Na osnovu člana 28. stav Li Člana 40. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2010. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 81/09), na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 138. sjednici održanoj 24. marta 2010. godine, donosi

 

O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA
"TRANSFER ZA ZAVOD ZA TRANSFUZIJSKU
MEDICINU" UTVRĐENIH BUDŽETOM FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2010. GODINU
FEDERALNOM MINISTARSTVU ZDRAVSTVA

 

I

 

Usvaja se Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Transfer za Zavod za transfuzijsku medicinu", utvrđenih u razdjelu 20. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2010. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 81/09), ekonomski kod 614300, u iznosu od 1,500.000 KM.

 

II

 

Sredstva iz tačke I ove Odluke raspoređuju se za sljedeće namjene:
1.    Bruto plaće i naknade za 50 uposlenika .................. 855.287 KM
2.    Naknade troškova za 50 uposlenika ........................ 158.034 KM
3.    Sufinansiranje naknade članovima
Upravnog odbora .............................................................. 66.169 KM
4.    Sufinansiranje izdataka za materijal i usluge ..........  420.510KM
Svrha programa: Uspješno obavljanje i unaprjeđenje poslovanja Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine, primjena jedinstvenih standarda u prikupljanju krvi i krvnih komponenata, koordinacija aktivnosti u procesu transfuzijske medicine u Federaciji Bosne i Hercegovine, unaprjeđenje rada dijagnostičkih službi, te kvalitetnije i sigurnije čuvanje krvi i krvnih produkata.
Kriteriji za raspodjelu sredstava: Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine, Pravilnik o plaćama i drugim primanjima zaposlenih u Zavodu za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine.
Organizacija koja prima transfer: Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine.

 

III

 

Isplata sredstava iz tačke I ove Odluke vršit će se mjesečno po 1/12 odobrenog iznosa, a na osnovu zahtjeva Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine.

 

IV

 

Federalni ministar zdravstva će imenovati zasebnu komisiju koja će pratiti namjenski utrošak sredstava iz tačke I ove Odluke.

 

V

 

O utrošenim sredstvima iz tačke I ove Odluke Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije Bosne i Hercegovine će tromjesečno podnositi izvještaj Federalnom ministarstvu zdravstva.

 

VI

 

Federalno ministarstvo zdravstva će o utrošenim sredstvima iz tačke I ove Odluke tromjesečno izvještavati Federalno ministarstvo finansija/Federalno ministarstvo financija i Vladu Federacije Bosne i Hercegovine.

 

VII

 

Za realizaciju ove Odluke zadužuju se Federalno ministar­stvo zdravstva i Federalno ministarstvo finansija/Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svojih ovlasti.

 

VIII

 

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

V broj 231/10
24. marta 2010. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r.