Na osnovu čl, 32. i 40. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2010. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 81/09), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 136. sjednici održanoj 8. marta 2010. godine, donijela je

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA DIJELA
SREDSTAVA SA KRITERIJIMA RASPODJELE
SREDSTAVA "TRANSFER ZA POTICAJ RAZVOJA
PODUZETNIŠTVA I OBRTA" UTVRĐENOG
BUDŽETOM FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
ZA 2010. GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU
RAZVOJA, PODUZETNIŠTVA I OBRTA

 

I

 

Usvaja se Program utroška dijela sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Transfer za poticaj razvoja poduzetništva i obrta" utvrđen u razdjelu 50. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2010. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 81/09), Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta.
Sredstva za realizaciju Programa iz slava 1. ove tačke, sa nazivima projekta iz tačke II ove Odluke, u ukupnom iznosu od 5.000.000,00 KM, isplatit će se korisnicima sredstava kao grant sredstva.

 

II

Finansijska sredstva iz stava 2. tačke I ove Odluke u iznosu od 5.000.000,00 KM, raspodjeljuju se po slijedećim projektima:

1. Izgradnja poduzetničke infrastrukture ................. 3.000.000,00 KM

Ciljevi projekta su:

Poticanje lokalne uprave za donošenjem prostornih planova i uvrštavanje poduzetničkih, specijaliziranih i industrijskih zona u isti; poticanje izgradnje: poduzetničkih zona, tehnoloških parkova, poslovnih centara, inkubatora, klastera; prostor Federa­cije BiH učiniti konkurentnim za strana i domaća ulaganja (u poduzetništvo) u odnosu na zemlje okruženja i izrada projekta i druge dokumentacije za zonu i opremanje postojećih poduzetni­čkih zona, tehnoloških parkova i tehničko-inovativnih centara.

Kriteriji za izbor projekta:

Kvaliteta ponuđenog projekta; iskazan poduzetnički interesi; osiguranje veće uposlenosti;. namjena poduzetničke zone (proizvodno-prerađivački gospodarski subjekti, tehnološko-razvojno-inovacioni centri, logističko-distributivni centri); poduzetnički potencijal; mogućnost eventualnog proširenja poduzetničke zone; stanje infrastrukture do zone; dinamika izgradnje infrastrukture unutar zona i načini i izvori finansiranja.

Korisnici sredstava:

Općine; gradovi; institucije poduzetničke infrastrukture kao pravne osobe; poduzetnici-vlasnici subjekata malog gospodar­stva i poduzetnička udruženja koja imaju odluke jedinica lokalne uprave o izgradnji poduzetničke infrastrukture.

2.   Razvoj obrtničkih komora ....................................... 150.000,00 KM

Ciljevi projekta su:
Rad, opstanak, razvoj i afirmacija obrta i obrtničkih komora; ravnomjerniji regionalni razvoj.

Kriteriji za izbor projekta:

Sadržaj ponuđenog programa rada obrtničke komore; organiziranost i djelokrug rada.

Korisnici sredstava:

Obrtnička komora Federacije BiH
Mostar ................................................................................. 50.000,00 KM
Obrtnička komora Kantona 10
Tomislavgrad .......................................................................10.000,00 KM
Obrtnička komora Srednjebosanskog kantona
Kiseljak ............................................................................... 10.000,00 KM
Obrtnička komora Bosansko-podrinjskog kantona
Goražde  .............................................................................. 10.000,00 KM
Obrtnička komora Zeničko-dobojskog kantona
Zenica ..................................................................................10.000,00 KM
Obrtnička komora Zapadnohercegovačkog kantona
Grude ................................................................................... 10.000,00 KM
Obrtnička komora Hercegovačko-neretvanskog kantona
Mostar. ................................................................................ 10.000,00 KM
Obrtnička komora Posavskog kantona
Odžak .................................................................................. 10.000,00 KM
Obrtnička komora Unsko-sanskog kantona
Bihać ................................................................................... 10.000,00 KM
Obrtnička komora Kantona Sarajevo
Sarajevo ............................................................................... 10.000,00 KM
Obrtnička komora Tuzlanskog kantona
Tuzla ................................................................................... 10.000,00 KM.

Pravo apliciranja na interventna sredstva ostvaruju svi subjekti malog gospodarstva, kao i druge organizacije i institucije koje svojim radorn doprinose promociju razvoja poduzetništva i obrta.

 

IV

 

Nerealizirana sredstva po pojedinim projektima u toku budžetske 2010. godine prebacuju se na interventna sredstva rezerve i troše se po proceduri trošenja Interventnih sredstava.

 

V

 

Prilikom raspodjele sredstava, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta vodit će računa o ravnomjernom regionalnom razvoju.

 

VI

 

Sredstva iz tačke II ove Odluke dodjeljivat će se korisnicima u skladu sa kriterijima utvrđenim ovom Odlukom, Javnim pozivom za natječaj i Pravilnikom o postupcima u provedbi Programa razvoja malog gospodarstva.

 

VII

 

Za dodjelu grant sredstava iz stava 2. tačke I ove Odluke, izuzev za projekte pod rednim brojem 2. - Razvoj obrtničkih komora, pod rednim brojem 8.- Prekogranična saradnja u okviru IPA programa, te podrška projektima financiranim od strane EU-a i drugih donatora i sredstava iz tačke III ove Odluke, interventna sredstva rezerve, Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta, raspisuje Javni poziv za natječaj. Javni poziv se objavljuje u "Službenim novinama Federacije BiH", na web stranici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i u najmanje dvjema dnevnim novinama dostupne na teritoriji Federacije BiH.
Komisija za izbor korisnika sredstava, koju obrazuje federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, vršit će izbor korisnika sredstava sukladno tački VI ove Odluke.
Rezultati natječaja objavljuju se u "Službenim novinama Federacije BiH".
Za projekte pod rednim brojem 2 - razvoj obrtničkih komora, sredstva potpore ćebiti doznačena posebnom odlukom koju donosi federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, nakon što prihvati ponuđeni program rada obrtničke komore.

 

VIII

 

Na prijedlog federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta, radi finansiranja kvalitetnih projekata, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine može izvršiti preusmjeravanje planiranih novčanih sredstava za pojedine projekte, na druge projekte iz tačke II ove Odluke u iznosu do 20% ukupnih novčanih sredstava iz stava 2 člana I ove Odluke.
Za svaki izdatak sredstava za programe iz tačke II ove Odluke, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta donosi posebne odluke.

 

I

 

Nadzor i provjeru namjenskog utroška sredstava od strane korisnika sredstava, vršit će Komisija za nadzor, koju obrazuje federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, u skladu sa odredbama Pravilnika o postupcima u provedbi Programa razvoja malog gospodarstva.

 

X

 

Izvještaj o utrošenim sredstvima, Federalno ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta dostavljat će Federalnom ministarstvu finanšija/Federalnom ministarstvu financija i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine u skladu sa zakonom.

 

XI

 

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 170/10

8. marta 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r.