Na temelju članka 19. stavka 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 150. sjednici održanoj 15. srpnja 2010. godine, donijela je

 

U R E D B U

O PLAĆANJU TROŠKOVA MEDICINSKOG
VJEŠTAČENJA IZ OBLASTI MIROVINSKOG I
INVALIDSKOG OSIGURANJA

 

Članak 1.

 

Uredbom o plaćanju troškova medicinskog vještačenja iz oblasti mirovinskog i invalidskog osiguranja (u daljnjem tekstu: Uredba), privremeno do zakonskog uređenja ove oblasti, ureduje se način i obveznik plaćanja troškova za medicinska vještačenja zdravstvenog stanja, koje vrši Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja (u daljnjem tekstu: Institut), kao i rješavanje dugovanja Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (u daljnjem tekstu: Federalni zavod), prema Institutu, za izvršena medicinska vještačenja u postupku ostvarivanja prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja.

 

Članak 2.

 

Plaćanje troškova za medicinska vještačenja, koji vrši Institut u postupku za ostvarivanje prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja, iz članka 8. stavka 1. alineja prva, Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja ("Službene novine Federacije BiH", broj 70/07), u prvostupanjskom i drugostupanjskom postupku:
-     Snosi Federalni zavod, temeljem međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju;
-     Temeljem povrede na radu i profesionalne bolesti, bez obzira da li će osiguranik ostvariti naknadu za fizičku onesposobljenost ili gubitak radne sposobnosti, troškove medicinskog vještačenja snosi poslodavac;
-     U drugim slučajevima ostvarivanja prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja, troškove medicinskog vještačenja snosi osiguranik, a Federalni zavod refundirat će plaćanje troškova medicinskog vještačenja osiguraniku, pod uvjetom da osiguranik ostvari gubitak radne sposobnosti ili promijenjenu radnu sposobnost ili vrstu i stepen fizičke onesposobljenosti.

 

Članak 3.

 

Na usluge medicinskog vještačenja iz članka 2. ove Uredbe, primjenjuju se cijene iz Cjenovnika usluga medicinskog vještačenja Instituta broj U.O. 4/2006 od 29.09.2006. godine, u visini od 70%, od utvrđenih iznosa, a do donošenja Cjenovnika usluga suglasno proceduri utvrđenoj člankom 26. Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

 

Članak 4.

 

Federalni zavod će za izvršena medicinska vještačenja od strane Instituta, do dana stupanja na snagu Uredbe, izvršiti plaćanja usluga Institutu, sukladno Cjenovniku usluga medicinskog vještačenja Instituta, broj U.O. 4/2006 od 29.09.2006. godine, o čemu će zaključiti ugovor.
Medicinska vještačenja izvršena po zahtjevima zaprimljenim u Sektoru za ocjenu radne sposobnosti Federalnog zavoda, ne mogu se uračunati u obvezu plaćanja usluga iz stavka 1. ovog članka.
U troškove plaćanja izvršenog medicinskog vještačenja, ne mogu se uračunati oni troškovi koje je platio sam osiguranik ili pravno lice.
Federalni zavod i Institut sui obvezni da utvrde stvarni broj izvršenih medicinskih vještačenja za potrebe ostvarivanja prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja, uzimajući u obzir st. 2. i 3. ovog članka, kao i utvrditi visinu duga temeljem istog i ugovoriti dinamiku plaćanja duga.

 

Članak 5.

 

Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 624/10
15. srpnja 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, v. r.