Na osnovu člana 31. stav 3. Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 2/06, 72/07, 32/08, 4/10, 13/10 i 45/10), na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 158. sjednici održanoj 2. decembra 2010. godine, donosi

 

U R E D B U

O IZMJENAMA I DOPUNAMA UREDBE O SADRŽAJU
I NOSIOCIMA JEDINSTVENOG INFORMACIONOG
SISTEMA, METODOLOGIJI PRIKUPLJANJA I
OBRADI PODATAKA, TE JEDINSTVENIM OBRASCIMA
NA KOJIMA SE VODE EVIDENCIJE

 

Član 1.

 

U Uredbi o sadržaju i nosiocima jedinstvenog informacionog sistema, metodologiji prikupljanja i obradi podataka, te jedinstvenim obrascima na kojima se vode evidencije ("Službene novine Federacije BiH" br, 33/07) u članu 2. stav 2. tačka 4) riječi: "uz uspostavljanje referentnih tačaka zasnovanih na praćenju indikatora odnosno već ostvarenih rezultata u praksi" brišu se.
U tački 5) riječ "optimalizacija" zamjenjuju. se riječju "optimalizacija", a riječi: "iz ove oblasti" zamjenjuju se riječima: "za rad u GIS-u".
U tački 6) riječi "osiguranje efikasnog sredstva za" brišu se.

 

Član 2.

 

U članu 3., nazivu poglavlja II i III, čl. 4. i 6. i članu 11. stav 1. ispred riječi "informacionog" u različitim padežima dodaje se riječ "jedinstvenog", u odgovarajućim padežima.

 

Član 3.

 

U članu 3. riječi "prostornog uređenja" brišu se.
Tačka 4) mijenja se i glasi: "4) povezanost i pristup prostornim podacima u Federaciji".
Tačka 5) briše se. ,

 

Član 4.

 

U članu 6. u, laički l) riječi: "nadležnim za oblast planiranja" zamjenjuju se riječima: "i drugim pravnim licima po sektorskim oblastima".
.U tački 2) riječi: "od značaja za planiranje uređenja prostora" zamjenjuju se riječima: "i drugim pravnim licima po sektorskim oblastima".
U tački 3) iza zareza dodaju se riječi: "u saradnji sa drugim pravnim licima po sektorskim oblastima".
Tačka 4) briše se.

 

Član 5.

 

Član 7. mijenja se i glasi:.
"Općinske službe nadležne za poslove prostornog planiranja i korištenja zemljišta vode jedinstvenu evidenciju o stanju prostora, na jedinstvenim obrascima i dužni su do 15. januara tekuće godine dostaviti kantonalnom ministarstvu nadležnom za poslove prostornog uređenja i građenja Izvještaj o stanju prostora, kao i Izvještaj o provođenju planskih dokumenata na nivou općine za proteklu godinu.
Kantonalno ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja i korištenja zemljišta dužno je do 31. januara tekuće godine dostaviti Federalnom ministarstvu godišnji Izvještaj o stanju prostora u kantonu, kao i Izvještaj o provođenju planskih dokumenata na području kantona za proteklu godinu.
Podaci iz stava 1. i 2. dostavljaju se u vektorskom obliku u državnom koordinatnom sistemu".

 

Član 6.

 

U članu 8. stav 2. riječi: "i sudionike" zamjenjuju se riječima:
"tematskog područja".

 

Član 7.

 

U članu 16. stav 2. riječi: "nadležnih subjekata" zamjenjuju se riječima: "nosilaca tematskog područja".

 

Član 8.

 

U članu 19. stav 3. iza riječi "organi" dodaje se riječ "Federacije", a iza riječi "kantona" dodaju se riječi: "grada i općine".

 

Član 9.

 

Član 20. mijenja se i glasi:
"Nosioci jedinstvenog informacionog sistema iz člana 6. ove Uredbe u svrhu uspostave jedinstvenog informacionog sistema, a po evidencijama iz Priloga 2. ove Uredbe dužni su uspostaviti GIS baze podataka najkasnije do 31.12.2013. godine, uz prethodno  preuzeti Digitalni  orto-foto  Federacije Bosne  i Hercegovine za odnosno područje".

 

Član 10.

 

Ova Uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 869/10
2. decembra 2010. godine
Sarajevo

Premijert
Mustafa Mujezinović, s. r.