od 70 kilometara od sjedišta institucije u kojoj su zaposleni, imaju pravo na naknadu za odvojeni život od porodice u visini od 400 KM.
Savjetnici koji nemaju osiguran službeni smještaj, imaju pravo i na naknadu za zakup stana za službene potrebe u visini od 300 KM.
Osobe iz stava l. ovog člana koje imaju osiguran smještaj, ali za smještaj plaćaju sve troškove, imaju pravo, na naknadu troškova smještaja u visini od 200 KM.
Savjetnici mogu ostvariti samo jedno od prava iz st. 2. i 3 ovog člana.

 

Član 4.

 

Članovi Vlade Federacije i njihovi savjetnici imaju pravo na naknadu troškova prijevoza do mjesta prebivališta porodice do četiri puta mjesečno za dane sedmičnog odmora (vikend karta), za vrijeme državnih praznika i neradnih dana u kojima se po zakonu ne radi, do visine cijene karte prijevoza u drumskom ili željezničkom saobraćaju na relaciji koju koristi.

 

Član 5.

 

Za ostvarivanje prava iz čl. 2,, 3. i 4. ove uredbe, članovi Vlade Federacije i njihovi savjetnici podnose zahtjev o kojem nadležna komisija kojoj su ti poslovi stavljeni u nadležnost, donosi pojedinačno rješenje.
Rješenje iz stava 1. ovog člana za članove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada Federacije) i njihove savjetnike donosi Komisija za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i njihovih savjetnika.

 

Član 6.

 

Prava na ostale naknade utvrđene Zakonom o platama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, nosioci izvršnih funkcija i njihovi savjetnici ostvaruju podnošenjem zahtjeva nadležnoj komisiji kojoj su li poslovi stavljeni u nadležnost, koja o ostvarivanju prava na naknadu donosi pojedinačno rješenje.
Rješenje iz stava 1. ovog člana za članove Vlade Federacije i njihove savjetnike donosi Komisija za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i njihovih savjetnika.

 

Član 7.

 

Naknade utvrđene u čl. 2., 3.1 4. ove uredbe pripadaju predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine, potpredsjedni­cima Federacije Bosne i Hercegovine i njihovim savjetnicima.

 

Član 8.

 

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 982/10
14. decembra/prosinca 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r.