Na osnovu čl. 37. i 40. Zakona o izvršenju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2010. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 81/09), na prijedlog federalnog ministra okoliša i turizma, Vlada Federacije Bosne i Hercego­vine, na 141. sjednici održanoj 10. maja 2010. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE "TRANSFER ZA
ZAŠTITU OKOLIŠA OD ZNAČAJA ZA FEDERACIJU
BOSNE I HERCEGOVINE" UTVRĐENOG BUDŽETOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2010. GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU OKOLIŠA I TURIZMA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava utvrđenih na poziciji 614100 "Transfer za zaštitu okoliša od značaja za Federaciju BiH", razdjel 61. Budžet Federacije Bosne i Hercegovine za 2010. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 81/09).

 

II

 

Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2010. godinu sredstva iz tačke I ove Odluke utvrđena su u ukupnom iznosu 1.315..000,00 KM (slovima: jedan milijun tristo petnaest hiljada konvertibilnih maraka).

 

III

Sredstva iz tačke II ove Odluke raspodjeljuju se slijedećim programima:  
1.   Sufinansiranje programa u cilju zaštite okoliša, koji rješavaju probleme zagađenja okoliša opasnim otpadom koji predstavljaju veliki pritisak na okoliš na području Tuzlanskog kantona (Tuzla-DITA, bivši Polihem), u ukupnom iznosu od 850.000,00 KM
Implementator Federalno ministarstvo okoliša i turizma.
Ciljevi programa su: rješavanje problema zagađenja opasnim otpadom tzv. kruksom. Na prostoru industrijskih postrojenja "Polihem" d.d. i "DITA" d.d. Tuzla nalazi se deponija kruksa (otpad iz organskih Kemijskih procesa, K.B. 07 01 08* - ostali taloži i ostaci reakcija i destilacija). Otpad potiče iz procesa proizvodnje Toulenizocijanata (TDI), te je odložen na deponiji površine cca 1.500 m2, a visina odloženog otpada se kreće od 2,5 - 3 metra, iz čega se može zaključiti da bi na lokaciji moglo biti odloženo i do 4.500 m3 otpadnog kruksa). Obzirom da je odloženi kruks klasificiran kao opasan proizvodni otpad, predstavlja opasnost po okoliš i zdravlje ljudi, te je lokaciju potrebno sanirati na zakonom predviđen način, odnosno odloženi otpad je potrebno trajno zbrinuti na način koji neće predstavljati opasnost po okoliš.
2.   Sufinansiranje programa izrada projektne dokumenta­cije za izgradnju postrojenja za proizvodnju toplinske i električne energije iz obnovljivih izvora i toplifikaciju za grad Maglaj, u ukupnom iznosu od 130.000,00 KM.
Sredstva iz podtačke 2. ove tačke implementira će Federal­no ministarstvo okoliša i turizma zajednički sa općinom Maglaj u skladu, sa Zakonom o javnim nabavama Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 49/04, 19/05, 92/05, 8/06, 24/06 i 70/06) i podzakonskim aktima. Sa općinom Maglaj, kao suimplementatorom, Federalno ministar­stvo okoliša i turizma će sklopiti Ugovor o namjenskom prijenosu sredstava na transakcijski račun općine.
3.   Sufinansiranje programa izgradnje sustava upravljanja medicinskim otpadom za Hercegovinu, u ukupnom iznosu od 180.000,00 KM.
Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: pravna lica registrirana za obavljanje djelatnosti iz oblasti zaštite okoliša i zbrinjavanja medicinskim otpadom koje imaju iskustva u sustavima zbrinjavanja medicinskim otpadom i koje imaju pripremljene infrastrukturu za Hercegovinu i tehnološke i projektne podloge usmjerenih na realizaciju ciljeva ovog programa.
Ciljevi programa su: rješavanje problema upravljanja medicinskim otpadom koji predstavlja veliki pritisak na okoliš i za koje u regiji nema rješenja.
Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa; programi koji direktno doprinose brzom jačanju i stvaranju infrastrukture za upravljanje medicinskim otpadom i imaju konkretne rezultate u izvedbi; procjena pozitivnih učinaka u razmjerno kratkom vremenu.
4.   Finansiranje nastavka realizacije Akcijskog plana za upoznavanje javnosti, uništavanje i suzbijanje širenja ambrozije na području Federacije BiH u 2010. godini, u ukupnom iznosu 105.000,00 KM
Implementator: Federalno ministarstvo okoliša i turizma,
Ciljevi programa su: nastavak realiziranja programa upoznavanja javnosti s ciljem prevencije i zaštite od štetnog djelovanja ambrozije na području FBiH u 2010. godini, temeljem Akcijskog plana za upoznavanje javnosti, uništavanje i suzbijanje širenja ambrozije na području Federacije BiH.
5.   Sufinansiranje programa uvođenja sustava štednih žarulju u Grudama ukupnom iznosu od 50.000,00 KM.
Sredstva iz podtačke 5. ove tačke implementirat će Federal­no ministarstvo okoliša i turizma zajednički sa općinom Grude u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 49/04, 19/05, 92/05, 8/06, 24/06 i 70/06) i podzakonskim aktima. Sa opći­nom Grude, kao suimplementatorom, Federalno ministarstvo okoliša i turizma će sklopiti Ugovor o namjenskom prijenosu sredstava na transakcijski račun općine.

 

IV

 

Sredstva iz tačke III podtačke 1., 2., 4. i 5. ove Odluke implementirat će Federalno ministarstvo okoliša i turizma u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

 

V

 

Sredstva iz tačke III podtačke 3. ove Odluke, dodjeljivat će se korisnicima u skladu sa usvojenim programima iz tačke III podtačke 3. ove Odluke, a na osnovu javnog poziva koji će raspisati federalni ministar okoliša i turizma.
Javni poziv za dodjelu sredstava iz tačke III podtačka 3. ove Odluke objavit će se na službenoj web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma i u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

VI

 

Federalni ministar okoliša i turizma imenuje i razrješava stručnu Komisiju za ocjenu ispunjavanja uslova i kriterija za dodjelu sredstava iz tačke III podtačke 3. ove Odluke.
Komisija razmatra projekte zaprimljene na osnovu javnog poziva, cijeni ispunjenost uslova i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik s obrazloženom ocjenom i mišljenjem dostavlja federalnom ministru okoliša i turizma koji donosi konačnu odluku.

 

VII

 

S korisnicima koji ispune uslove i kriterije za dodjelu sredstava iz tačke III Odluke Federalno ministarstvo okoliša i turizma zaključit će ugovor o međusobnim pravima i obavezama u realizaciji projekta za koji su sredstva odobrena.

 

VIII

 

Nadzor i provjeru o namjenskom utrošku sredstava vrši Federalno ministarstvo okoliša i turizma putem stručne Komisije koju imenuje federalni ministar okoliša i turizma.

 

IX

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma izvještaj o utrošenim sredstvima dostavit će Federalnom ministarstvu finansija-Federalnom ministarstvu financija u skladu sa Zakonom o izvršenju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine.

 

X

 

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 390/10
10. maja 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r.