Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 58/02, 2/06 i 8/06), radi realizacije tačke 11. Zaključaka Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 40/09) i Odluke Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, PF broj 01, 02-08-1270/08 ("Službene novine Federacije BiH", broj 6/10) o davanju saglasnosti na Odluku o davanju saglasnosti Federalnom pravobranilaštvu za sklapanje sudske nagodbe po tužbi AD "Progres" Beograd, koju je donijela Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, V 970/09, i Prijedloga dokapitalizacije privrednih društava namjenske industrije sa većinskim državnim kapitalom u Federaciji Bosne i Hercegovine Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije - Federalna direkcija za namjensku industriju, broj 13-19-187/10 od januara 2010. godine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 144. sjednici održanoj 24. maja 2010. godine, donosi

 

O D L U K U

O UTVRĐIVANJU FINANSIJSKIH SREDSTAVA ZA
DOKAPITALIZACIJU PRIVREDNIH DRUŠTAVA
NAMJENSKE INDUSTRIJE U FEDERACIJI BOSNE I
HERCEGOVINE

 

I

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrđuje da će se za dokapitalizaciju privrednih društava namjenske industrije sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine koristiti:
a)    Vrijednost nekretnina u iznosu od 23.236.000,00 KM, koje nisu obuhvaćene rješenjem o odobravanju Programa privatizacije i početnog bilansa za privatizirano privredno društvo "PRETIS" d.d. Vogošća;
b)    Vrijednost nekretnina u iznosu od 400.000,00 KM, koje nisu obuhvaćene rješenjem o odobravanju Programa privatizacije i početnog bilansa za privatizirano privredno društvo "BINAS" d.d. Bugojno;
c)    Raspoloživa flnansijska/novčana sredstva, a u skladu sa odlukama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koristit će se za dokapitalizaciju privrednih društava namjenske industrije sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

II

 

Korištenje finansijskih/novčanih sredstva iz tačke I c) ove Odluke za povezivanje staža osiguranja radnika privrednih društava namjenske industrije sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će regulisati posebnom odlukom kojom će utvrditi postupak i način dokapitalizacije ovisno o raspoloživim finansijskim sredstvima.

 

III

 

Zadužuje se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da, po prioritetu za svako privredno društvo namjenske industrije sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine, Vladi Federacije Bosne i Hercegovine dostavi prijedlog odluke o dokapitalizaciji ovisno o raspoloživim finansijskim/novčanim sredstvima iz tačke I ove Odluke.

 

IV

 

Za provedbu ove Odluke zadužuju se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine, svako u okviru svoje nadležnosti.

 

V

 

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 439/10
24. maja 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r.