Z A K O N
O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVLJANSTVU
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE


Član 1.


U Zakonu o državljanstvu Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 43/01) u članu 6. iza stava 1. dodaje se novi stav 2. koji glasi:

"Državljanstvo Federacije stiče dijete rođeno na teritoriji Federacije nakon stupanja na snagu Ustava Bosne i Hercegovine, čiji roditelji u vrijeme rođenja djeteta imaju državljanstvo Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i prebivalište na teritoriji Federacije ili na teritorije Republike Srpske, ukoliko su saglasni da dijete ima državlljanstvo Federacije."


Član 2.


U članu 24. iza tačke 3) dodaju se nove tač. 4), 5) i 6), koje glase:

"4) kada je državljanin osuđen u ili van područja Bosne i Hercegovine pravosnažnom presudom, radi preduzimanja radnji kojima se narušavaju ustavni poredak i sigurnost Bosne i Hercegovine, ili kada je osuđen radi članstva u organizaciji koja preduzima takve radnje, pod uvjetom da takve radnje ozbiljno štete vitalnim interesima Bosne i Hercegovine,
5) kada je državljanin osuđen u ili van područja Bosne i Hercegovine pravosnažom presudom za krivično djelo koje uključuje krijumičarenje vatrenog oružja, eksploziva, radioaktivnog materijala ili narkotičkih sredstava i psihogenih supstanci; ili ilegalni prijevoz i trgovinu materijalima i opremom za proizvodnju oružja ili drugih sredstava masovnog uništenja; ili ilegalni ulazak u Bosne i Hercegovine, ostanak ili izlazak iz Bosne i Hercegovine pojedinaca ili grupa; ili organizuje ili učestvuje u trgovini ljudima i krijumičarenju ljudima, pod uvjetom da takve radnje ozbiljno štete vitalnim interesima Bosne i Hercegovine,
6) kada je državljanin osuđen u ili van područja Bosne i Hercegovine pravosnažnom presudom za krivično djelo koje proizilazi iz aktivnosti koje se razlikuju od onih iz tač. 4) i 5) ovog člana, a koje ozbiljno štete vitalnim interesima Bosne i Hercegovine".


Član 3.


U članu 28. stav 3. u četvrtom redu riječi: "odluke o odricanju" zamjenjuju se riječima: "odluka o odricanju i oduzimanju", a u petom redu riječi: "i komunikacija" zamjenjuju se riječima: "Bosne i Hercegovine".


Član 4.

U članu 33. stav 1. u trećem redu riječi: "čl. 21., 22. i 24." zamjenjuju se riječima: "čl. 21. i 22.", a u četvrtom i sedmom redu riječi: "i komunikacija", brišu se.
U stavu 2. u trećem redu riječi: "i komunikacija", brišu se.


Član 5.


U članu 35. u trećem redu riječi: "Vrhovnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine" zamjenjuju se riječima: "kantonalnim sudom prema mjestu sjedišta prvostepenog organa".


Član 6.


U članu 37. stav 1. mijenja se i glasi:

"Uvjerenje o državljanstvu Federacije izdaje organ koji vodi matičnu knjigu rođenih za lica koja su upisana u matičnu knjigu rođenih, a za lica čija je činjenica državljanstva upisana u matične knjige državljana, koje su se vodile po ranije važećim propisima na teritoriji Federacije, izdaje organ kod kojeg se nalaze matične knjige državljana, kao i organ iz člana 31. ovog zakona."
U st. 3., 4. i 6. riječi: "i komunikacija", brišu se.


Član 7.


U članu 38. riječi: "i komunikacija", brišu se.


Član 8.


Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


PREDSJEDAVAJUĆI
DOMA NARODA
PARLAMENTA FEDERACIJE BiH


Stjepan Krešić


PREDSJEDAVAJUĆI
PREDSTAVNIČKOG DOMA
PARLAMENTA FEDERACIJE BiH

Safet Softić