Na osnovu člana 19. stav 2., a u vezi sa članom 14. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03,2/06 i 8/06) i čl. 41. i 45. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 45/10), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 158, sjednici održanoj 2. decembra 2010. godine, donosi

 

O D L U K U 

O VISINI NAKNADE ZA RAD ČLANOVA KOMISIJE ZA
RJEŠAVANJE STATUSNIH PITANJA ČLANOVA
VLADE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE I
NJIHOVIH SAVJETNIKA

 

I

 

Ovom Odlukom utvrđuje se naknada za rad članova Komisije za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i njihovih savjetnika (u daljnjem tekstu: članovi Komisije), koji su imenovani Rješenjem o imenovanju predsjednika i članova Komisije za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i njihovih savjetnika, V broj 572/2010, od 01.07.2010. godine ("Službene novine Federacije BiH", broj 40/10).

 

II

 

Članovi Komisije iz tačke I ove Odluke ostvaruju mjesečno naknadu za rad u skladu sa članom 41. stav l. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, u visini od jedne i pol (1,5) osnovice iz člana 5. ovog Zakona, pod uslovom da je u toku mjeseca održana najmanje jedna sjednica Komisije i da su toj sjednici prisustvovali.

 

III

 

Sekretaru Komisije, pripada naknada u iznosu od 80% iznosa ostvarene mjesečne naknade predsjednika Komisije.

 

IV

 

Mjesečnu evidenciju o prisustvovanju sjednicama vodi sekretar Komisije.
Predsjednik Komisije dostavlja izvještaj o održanim sjednicama i prisustvu članova Komisije sjednicama sekretaru Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, najkasnije do 5. radnog dana narednog mjeseca u odnosu na mjesec za koji se naknada isplaćuje.

 

V

 

Pojedinačna rješenja o naknadi za rad članova Komisije i sekretara Komisije, na osnovu evidencije iz tačke IV ove Odluke, donosi sekretar Vlade Federacije BiH.

 

VI

 

Sredstva za naknade u skladu sa ovom Odlukom isplaćivat će se u 2010. godini iz sredstava utvrđenih u glavi 1201, ekonomski kod 613900 - "Ugovorene obaveze" Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2010. godinu ("Službene novine Federacije BiH", br. 81/09 i 58/10).

 

VII

 

Obračun i isplata naknada u skladu sa ovom Odlukom vršit će se za period od dana stupanja na snagu Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine.

 

VIII

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 1004/10
2. decembra 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r.