Na osnovu čl. 31. i 40. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2010. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 81/09), na prijedlog federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/federalnog ministra za pitanja branilaca i invalida domovinskog rata, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 136. sjednici održanoj 8. marta 2010. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA
"TRANSFER ZA POMOĆ U LIJEČENJU BORACA -
BRANITELJA", UTVRĐENOG BUDŽETOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2010. GODINU, FEDERALNOM MINISTARSTVU ZA PITANJA BORACA I INVALIDA ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOG RATA/ FEDERALNOM MINISTARSTVU ZA PITANJA BRANITELJA I INVALIDA DOMOVINSKOG RATA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata (u daljnjem tekstu: Federalno ministarstvo), sa kriterijima raspodjele sredstava "Transfer za pomoć u liječenju boraca - branitelja," utvrđenih u razdjelu 32 ekonomski kod 614200 Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2010. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 81/09).

 

II

 

Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2010. godinu za utvrđena sredstva u iznosu od 382.998,00 KM za pomoć u liječenju branilačkih populacija.

 

III

 

Pravo sudjelovanja za pomoć u liječenju imaju fizička lica koja pripadaju kategoriji branilačkih populacija (ratni vojni invalidi i Članova njihove uže porodice, članovi porodica šehida i poginulih branilaca, demobilizirani branioci i članovi njihove uže porodice).
Cilj programa je pomoć u toškovima liječenja branilačkih populacija.
Opći kriteriji za odobravanje sredstava su: težina i priroda bolesti, visina sredstava potrebnih za liječenje, hitnost slučaja, socijalno-materijalni status, kao i broj podnesenih zahtjeva.

 

IV

 

Sredstva iz tačke II ove Odluke dodjeljivat će se u visini 1/12 raspoloživih sredstava, a na osnovu zahtjeva podnesenih od objavljivanja javnog poziva do kraja 2010. godine (u skladu sa javnim pozivom).

 

V

 

Javni poziv za dodjelu sredstava iz tačke II ove Odluke objavit će se na web stranici Federalnog ministarstva i najmanje u jednom dnevnom listu velikog tiraža, s ciljem dostupnosti široj javnosti.
Na web stranici Federalnog ministarstva objavit će se i Kriteriji iz tačke III stav 3. i 4. ove Odluke, kao i obrazac aplikacije za podnošenje zahtjeva.

 

VI

 

Federalni ministar imenuje komisiju za ocjenu ispunjavanja uvjeta i kriterija za dodjeljivanje sredstava.
Komisija razmatra zaprimljene zahtjeve na osnovu Javnog poziva i cijeni ispunjenost uvjeta i kriterija za odobravanje sredstava, te prijedlog sa obrazloženjem, ocjenom i mišljenjem dostavlja federalnom ministru koji donosi konačnu odluku.

 

VII

 

Za realizaciju ove Odluke zadužuju se Federalno ministar­stvo i Federalno ministarstvo finansija/Federalno ministarstvo finacija, svako u okviru svoje nadležnosti.

 

VIII

 

Federalno ministarstvo će izvještaj o utrošenim sredstvima dostaviti Federalnom ministarstvu finansija/Federalnom ministarstvu financija, u skladu sa Zakonom o izvršenju Budžeta.

 

IX

 

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u ''Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 136/10
8. marta 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r.