Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) a u vezi sa članom 33. stav 3. Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa ("Službene novine Federacije BiH", broj 42/09), na usaglašen prijedlog federalnog ministra finansija, federalnog ministra rada i socijalne politike i federalnog ministra zdravstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 155. sjednici održanoj 26. augusta 2010. godine, je donijela

 

O D L U K U

O NAČINU I USLOVIMA PREUZIMANJA
ZAPOSLENIKA IZ VANBUDŽETSKIH FONDOVA U
POREZNU UPRAVU FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE

 

I

 

Ovom Odlukom propisuje se način i uslovi preuzimanja zaposlenika, koji su radili na poslovima registracije i kontrole obveznika uplate doprinosa, iz vanbudžetskih fondova u Poreznu upravu Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Porezna uprava).
Pod zaposlenicima iz stava l. ove tačke podrazumijevaju se i zaposlenici koji su radili na poslovima prijema na osiguranje i vođenje promjena u osiguranju u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

 

II

 

Preuzimanje zaposlenika iz tačke I ove Odluke izvršit će na osnovu člana 33. stav 2. Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, u skladu sa ovom Odlukom.

 

III

 

Zaposlenici iz vabudžetskih fondova koji su radili na poslovima registracije i kontrole obveznika uplate doprinosa, u Poreznu upravu se preuzimaju i raspoređuju u skladu sa uslovima utvrđenim u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Porezne uprave.

 

IV

 

Nakon izvršenog usaglašavanja, od strane Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine i Porezne uprave, o broju zaposlenika koji ispunjavaju uvjete iz tač. I i II ove Odluke i nakon potpisivanja sporazuma iz tačke IV ove Odluke, Porezna uprava će preuzeti iste.

 

V

 

Porezna uprava će zaključiti posebne sporazume sa vanbudžetskim fondovima, o preuzimanju zaposlenika iz tačke III ove Odluke.

 

VI

 

Sastavni dio sporazuma su usaglašeni spiskovi zaposlenika koji se preuzimaju iz vanbudžetskih fondova u Poreznu upravu.

 

VII

 

Aktivnosti iz ove Odluke okončat će se u roku od 10 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

 

VIII

 

Ova. Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 746/10
26. augusta 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r.