Na temelju članka 19. stavak 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i članka 24. stavak 3. Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 35/05), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 130. sjednici održanoj 11. siječnja 2010. godine, donosi


U R E D B U

O VANREDNIM MJERAMA ZAŠTITE DRŽAVNE
IMOVINE I KAPITALA U GOSPODARSKIM
DRUŠTVIMA KOJA OBAVLJAJU DJELATNOST
PROIZVODNJE ILI PROMETA NAORUŽANJA I
VOJNE OPREME U FEDERACIJI BOSNE I
HERCEGOVINE


Članak 1.


Ovom Uredbom, radi zaštite državne imovine i kapitala u oblasti namjenske industrije, utvrđuje se nadležni organ, uvjeti, mjere i postupak za poduzimanje vanrednih mjera zaštite državne imovine i kapitala u gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost proizvodnje ili prometa naoružanja i vojne oprane Federaciji Bosne i Hercegovine.
U smislu ove Uredbe, vanredne mjere zaštite imovine i kapitala u gospodarskim društvima koja djelatnost proizvodnje ili prometa naoružanja i vojne i Federaciji Bosne i Hercegovine poduzimaju se i restrukturiranja ili reorganizacije društava sa državnim kapitalom.
Pod gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost proizvodnje ili prometa naoružanja i vojne opreme u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: gospodarska društva), u smislu ove Uredbe, podrazumijevaju se gospodarska društva u kojima ovlasti na temelju učešća državnog kapitala vrši Federalno ministarstvo energije, rudarstva i. industrije putem Federalne direkcije za namjensku industriju, na temelju odredaba Uredbe o vršenju ovlasti organa Federacije Bosne i Hercegovine u gospodarskim društvima sa učešćem državnog kapitala ("Službene novine Federacije BiH", br. 48/05, 54/05, 42/06, 27/07, 28/07, 49/07, 74/07, 15/08, 70/08, 71/08, 4/09, 10/09, 26/09, 40/09, 46/09 i 52/09).


Članak 2.


Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) ukoliko su ispunjeni uvjeti utvrđeni ovom Uredbom, nadležno je za poduzimanje vanrednih mjera zaštite državne .imovine i kapitala u gospodarskim društvima.


Članak 3.


Vanredne mjere zaštite državne imovine i kapitala u gospodarskim društvima, Ministarstvo može poduzeli ukoliko je ispunjen jedan od slijedećih uvjeta:
- da gospodarsko društvo ne postupa sukladno odredbama Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 79/07);
- da je gospodarsko društvo platežno nesposobno ili mu prijeti platežna nesposobnost ili mu prijeti otvaranje stečajnog ili likvidacionog postupka;
- da je u gospodarskom društvu proces proizvodnje otežan ili obustavljen;
- da nadzorni odbor ili uprava gospodarskog društva nisu popunjeni sukladno odredbama važećih propisa ili nemaju dovoljan broj članova sukladno statutu gospodarskog društva ili je postojećim članovima istekao mandat;
- da su ispunjeni uvjeti za razrješenje predsjedatelja ili članova nadzornog odbora gospodarskog društva i prije isteka razdoblja na koje su imenovani sukladno članku 259. stavak 5. Zakona o gospodarskim društvima ("Službene novine Federacije BiH", br. 23/99, 45/00, 2/02, 6/02, 29/03, 68/05, 91/07, 84/08, 88/08 i 7/09) ili uvjeti za razrješenje sa dužnosti članova uprave i tajnika gospodarskog društva i prije isteka razdoblja na koji su imenovani sukladno članku 277. stavak 2. Zakona o gospodarskim društvima.


Članak 4.


Ukoliko je ispunjen jedan od uvjeta iz članka 3. ove Uredbe federalni ministar energije, rudarstva i industrije (u daljnjem tekstu: ministar), samoinicijativno ili na prijedlog nadzornog odbora, uprave, odbora za reviziju, sindikata gospodarskog društva i dioničara ili grupe dioničara, ukoliko, se postupak pokreće u dioničkom društvu, može donijeli odluku o pokretanju postupka poduzimanja vanrednih mjera zaštite državne imovine i kapitala u gospodarskom društvu.
Prijedlog iz stavka 1. ovog članka obvezno sadrži analizu stanja u gospodarskom društvu sa prijedlogom ekonomskih, tehnoloških, organizacijski ili kadrovskih mjera za prevazilaženje teškoća u funkcioniranju i poslovanju gospodarskog društva.


Članak 5.


Odluku o pokretanju postupka poduzimanja vanrednih mjera zaštite državne imovine i kapitala u gospodarskom društvu ministar donosi samoinicijativno ili ukoliko iz dostavljene analize stanja sa prijedlogom mjera iz članka 4. ove Uredbe, ocijeni da se putem predloženih vanrednih mjera zaštite državne imovine i kapitala. u gospodarskom društvu mogu ostvariti pozitivni financijski ili drugi efekti i održati poslovanje.
Na odluku o pokretanju postupka poduzimanja vanrednih mjera zaštite državne imovine i kapitala u gospodarskom društvu suglasnost daje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.
Odlukom o pokretanju postupka poduzimanja vanrednih mjera imenuje se privremeni upravitelj na razdoblje do okončanja postupka poduzimanja vanrednih mjera.
Danom imenovanja privremenog upravitelja razrješuju se dužnosti svi članovi uprave i nadzornog odbora gospodarskog društva, a sve ovlasti uprave, i nadzornog odbora gospodarskog društva, kao i prokuriste, zastupnika i punomoćnika gospodarskog društva prestaju i prenose se na privremenog upravitelja.
U toku poduzimanja vanrednih mjera zaštite državne imovine i kapitala u gospodarskom društvu ministar može razriješiti dužnosti privremenog upravitelja uz istovremeno imenovanje novog privremenog upravitelja.
U toku poduzimanja vanrednih mjera zaštite državne imovine i kapitala u gospodarskom društvu ministar može privremenom upravitelju izdavali obvezujuće smjernice.
Na temelju odluka iz st. 1. i 4. ovog članka, koje ne podliježu obvezi notarske obrade, nadležni registarski sud i Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine izvršit će odgovarajuće promjene u registrima.
Privremeni upravitelj za vrijeme obavljanja dužnosti ima pravo na plaću i ostale naknade ravnatelja tog gospodarskog društva.


Članak 6.


Privremeni upravitelj dužan je najkasnije u roku od 30 dana od dana donošenja odluke o poduzimanju vanrednih mjera zaštite državne imovine i kapitala u gospodarskom društvu, utvrditi da li u tijeku poduzimanja vanrednih mjera postoji potreba za radom uposlenika gospodarskog društva.
Ukoliko privremeni upravitelj utvrdi da iz ekonomskih, tehnoloških ili organizacijskih razloga ne postoji potreba za radom uposlenika, tim uposlenicima može otkazati ugovor o radu.
Uposlenici iz stavka 2. ovog članka imaju prednost u upošljavanju, ukoliko se u gospodarskom društvu ukaže potreba za angažiranjem novih uposlenika.


Članak 7.


Donošenjem odluke o poduzimanju vanrednih mjera zaštite državne imovine i kapitala u gospodarskom društvu sindikat gospodarskog društva obvezuje se da, u razdoblju poduzimanja vanrednih mjera zaštite državne imovine i kapitala, ostvarivanje zaštite ekonomskih i socijalnih prava i interesa svojih članova vrši sporazumno sa privremenim upraviteljem.


Članak 8.


Odluke iz članka 5. ove Uredbe, objavljuju se u "Službenim novinama Federacije BiH" i na oglasnoj tabli gospodarskog društva.
U postupku poduzimanja vanrednih mjera zaštite državne imovine i kapitala u gospodarskom društvu, na zaštitu prava dioničara shodno se primjenjuju odredbe Zakona o gospodarskim društvima koje se odnose na zaštitu prava dioničara u slučaju restrukturiranja ili reorganizacije društva sa većinskim državnim kapitalom.


Članak 9.


Ova Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 5/10
11. siječnja 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, v. r.