Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), u vezi s tačkom X i XI Odluke o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji prioritetnih elektroenergetskih objekata u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 8/10), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, na 144. sjednici održanoj 24. maja 2010. godine, donosi

 

O D L U K U

O PRIPREMI I IZGRADNJI VE l PODVELEŽJE 46 MW
I VE 2 PODVELEŽJE 24 MW

 

I

 

Utvrđuje se obaveza Javnom preduzeću "Elektroprivreda BiH" d.d., Sarajevo (u daljnjem tekstu: JP "Elektroprivreda BiH") da u svojstvu nosioca aktivnosti pripreme i realizacije izgradnje elektroenergetskih objekata: VE l Podveležje 46 MW i VE 2 Podveležje 24 MW, nastavi i intenzivira aktivnosti.

 

II

 

Zadužuje se JP "Elektroprivreda BiH" d.d., Sarajevo da na području općine Mostar formira posebnu organizacionu jedinicu za izgradnju.

 

III

 

Zadužuje se JP "Elektroprivreda BiH" da pripremi Plan finansiranja izgradnje VE l Podveležje i VE 2 Podveležje i pratećih objekata (sa strukturom izvora finansiranja, udjelom izvora u finansiranju, dinamikom utroška sredstava i sl.) vodeći računa da će se izgradnja VE l Podveležje i VE 2 Podveležje finansirsti po modelu koji predviđa angažovanje vlastitih i kreditnih sredstava (iz dobiti, amortizacije i/ili kombinacija sa kreditom banaka, međunarodnih fondova, međunarodnih finansijskih institucija i sl.).

 

IV

 

Zadužuje se JP "Elektroprivreda BiH" da pripremi dinamički Plan pripreme i izgradnje VE l Podveležje i VE 2 Podveležje, vodeći računa o slijedećem okvirnim rokovima:
-     nastavak pripremnih aktivnosti - danom stupanja na snagu ove Odluke
-     završetak izgradnje - kraj 2013. godine.

 

V

 

Zadužuje se JP "Elektroprivreda BiH" da u skladu sa važećim zakonima o koncesijama, kod nadležnih kantonalnih/općinskih organa pokrene postupak dodjele koncesije za izgradnju VE l Podveležje i VE 2 Podveležje.

 

VI

 

Zadužuje se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da prati i koordinira sve aktivnosti od istražnih radova, izrade investiciono-tehničke dokumentacije, pribavljanja neop­hodnih upravnih dozvola, odobrenja i saglasnosti, izgradnje objekata i puštanja u pogon, te da o progresu navedenih aktivnosti redovno informira Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.
Nakon usvajanja informacije iz stava I ove tačke, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će o provedenim aktivnostima informirati Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

 

VII

 

Ova Odluka  stupa na  snagu  narednog  dana od objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 287/10
24. maja 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r.