Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), a sukladno članku 20., 21. i 52. Zakona o udrugama i fondacijama ("Službene novine Federacije BfH", broj 45/02), te temeljem Zaključka Vlade Federacije V. broj 563/09 sa 110. sjednice od 23. srpnja 2009. godine, na prijedlog federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida domovinskog rala, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 135. sjednici održanoj 18. veljače 2010. godine donosi


O D L U K U

O OSNIVANJU FONDACIJE ZA POMOĆ U
ZAPOŠLJAVANJU PRIPADNIKA BRANITELJSKIH POPULACIJA


I


U cilju poticanja, stimuliranja, posredovanja i pružanja stručne pomoći pri zapošljavanju pripadnika .braniteljskih populacija na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, na teritoriji Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: osnivač), osniva Fondaciju za pomoć u zapošljavanju pripadnika braniteljskih populacija (u daljnjem tesktu: Fondacija).


II


Naziv Fondacije: Fondacija za pomoć u zapošljavanju pripadnika brantteljskih populacija - skraćeni naziv: Fondacija - posao braniteljima/braniocima.
Sjedište Fondacije je Sarajevo, Hamdije Rreševljakovića 98 A.
Fondacija ima svojstvo pravne osobe.
Fondacija ima administrativnu, tehničku i financijsku samostalnost.
Fondacija ima pečat okruglog oblika, prečnik 5 cm u kojem je upisano "Bosna i Hercegovina - Federacija Bosne i Hercegovine - Fondacija za pomoć u zapošljavanju pripadnika braniteljskih populacija - Sarajevo. Izrada, upotreba i čuvanje pečata utvrđuju se Statutom Fondacije.


III


Temeljni cilj Fondacije je pružanje pomoći u zapošljavanju i samozapošljavanju pripadnika braniteljskih populacija kroz realiziranje Programa za zapošljavanje braniteljskih populacija koji je 2009. godine donijela Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u suradnji sa više organizacija i udruga braniteljskih populacija. Temeljni cilj Fondacija realizira kroz:
- stalna suradnja sa Federalnim i Kantonalnim zavodom za zapošljavanje na realiziranju programa zapošljavanja;
- stalna suradnja sa svim federalnim ministarstvima, a posebno sa Federalnim ministarstvom za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata (u daljnjem tekstu: resorno ministarstvo); i Federalnim ministarstvom za rad i socijalnu politiku;
- izrada i realizacija projekata samozaošljavanja pripadnika braniteljske populacije priprema i održavanje seminara za izradu projekata sticanja prvog zanimanja, prekvalifikacije i dokvalifikacija, i stručnog osposobljavanja u svrhu samozapošljavanja i zapošljavanja;
- izrada i realizacije projekata, sticanje i polaganje majstorskih ispita u svrhu samozapošljavanja;
- održavanje stručnih seminara u cilju obrazovanja pripadnika braniteljskih populacija za samostalno pokretanje biznisa;
- realiziranje manjih projekata samostalne poduzetničke djelatnosti;
- realiziranje projekata zapošljavanja pripadnika braniteljske populacije u poduzećima koja proširuju svoju djelatnost;
- priprema i realiziranje projekata održavanja postojećih i formiranje novih zadruga koje za cilj imaju razvoj proizvodnje;
- pokretanja incijativa za izmjene i dopune postojeće zakonske regulative u cilju podšticanja i bržeg zapošljavanja pripadnika braniteljskih populacija;
- promocija projekata za zapošljavanje braniteljske populacije i traženje donatorskih sredstava ili potencijalnih investitora za zajednička ulaganja u prijateljskim zemljama,
- subvencioniranje kamata pripadnicima braniteljske populacije u realiziranju projekta zapošljavanja.
Način, uvjeti i postupak prilikom pružanja pomoći u zapošljavanju pripadnika braniteljske populacije iz stavka I. ove točke uređuju se Statutom Fondacije.


IV


Sredstva za rad i ostvarivanje ciljeva Fondacije osigurat će se u Proračunu Federacije Bosne i Hercegovine godišnjim Programima Vlade u okviru transfera resornog ministarstva. Također dio sredstava Fondacije će biti osiguran iz kantonalnih i općinskih proračuna, granta i kreditnih sredstava Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine, sredstava Federalnog Zavoda za zapošljavanje, uz podršku donatorskih sredstava i zainteresovanih investitora.
Početna sredstva za rad Fondacije osigurat će osnivač iz sredstava "Tekuća rezerva za 2010. godinu" u iznosu od 1.000.000,00 KM (Zaključak 6. V broj 563/09 od 23.07.2009. godine).


V


Imovinu Fondacije čine:
- dobrovoljni prilozi i pokloni fizičkih i pravnih osoba;
- sredstva dodijeljenja iz Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine;
- prihodi od kamata i dividendi,
- dobiti od kapitala, zakupnina, honorara i sličnih izvora pasivnih prihoda.
- kreditne linije Razvojne banke Federacije BiH i drugih banaka


VI


Organ upravljanja Fondacijom je Upravni odbor. Fondacijom rukovodi direktor Fondacije.
Upravni odbor čine predsjednik i četiri člana. Četiri člana su iz reda braniteljske populacije i jedan član u ime osnivača Fondacije.
Predsjednika i članove Upravnog odbora imenuje osnivač, nakon javnog natječaja, na prijedlog Federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata.
Direktora Fondacije imenuje osnivač na prijedlog resornog Federalnog ministra iz reda državnih službenika tog ministarstva. Administrativno-tehničku podršku i prostorije za rad Fondacije osigurat će resorno federalno ministarstvo.
Upravni odbor Fondacije donosi Statut.


VII


Vlada Federacije BiH će imenovati Upravni odbor i direktora u roku od 30 dana od dana donošenja ove Odluke. Upravni odbor će donijeti Statut Fondacije u roku od 30 dana od dana imenovanja i isti dostaviti Vladi radi davanja suglasnosti. Statutom Fondacije uredit će se sva pitanja od značaja za rad, ciljeve i djelatnost Fondacije sukladno ovom odlukom i zakonom.


VIII


Fondacija počinje sa radom danom upisa u Registar koji se vodi kod Federalnog ministarstva pravde.
Sve pripreme za upis izvršit će stručne službe resornog ministarstva.


IX


Upravno - financijski nadzor nad provedbom godišnjih Programa rada Fondacije u ime osnivača vrši Federalno ministarstvo financija/finansija, najmanje dva puta godišnje.


X


Poslove zastupanja i pravne zaštite imovine i imovinskih interesa Fondacije obavlja Federalno pravobraniteljstvo.


XI


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 117/10
18. veljače 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mtistafa Mujezinović, v. r.