Na osnovu člana 19. stav 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 150. sjednici održanoj 15. jula 2010. godine, donijela je

 

U R E D B U

O PLAĆANJU TROŠKOVA MEDICINSKOG
VJEŠTAČENJA IZ OBLASTI PENZIJSKOG
I INVALIDSKOG OSIGURANJA

 

Član 1.

 

Uredbom o plaćanju troškova medicinskog vještačenja izoblasti penzijskog i invalidskog osiguranja (u daljnjem tekstu: Uredba), privremeno do zakonskog uređenja ove oblasti, uređuje se način i obaveznik plaćanja troškova za medicinska vještačenja zdravstvenog stanja, koje vrši Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja (u daljnjem tekstu: Institut), kao i rješavanje dugovanja Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljnjem tekstu: Federalni zavod), prema Institutu, za izvršena medicinska vještačenja u postupku ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

 

Član 2.

 

Plaćanje troškova za medicinska vještačenja, koji vrši Institut u postupku za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, iz člana 8. stav 1. alineja prva, Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja ("Službene novine Federacije BiH", broj 70/07), u prvostepenom i drugostepenom postupku:
-     Snosi Federalni zavod, na osnovu međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju;
-     Na osnovu povrede na radu i profesionalne bolesti, bez obzira da li će osiguranik ostvariti naknadu za fizičku onesposobljenost ili gubitak   radne sposobnosti, troškove medicinskog vještačenja snosi poslodavac;
-     U drugim slučajevima ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, troškove medicinskog vještačenja snosi osiguranik, a Federalni zavod refundirat će plaćanje troškova medicinskog vještačenja osiguraniku, pod uvjetom da osiguranik ostvari gubitak radne sposobnosti ili promijenjenu radnu sposobnost ili vrstu i stepen fizičke onesposobljenosti.

 

Član 3.

 

Na usluge medicinskog vještačenja iz člana 2. ove Uredbe, primjenjuju se cijene iz Cjenovnika usluga medicinskog vještačenja Instituta broj U.O. 4/2006 od 29.09.2006. godine, u visini od 70%, od utvrđenih iznosa, a do donošenja Cjenovnika usluga saglasno proceduri utvrđenoj članom 26. Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja.

 

Član 4.

 

Federalni zavod će za izvršena medicinska vještačenja od strane Instituta, do dana stupanja na. snagu Uredbe, izvršiti plaćanja usluga Institutu, u skladu sa Cjenovnikom usluga medicinskog vještačenja Instituta, broj U.O. 4/2006 od 29.09.2006. godine, o čemu će zaključiti ugovor.
Medicinska vještačenja izvršena po zahtjevima zaprimljenim u Sektoru za ocjenu radne sposobnosti Federalnog zavoda, ne mogu se uračunati u obavezu plaćanja usluga iz stava 1. ovog člana.
U troškove plaćanja izvršenog medicinskog vještačenja, ne mogu se uračunati oni, troškovi koje je platio sam osiguranik ili pravno lice.
Federalni zavod i Institut su obavezni da utvrde stvarni broj izvršenih medicinskih vještačenja za potrebe ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, uzimajući u obzir st. 2. i 3. ovog člana, kao i utvrditi visinu duga na osnovu istog i ugovoriti dinamiku plaćanja duga.

 

Član 5.

 

Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 624/10
15. jula 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r,