Na osnovu člana 19.stav 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 24. stav 3, Zakona o organizaciji organa uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 35/05), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 130. sjednici održanoj 11. januara 2010. godine, donosi


U R E D B U

O VANREDNIM MJERAMA ZAŠTITE DRŽAVNE IMOVINE I KAPITALA U PRIVREDNIM DRUŠTVIMA KOJA OBAVLJAJU DJELATNOST PROIZVODNJE ILI PROMETA NAORUŽANJA I VOJNE OPREME U
FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE


Član 1.


Ovom Uredbom, radi zaštite državne imovine i kapitala u oblasti namjenske industrije, utvrđuje se nadležni organ, uslovi, mjere i postupak za preduzimanje vanrednih mjera zaštite državne imovine, i kapitala u privrednim društvima koja obavljaju djelatnost proizvodnje ili prometa naoružanja i vojne opreme u Federaciji Bosne i Hercegovine.
U smislu ove Uredbe, vanredne mjere zaštite državne imovine i kapitala u privrednim, društvima koja obavljaju djelatnost proizvodnje ili prometa naoružanja i vojne opreme u Federaciji Bosne i Hercegovine preduzimaju se i u postupku restrukturiranja ili reorganizacije društava sa većinskim državnim kapitalom.
Pod privrednim društvima koja obavljaju djelatnost proizvodnje ili prometa naoružanja i vojne opreme u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: privredna društva), u smislu ove Uredbe, podrazumijevaju se privredna društva u kojima ovlašćenja po osnovu učešća državnog kapitala vrši Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije putem Federalne direkcije za namjensku industriju, na osnovu odredaba Uredbe o vršenju ovlašćenja organa Federacije Bosne i Hercegovine u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala ("Službene novine Federacije BiH", br. 48/05, 54/05, 42/06; 27/07, 28/07, 49/07, 74/07, 15/08, 70/08, 71/08, 4/09, 10/09, 26/09, 40/09, 46/09 i 52/09).


Član 2.


Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije (u daljnjem tekstu: Ministarstvo), ukoliko su ispunjeni uslovi utvrđeni ovom Uredbom nadležno je za preduzimanje vanrednih mjera zaštite državne imovine i kapitala u privrednim društvima.


Član 3.


Vanredne mjere zaštite državne imovine i kapitala u privrednim društvima, Ministarstvo može preduzeti ukoliko je ispunjen jedan od slijedećih uslova:

- da privredno društvo ne postupa u skladu sa odredbama Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 79/07);
- da je privredno društvo platežno nesposobno ili mu prijeti platežna nesposobnost ili mu prijeti otvaranje stečajnog ili likvidacionog postupka; - da je u privrednom društvu proces proizvodnje otežan ili obustavljen;
- da nadzorni odbor ili uprava privrednog društva nisu popunjeni u skladu sa odredbama važećih propisa ili nemaju dovoljan broj članova u skladu sa statutom privrednog društva ili je postojećim članovima istekao
mandat;
- da su ispunjeni uslovi za razrješenje predsjednika ili članova nadzornog odbora privrednog društva i prije isteka perioda na koji su Imenovani u sklada sa članom 259. stav 5. Zakona o privrednim društvima ("Službene novine Federacije BiH,". br. 23/99, 45/00. 2/02, 6/02, 29/03, 68/05, 91/07. 84/08, 88/08 i 7/09) ili uslovi za razrješenje sa dužnosti članova uprave i sekretara, privrednog društva i prije isteka perioda na koji su imenovani u skladu sa članom 277. stav 2. Zakona, o privrednim društvima.


Član 4.


Ukoliko je ispunjen jedan od uslova iz člana 3, ove Uredbe federalni ministar energije, rudarstva i industrije (u daljnjem tekstu: ministar), samoinicijativno ili na prijedlog nadzornog odbora, uprave, odbora za reviziju, sindikata privrednog društva i dioničara ili grupe dioničara, ukoliko se postupak pokreće u dioničkom društvu, može donijeti odluku o pokretanju postupka preduzimanja vanrednih mjera zaštite državne imovine i kapitala u .privrednom društvu.
Prijedlog iz stava 1. ovog člana obavezno sadrži analizu stanja u privrednom društvu sa prijedlogom ekonomskih, tehnoloških, organizacionih ili kadrovskih mjera za prevazilaženje teškoća u funkcionisanju i poslovanju privrednog društva.


Član 5.


Odluku o pokretanju postupka preduzimanja vanrednih mjera zaštite državne imovine i kapitala u privrednom društvu ministar donosi samoinicijativno ili ukoliko iz dostavljene analize stanja sa prijedlogom mjera iz člana 4. ove Uredbe ocijeni da se putem predloženih vanrednih mjera zaštite državne imovine i kapitala u privrednom društvu mogu ostvariti pozitivni fmansijski ili drugi efekti i održati poslovanje.
Na odluku o pokretanju postupka preduzimanja vanrednih mjera zaštite državne imovine i kapitala u privrednom društvu saglasnost daje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.
Odlukom o pokretanju postupka preduzimanja vanrednih mjera imenuje se privremeni upravnik na period do okončanja postupka preduzimanja. vanrednih mjera.
Danom imenovanja privremenog upravnika razrješuju se dužnosti svi članovi uprave i nadzornog odbora privrednog društva, a sva ovlaštenja uprave i nadzornog odbora privrednog društva, kao i prokuriste, zastupnika i punomoćnika privrednog društva prestaju i prenose se na privremenog upravnika.
U toku preduzimanja vanrednih mjera zaštite državne imovine i kapitala u privrednom društvu ministar može razriješiti dužnosti privremenog upravnika uz istovremeno imenovanje novog privremenog upravnika.
U toku preduzimanja vanrednih mjera zaštite državne imovine i kapitala u privrednom društvu ministar može privremenom upravniku izdavati obavezujuće smjernice.
Na osnovu odluka iz st. 1. i 4. ovog člana, koje ne podliježu obavezi notarske obrade, nadležni registarski sud i Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine izvršit će odgovarajuće promjene u registrima.
Privremeni upravnik za vrijeme obavljanja dužnosti ima pravo na plaću i ostale naknade direktora tog privrednog društva.


Član 6.


Privremeni upravnik dužan je najkasnije u roku od 30 dana od dana donošenja odluke o preduzimanju vanrednih mjera zaštite državne imovine i kapitala u privrednom društvu, utvrditi da u toku preduzimanja vanrednih mjera postoji potreba za radom zaposlenika privrednog društva.
Ukoliko privremeni upravnik utvrdi, da iz ekonomskih, tehnoloških ili organizacionih razloga ne postoji potreba za radom zaposlenika, tim zaposlenicima može otkazati ugovor o radu.
Zaposlenici iz stava 2. ovog člana imaju prednost u zapošljavanju, ukoliko se u privrednom društvu ukaže potreba za angažovanjem novih zaposlenika.


Član 7.


Donošenjem odluke o preduzimanju vanrednih mjera zaštite državne imovine i kapitala u privrednom društvu sindikat privrednog društva obavezuje se da, u periodu preduzimanja vanrednih mjera zaštite državne imovine i kapitala, ostvarivanje zasitite ekonomskih i socijalnih prava i interesa svojih članova vrši sporazumno sa privremenim upravnikom.


Član 8.


Odluke iz člana 5. ove Uredbe, objavljuju se u "Službenim novinama Federacije BiH" i na oglasnoj tabli privrednog društva.
U postupku preduzimanja vanrednih mjera zaštite državne imovine i kapitala u privrednom društvu na zaštitu prava dioničara shodno se primjenjuju odredbe Zakona o privrednim društvima koje se odnose na zaštitu prava dioničara u slučaju restrukturiranja ili reorganizacije društva sa većinskim državnim kapitalom.


Član 9.


Ova Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 5/10
11. januara 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r.