Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), u vezi s točkom X i XI Odluke o proglašenju javnog interesa i pristupanju pripremi i izgradnji prioritetnih elektroenergetskih objekata u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 8/10), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, na 139. sjednici održanoj 14. travnja 2010. godine, donosi

 

O D L U K U

O PRIPREMI I IZGRADNJI HE VRHPOLJE 80 MW
I HE ČAPLJE 12 MW, NA RIJECI SANI

 

I

 

Utvrđuje se obveza Javnom poduzeću "Elektroprivreda BiH" d.d., Sarajevo (u daljnjem tekstu: JP "Elektroprivreda BiH") da u svojstvu nosioca aktivnosti pripreme i realizacije izgradnje elektroenergetskog objekta: HE Vrhpolje 80 MW i HE Čaplje 12 MW, nastavi i intenzivira aktivnosti na pripremi i izgradnji HE Vrhpolje i HE Čaplje na rijeci Sani, uključujući i aktivnosti na pribavljanju koncesije.

 

II

 

Zadužuje se JP "Elektroprivreda BiH" .da na mjestu izgradnje formira posebnu organizacionu jedinicu za izgradnju.

 

III

 

Zadužuje se JP "Elektroprivreda BiH" da pripremi Plan financiranja izgradnje HE Vrhpolje i HE Čaplje i pratećih objekata ( sa strukturom izvora financiranja, udjelom izvora u financiranju, dinamikom utroška sredstava i sl.) vodeći računa da će se izgradnja HE Vrhpolje i HE Čaplje financirati po modelu koji predviđa angažiranje vlastitih i kreditnih sredstava (iz dobiti, amortizacije i/ili kombinacija sa kreditom banaka, međunarod­nih fondova, međunarodnih financijskih institucija i sl.).

 

IV

 

Zadužuje se JP "Elektroprivreda BiH" da pripremi dinamički Plan pripreme i izgradnje HE Vrhpolje i HE Čaplje, vodeći računa o slijedećim okvirnim rokovima:
-     nastavak pripremnih aktivnosti - danom stupanja na snagu ove Odluke
-     završetak izgradnje - konac 2015. godine.

 

V

 

Sukladno Zakonu o koncesijama, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će na temelju prethodne suglasnosti Općinskog vijeća Sanski Most, donijeti posebnu odluku o pristupanju postupku dodjele koncesije za izgradnju HE Vrhpolje i HE Čaplje.

 

VI

 

Zadužuje se Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da prati i koordinira sve aktivnosti od istražnih radova, izrade investiciono-tehničke dokumentacije, pribavljanja neophodnih upravnih dozvola, odobrenja i suglasnosti, izgradnje objekata i puštanja u pogon, te da o progresu navedenih aktivnosti redovito informira Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.
Nakon usvajanja informacije iz stavka 1. ove točke, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će o provedenim aktivnostima informirati Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

 

VII

 

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u
"Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 285/10
14. travnja 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, v. r.