Na temelju čl. 43 i 67. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene .novine Federacije BiH", broj 45/10), na prijedlog federalnog ministra pravde, Vlada, Federacije Bosne i Hercegovine, na 156. sjednici održanoj 7. rujna 2010. godine, donosi

 

U R E D B U

O NAKNADAMA KOJE NEMAJU KARAKTER PLAĆE

 

I - OPĆE ODREDBE

 

Članak 1.

 

Ovom uredbom uređuju se uvjeti, kriteriji i način ostvarivanja naknada i drugih materijalnih prava koja pripadaju rukovodećim i ostalim državnim službenicima i namještenicima u federalnim organima uprave i federalnim upravnim organizacijama i drugim tijelima federalne uprave (u daljnjem tekstu: federalni organ uprave), a koja nemaju karakter plaće.

 

II - NAKNADE KOJE PRIPADAJU DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA I NAMJEŠTENICIMA

1. Naknada za prijevoz na posao i s posla

 

Članak 2.

 

Državnom službeniku i namješteniku kome nije organiziran prijevoz na posao i sa posla, a čije je mjesto stanovanja udaljeno od mjesta rada, najmanje dva kilometra pripada naknada ili mjesečna karta za troškove prijevoza u visini mjesečne karte gradskog, prigradskog, odnosno, međugradskog prometa.
Pravo na naknadu troškova prijevoza u međugradskom prometu imaju oni državni službenici i namještenici koji dolaze na posao iz mjesta prebivališta koje se nalazi van područja u kome je mjesto sjedišta federalnih organa uprave.
Pravo na naknadu troškova prijevoza, u ovom slučaju ostvaruje se na osnovu pismenog zahtjeva državnog službenika, odnosno namještenika u kojem se navodi adresa stvarnog stanovanja u mjestu rada i da svakodnevno putuje od tog mjesta do mjesta rada. Uz zahtjev se prilaže pismeni dokaz firme čiji se prijevoz koristi za dolazak na posao i povratak s posla (dnevna ili mjesečna karta).
Ova naknada odobrava se rješenjem koje donosi rukovoditelj federalnog organa uprave. Zlouporaba korištenja naknade iz st. 1. i 2. ovog članka, smatra se materijalnom štetom i podliježe obvezi odgovornosti za tu štetu sukladno zakonu.

 

Članak 3.

 

Državni službenik i namještenik koji za potrebe prijevoza dolaska na posao i povratka s posla, uz prethodno pismeno odobrenje rukovoditelja federalnog organa uprave koristi privatni automobil u tom slučaju pripada mu naknada u visini cijene 1,5 mjesečne karte u javnom prometu.

2. Naknada za odvojeni život od obitelji i smještaj u mjestu rada

 

Članak 4.

 

Rukovodeći državni službenik čije je mjesto prebivališta udaljeno više od 70 kilometara od mjesta organa državne službe u kojem vrši službenu dužnost ima pravo na naknadu za odvojeni život od obitelji u visini od 400 KM i naknadu troškova smještaja u mjestu rada u visini od 300 KM mjesečno.
Državni službenik i namještenik čije je mjesto prebivališta udaljeno više od 70 kilometara od mjesta organa državne službe u  kojem vrši službenu dužnost ima pravo na naknadu troškova smještaja u mjestu rađa u visini od 300 KM mjesečno.
Rukovodećem državnom službeniku iz stavka l. ovog članka i državnom službeniku i namješteniku iz stavka 2. ovog članka pripada i pravo na troškove prijevoza za dane tjednog odmora (vikend karta), državnih blagdana i neradnih dana u kojima se po zakonu ne radi do visine cijene koštanja karte prijevoza u cestovnom ili željezničkom prometu na relaciji koju koristi.

3. Naknada za slučaj teške invalidnosti ili teške bolesti

 

Članak 5.

 

U slučaju nastanka teške invalidnosti ili teške bolesti državnog službenika i namještenika, ili člana njegove uže obitelji, jednom godišnje isplaćuje mu se jednokratna novčana pomoć u skladu sa raspoloživim sredstvima i visinom određenom zakonom.
Državnom službeniku, odnosno namješteniku može se sukladno raspoloživim sredstvima i na temelju suglasnosti rukovoditelja organa uprave isplatili dio ili ukupni troškovi liječenja teške invalidnosti ili teške bolesti u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je on platio troškove toga liječenja. Troškovi liječenja isplaćuju se na temelju fakture ili računa zdravstvenih ustanova u kojima je liječenje obavljeno.
Pod teškom bolešću iz st.. 1. i 2. ovog članka, podrazumijevaju se slijedeće bolesti: akutna tuberkuloza, maligna oboljenja, endemska nefropatija, kirurška intervencija na srcu i mozgu, sve vrste degenerativnih oboljenja centralnog nervhog sustava, infarkt (srčani i moždani), oboljenje mišićnog sustava, paraliza i druge teške bolesti određene općim aktom Federalnog ministarstva zdravstva, kao i teške tjelesne povrede. Bolest, odnosno tjelesna povreda se dokazuje temeljem dijagnoze zdravstvene ustanove.
Pravo na jednokratnu novčanu pomoć iz stavka 1. ovog članka, temeljem teške invalidnosti ostvaruje se za utvrđeni stupanj invalidnosti od najmanje 60%.
Jednokratna novčana pomoć iz stavka 1. ovog članka može se dodijeliti i državnom službeniku, odnosno namješteniku koji je operiran od bolesti koje nisu obuhvaćene odredbom stavka 3. ovog članka, ukoliko je takva operacija izvršena iz zdravstvenih razloga i po preporuci liječnika.

4. Naknada za prekovremeni rad, rad u neradne dane, noćni rad i rad u dane državnih blagdana

 

Članak 6.

 

Državnom službeniku i namješteniku osnovna plaća uvećat će se:
a)    za prekovremeni rad najmanje 50%,
b)    za rad u neradne dane najmanje 30%,
c)    za rad noću najmanje 35%,
d)    za rad u dane državnih blagdana najmanje 50%.
Naknade odnosno uvećanja plaće iz stavka l. ovog članka ostvaruju se donošenjem rješenja u kome će biti precizno naznačeni vrsta poslova, period obavljanja poslova i broj izvršitelja poslova.

5 . Rješavanje o naknadama i drugim materijalnim pravima

 

Članak 7.

 

Naknade i druga materijalna prava predviđena u odredbama čl. 3, do 6. ove uredbe, ostvaruju se donošenjem rješenja.
Rješenje iz stava 1. ovog člana, donosi rukovoditelj federalnog organa uprave u kojem se državni službenik, odnosno namještenik nalazi u službi.

 

III - PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

 

Članak 8.

 

Danom stupanja na snagu ove uredbe, prestaje da vazi Uredba o naknadama i drugim materijalnim pravima koja nemaju karakter plaće ("Službene novine Federacije BiH", br. 34/04, 56/04, 68/05 i 33/06).

 

Članak 9.

 

Ova Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objave u
''Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 817/10
7. rujna 2010. godine
Sarajevo

Premijer

Mustafa Mujezinović, v. r.