Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06, i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 132. sjednici održanoj 25. siječnja 2010. godine, donosi


O D L U K U

O DAVANJU SUGLASNOSTI NA PROGRAM UTROŠKA
SREDSTAVA OSTVARENIH PRIHODA OD PUTARINE
ZA AUTOCESTE U FEDERACIJI BOSNE I
HERCEGOVINE U 2009. GODINI


I


Daje se suglasnost na Program utroška sredstava ostvarenih naplatom prihoda od putarine za autoceste u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2009. godinu u ukupnom iznosu od 30.000.000.00 KM.


II


Daje se suglasnost na Program utroška sredstava ostvarenih naplatom prihoda od putarine za autoceste u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2009. godinu na poziciji 821100 - Nabava zemljišta, u iznosu od 20.000.000,00 KM za:
1. Troškovi nabave zemljišta za potrebe izgradnje autoceste i objekata na trasi Koridora 5c na dionici Sarajevska obilaznica.


III


Daje se suglasnost na Program utroška sredstava ostvarenih naplatom prihoda od putarine za autoceste u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2009. godinu na poziciji 821300 - Nabava opreme, u iznosu od 10.000.000,00 KM za:
2. Troškovi nabave opreme za uvođenje zatvorenog sustava naplate cestarine na sekciji Jošanica - Kakanj.


IV


Sredstva iz točke II ove Odluke, u vrijednosti od 20.000.000,00 KM, isplatit će se sa pozicije 821100, razdjel 18. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2009 godinu, na poseban račun JP Direkcije cesta Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Sarajevo, koja je, u ime Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, implementator realizacije projekta izgradnje autoceste na trasi Koridora 5c na dionici Sarajevska obilaznica.


V


Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta će sukladno sa odredbama točke 15. Naputka o otvaranju posebnih namjenskih transakcijskih računa, načinu plaćanja, prikupljanja, evidentiranja i raspolaganja sredstvima sa posebnih namjenskih transakcijskih računa otvorenih kao podračuna u okviru Jedinstvenog računa Riznice ("Službene novine Federacije BiH", broj 94/07) i Pravilnikom o financijskom izvještavanju i godišnjem obračunu proračuna u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 17/05) sačinjavati polugodišnje i godišnje izvještaje o namjenskom utrošku sredstava, iz ove Odluke, i dostavljati ih Federalnom ministarstvu finansija/Federalnom ministarstvu financija - Sektor za budžet/Sektoru za proračun


VI


O utrošenim sredstvima iz točke II ove Odluke JP Direkcija cesta Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Sarajevo će tromjesečnim pisanim izvještajem, izvještavati Federalno ministarstvo financija/Federalno ministarstvo finansija, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Federalnu direkciju za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta.


VII


Neiskorištena sredstva ostvarena naplatom prihoda od putarine za Autoceste u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2009. godini prenose se u fiskalnu 2010. godinu i bit će stavljena na raspolaganje Federalnoj direkciji za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta u sklopu Programa utroška sredstava ostvarenih naplatom trošarina na gorivo za potrebe izgradnje autocesta u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2010. godini.


VIII


Za realizaciju ove Odluke zadužuju se Federalno ministarstvo financija - Federalno ministarstvo finansija, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta i JP Direkcija cesta Federacije Bosne i Hercegovine, svatko u okviru svojih nadležnosti.


IX


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH",


V broj 45/10
25. siječnja 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, v. r.