Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH",. broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 40. stav 4. Zakona o dugu, zaduživanju i garancijama u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 86/07 i 24/09), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 144. sjednici održanoj u Sarajevu 24. maja 2010. godine, donosi

 

O D L U K U

O DAVANJU SAGLASNOSTI ZA ZAKLJUČIVANJE
SUPSIDIJARNOG KREDITNOG SPORAZUMA IZMEĐU
BOSNE I HERCEGOVINE I FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE ZA KREDIT UNICREDIT BANK
AUSTRIJA AG ZA PROJEKT NABAVKE,
INSTALACIJE, OBUKE I ODRŽAVANJA MEDICINSKE
I NEMEDICINSKE OPREME I USLUGA U
KANTONALNOJ BOLNICI ORAŠJE

 

I

 

Daje se saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog kreditnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Federacija) za kredit UniCredit Bank Austrija AG za finansiranje Projekta nabavke, instalacije, obuke i održavanja medicinske i nemedicinske opreme i usluga u Kantonalnoj bolnici Orašje u iznosu od 1.980,000,00 EUR.

 

II

 

Ovlaštava se federalni ministar finansija - federalni ministar financija da, u ime Federacije, potpiše Supsidijarni kreditni sporazum iz tačke I ove Odluke.

 

III

 

Kreditna sredstva će se koristiti za finansiranje nabavke, instaliranja i održavanje medicinske i nemedicinske, opreme za Kantonalnu bolnicu Orašje, te obuku i pružanje stručnih usluga.

 

IV

 

Kreditna sredstva iz tačke I ove Odluke koristit će se pod sljedećim uslovima;
-     rok otplate: 13 godina
-     grace period: 4 godine kamatna stopa: 0%
-     dospijeća: polugodišnja, u jednakim anuitetima
-     troškovi garancije: 1,175% godišnje (podržano grantom Ministarstva finansija Austrije u iznosu od 161.695 EUR) troškovi upravljanja: 0,45% jednokratno
-     troškovi za neiskorišćena sredstva kredita: 0,35% godišnje (u toku perioda podizanja uz kvartalno plaćanje)

 

V

 

Za realiziranje ove Odluke nije potrebno obezbijediti dodatna sredstva u Budžetu Federacije Bosne i Hercegovine. Prema uslovima Kreditnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i UniCredit Bank Austrija AG, kreditna sredstva iz tačke I ove Odluke Federacija, na kreditnom osnovu, prenosi na Posavski kanton.

 

VI

 

Zadužuje se Federalno ministarstvo finansija - Federalno ministarstvo financija da sa Posavskim kantonom usaglasi i sklopi odgovarajući ugovor o kreditu kojim će, u svrhu redovne otplate, definisati uslove vraćanja sredstva koja se prenose na kreditnom osnovu.

 

VII

 

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od daha objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 407/10
24. maja 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r.