Na osnovu člana 5. stav 4. Zakona o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 27/05 i 70/08), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 150. sjednici održanoj 15. jula 2010. godine, donosi

 

U R E D B U

O JEDINSTVENOJ POLICIJSKOJ UNIFORMI

 

Član 1.

 

Ovom Uredbom ureduje se izgled, dijelovi i boja jedinstvene policijske uniforme svih policijskih snaga Federacije Bosne i Hercegovine, kao i oznake koje se nose na uniformi.

 

Član 2.

 

Jedinstvena policijska uniforma svih policijskih snaga Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: uniforma) sastoji se od: radno-taktičke uniforme (ljeto + zima) - muške, radno-taktičke uniforme (ljeto + zima) - ženske, radno-klasične uniforme (ljeto + zima) - muške, radno-klasične uniforme (ljeto + zima) - ženske, svečane uniforme (ljeto + zima) - muške, svečane uniforme (ljeto + zima) - ženske, uniforme za specijalne policijske jedinice, uniforme za policajce motocikliste - muške, uniforme za policajce motocikliste - ženske, uniforme za policajce bicikliste - muške, uniforme za policajce bicikliste -ženske.

 

Član 3.

 

Boja uniforme, odnosno njenih sastavnih dijelova je teget plava (kataloški broj Wulmark teget 2304), osim za kožne dijelove i obuću koji su izrađeni u crnoj boji.

 

Član 4.

 

Na desnom rukavu uniforme u štitu nalazit će se grb Federacije Bosne i Hercegovine sa dvojezičnim natpisom "FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE", "POLICIJA", a na lijevom rukavu amblem (oznaka) kantona ukoliko ga je utvrdio nadležni organ u kantonu:

 

Član 5.

 

Oznake činova nose se na naramenicama gornjih dijelova uniforme ili košulje.
Policijska oznaka (značka) može se nositi na jakni ili košulji u predjelu lijevog džepa.
Policijska značka nosi se na sredini prednjeg dijela šapke, kape, kačketa, šešira.

 

Član 6.

 

Sastavni dio Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi su Tehničke karakteristike jedinstvene policijske uniforme u Federaciji Bosne i Hercegovine kojima je propisan oblik (kroj) i izrada uniforme i dijelova uniforme.
Tehničke karakteristike iz stava 1. ovog člana federalni ministar unutrašnjih poslova je dužan u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Uredbe dostaviti kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova.

 

Član 7.

 

Federalni i kantonalni ministar unutrašnjih poslova može propisati, izuzetno od odredbe člana 2. ove Uredbe i u okviru svoje nadležnosti, posebne uniforme (konjička, uniforma za kadete, ljetna bijela uniforma, uniforma za pripadnike helikopterske jedinice i sl.) kao i dopunske dijelove uniforme za obavljanje poslova i zadataka u specifičnim geografskim i klimatskim uvjetima.

 

Član 8.

 

Danom stupanja na snagu ove Uredbe prestaje da važi Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi ("Službene novine Federacije BiH", broj 62/05 i 44/07) i Odluka o obliku (kroju) i izradi jedinstvene policijske uniforme "Službene novine Federacije BiH", broj 15/06).

 

Član 9.

 

Ova Uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 623/10
15. jula 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r.