Na osnovu čl. 32. i 40. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2010. godinu ("Službene novine Federacije BIH", broj 81/09), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 136. sjednici održanoj 8. marta 2010. godine, donijela je

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA DIJELA SREDSTAVA SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA "TRANSFER ZA POTICAJ RAZVOJA
PODUZETNIŠTVA I OBRTA" UTVRĐENOG
BUDŽETOM FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
ZA 2010. GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU
RAZVOJA, PODUZETNIŠTVA I OBRTA

 

I

 

Usvaja se Program utroška dijela sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Transfer za poticaj razvoja poduzetništva i obrta" utvrđen u razdjelu 50. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2010. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 81/09), Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetni­štva i obrta, radi realizacije Programa: "Podrška u sufinansiranju Investicionih projekata koje pravni subjekti finansiraju iz vlastitih sredstava i kreditnih sredstava Razvojne banke FBiH".
Sredstva za realizaciju Programa iz stava 1. ove tačke u ukupnom iznosu od 3.000.000,00 KM, dodijelit će se korisnicima kao nepovratna/grant sredstva.

 

II

 

Bitni elementi Programa "Podrška u sufinansiranju Inve­sticionih projekata koje pravni subjekti finansiraju iz vlastitih sredstava i kreditnih sredstava Razvojne banke FBiH" su:
Svrha programa: kreditni projekt ima za cilj da pruži finansijsku podršku subjektima malog gospodarstva kojima nedostaju finansijska sredstava radi realizacije svojih Investicijskih projekata, a investiraju najmanje 25% vlastitih sredstava. Krajnji cilj podrške je da se omogući pristup povoljnim finansijskim sredstvima subjektima malog gospodarstva koja imaju dovoljne proizvodne kapacitete ili izgrađuju nove kapacitete, a neophodna su mu dodatna ulaganja u osnovna i obrtna sredstva koja će omogućiti pokretanje proizvodnje ili pružanja usluga, veće iskorištenje kapaciteta, novo upošljavanje i povećanje izvoza.
Kriterij za raspodjelu sredstava: povećanje izvoza; substitucija uvoznih proizvoda domaćim; povećanje proizvod­nje; povećanje konkurentnosti na domaćem i inozemnom tržištu; povećanje i razvoj kvaliteta proizvoda i usluga; sistemsko usvajanje, razvijanje i primjena znanja; energetski učinkovit i štedljiv sistem; visok stupanj ekološke zaštite te poboljšanje kvaliteta života; povećanje zaposlenosti; ravnomjeran regionalni razvoj.
Korisnici sredstava: subjekti malog gospodarstva i obrtnici čije je sjedište na području Federacije Bosne i Hercegovine, imaju najmanje l uposlenika na neodređeno vrijeme, a nalaze se u najmanje 51%-tnom privatnom vlasništvu državljana BiH, kojima je odobren kredit od strane Razvojne banke FBiH.

 

III

 

Javni natječaj za dodjelu finansijskih sredstava iz tačke I ove Odluke raspisuje Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, koji će objaviti u "Službenim novinama Federacije BiH", na web stranici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obita i u najmanje dvjema dnevnim novinama dostupnim na teritoriji Federacije BiH.
Zahtjevi za dodjelu kreditnih sredstava podnose se Razvojnoj banci FBiH, prema utvrđenom kriteriju i procedurama Razvojne banke FBiH. Prilikom obrade zahtjeva i odabiru korisnika kredita, Razvojna banka FBiH primijenit će kriterije za raspodjelu sredstava iz tačke II ove Odluke.
Konačnu odluku o dodjeli sredstava sufinansiranja donosi federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta.
Rezultati natječaja objavljuju se u "Službenim novinama Federacije BiH" i na web stranici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.
Ugovore o dodjeli kredita sa korisnicima kredita zaključivat će Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine, koja će vršiti kontrolu namjenskog utroška kredita i sredstava sufinansiranja, te osiguranje kreditnih sredstava.

 

IV

 

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta će podnosili izvještaj o utrošenim sredstvima Federalnom ministarstvu finansija/Federalnom ministarstvu financija i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine tromjesečno, u skladu sa Zakonom.

 

V

 

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 174/10
8. marta 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r.