Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 154. sjednici održanoj 19. augusta 2010. godine, donosi

 

O D L U K U

O DAVANJU SAGLASNOSTI ZA KORIŠTENJE
SREDSTAVA PROTUVRIJEDNOSNOG FONDA ZA
IZMIRENJE DOSPJELIH KREDITNIH OBAVEZA
ŽELJEZARE ZENICA

 

I

 

Daje se saglasnosi za korištenje sredstava Protu vrijednosnog fonda za izmirenje dospjelih kreditnih obaveza Željezare Zenica po osnovu redovnih i zateznih kamata po kreditima s porijeklom iz Japanskog granta koji se vođe kod BOR banke d.d. Sarajevo u svrhu odobrenja novog kredita.
Dospjele kreditne obaveze Željezare Zenica iz stava 1. ove tačke na dan 21. 07. 2010. godine iznose KM 259.860,66 i protuvrijednost USD 135.670,17 u KM valuti prema srednjem kursu Centralne banke BiH.

 

II

 

Sredstva iz tačke I ove Odluke odobravaju se isključivo iz slobodnog salda Protuvrijednosnog fonda čime je BOR banka d.d. Sarajevo ovlaštena da ista iskoristi u svrhu zatvaranja dospjelih obaveza opisanih u tački I ove Odluke.

 

III

 

Prihvataju se uslovi otkupa kredita Željezare Zenica s porijeklom iz Japanskog granta koje otkupljuje BOR banka d.d. Sarajevo za utvrđenu cijenu - glavnica kredita umanjena za 15% pri čemu umanjenje od 15% od nominalnog iznosa glavnice predstavlja vremenski razgraničeni prihod BOR banke d.d. Sarajevo za vrijeme trajanja kredita. Ukupna otkupna cijena koju plaća BOR banka d:d. Sarajevo iznosi KM 4.354.541,99 po Ugovoru o kreditu br. J-102-05-4193-V/00 i protuvrijednost USD 2.110.768,59 u KM valuti prema srednjem kursu Centralne banke Bosne i Hercegovine na dan realizacije otkupa po Ugovoru o kreditu
br. 1-1487/87.
Sredstva iz stava 1. ove tačke BOR banka d.d. Sarajevo će uplatiti u korist Protuvrijednosnog fonda kojim ova banka upravlja za područje Federacije Bosne i Hercegovine u ime i za račun Federalnog ministarstva finansija-Federalnog ministarstva financija.

 

IV

 

Ukoliko u roku od 5 godina od dana odobrenja novog kredita koji će BOR banka d.d. Sarajevo odobrili Željezari Zenica, Željezara Zenica izvrši povrat kredita u cijelosti, BOR banka d.d. Sarajevo će izvršiti korekciju - uvećanje otkupne cijene za 5% nominalnog iznosa glavnice iz tačke III ove Odluke i za isti iznos odobriti Protuvrijednosni fond.

 

V

 

Sredstva Protuvrijednosnog fonda koja se budu koristila za izmirenje dospjelih kreditnih obaveza Željezare - Zenica, Željezara Zenica dužna je vratiti i uplatiti u Protuvrijednosni fond iz dijela sredstava koja će se osigurati prodajom dijelova imovine u postupku male privatizacije.
Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija i Željezara Zenica, zaključit će poseban ugovor kojim će se utvrditi uslovi korištenja sredstava Protuvrijednosnog fonda, te instrumente osiguranja plaćanja.

 

VI

 

Za realizaciju ove Odluke zadužuju se Federalno ministar­stvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svoje nadležnosti.

 

VII

 

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 708/10
19. augusta 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r.