Na temelju članka 6. stavak (6) Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima ("Službene novine Federacije BiH", broj 35/09), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 118. sjednici održanoj 25. rujna 2009. godine, a na prijedlog federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta, donosi


U R E D B U

O VEZANIM I POSEBNIM OBRTIMA


Članak 1.
(Sadržaj)


Ovom Uredbom propisuje se popis vezanih obrta po vrstama, stupanj i vrsta strukovne spreme potrebne za njihovo obavljanje, te popis posebnih obrta po vrstama, stupanj i vrsta strukovne spreme potrebne za obavljanje posebnog obrta.


Članak 2.
(Popisi vezanih i posebnih obrta)


Popis vezanih obrta po vrstama koji se mogu obavljati na temelju strukovne spreme ili majstorskog ispita i popis posebnih obrta po vrstama koje obrtnik, odnosno osoba koju obrtnik upošljava, može obavljati tek nakon što nadležno ministarstvo, ovisno o vrsti obrta, ili drugi nadležni organ ovlašten federalnim zakonom iz te oblasti, izda obrtniku suglasnost za obavljanje posebnog obrta, dati su u prilogu ove Uredbe i njezin su sastavni dio.


Članak 3.
(Strukovna sprema za obavljanje obrta)


(1) Obrazovanje za obavljanje vezanih i posebnih obila za koje se traži odgovarajuća školska sprema, sukladno članku 55. Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima (u daljnjem tekstu: zakon), vrši se u osnovnim i odgovarajućim srednjim školama i visokoškolskim ustanovama.

(2) Za vezane i posebne obrte za koje je majstorski ispit propisan kao daljnja kvalifikacija, isti se, sukladno čl. 56. i 57. zakona, polaže pred povjerenstvom koje utemeljuje srednja strukovna škola koja je verificirana za te poslove sukladno važećim propisima iz oblasti odgoja i obrazovanja, u suradnji sa obrtničkom komorom županije.

(3) Izuzetno, obrtnici kojima je odobrenje za obavljanje obrta izdano do dana stupanja na snagu zakona, mogu nastaviti sa obavljanjem obrta iako ne ispunjavaju potreban uvjet strukovne spreme.

(4) Obrtnicima koji su majstorski ispit položili po propisima koji su važili do dana početka primjene zakona isti se priznaje u cijelosti.


Članak 4.
(Suglasnost za obavljanje posebnog obrta)


Suglasnost za obavljanje posebnog obrta daje nadležno ministarstvo, ovisno o vrsti obrta, ili drugi nadležni organ ovlašten federalnim zakonom iz te oblasti, nakon što se utvrdi da obrtnik ispunjava sve opće i posebne uvjete propisane cl. 9. i 10. zakona.


Članak 5.
(Prestanak važeće uredbe)


Stupanjem na snagu ove Uredbe prestaje da važi Uredba o vezanim i posebnim obrtima ("Službene novine Federacije BiH", br. 64/05, 31/08 i 40/08).


Članak 6.
(Stupanje na snagu Uredbe)


Ova Uredba stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 721/09
25. rujna 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, v. r.