Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), a u vezi Zakona o fmansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji Bosne i Hercegovine prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015. godine ("Službene novine Federacije BiH", broj 81/08) i Akcionog plana prestrukturiranja i modernizacije rudnika uglja u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 43/04), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 85. sjednici održanoj 14. januara 2009. godine, donosi


O D L U K U

O PRIJENOSU UDJELA FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE U RUDNICIMA UGLJA U
FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE NA JP
ELEKTROPRIVREDA BiH D.D. - SARAJEVO


I


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u postupku restrukturiranja i reorganizacije elektroenergetskog sektora, u ime Federacije Bosne i Hercegovine, prenosi na JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo cjelokupne udjele Federacije Bosne i Hercegovine u privrednim društvima: RMU "Kakanj" d.o.o. Kakanj, Rudnik mrkog uglja "Breza" d.o.o. Breza, Rudnik "Gračanica" d.o.o. Gornji Vakuf - Uskoplje, RMU "Abid Lolić" d.o.o. Travnik - Bila, Rudnici "Kreka" u Tuzli, d.o.o., RMU "Đurdevik" u Đurdeviku, d.o.o., RMU "Zenica" d.o.o. Zenica.
U privrednom društvu RMU Banovići d.d. Banovići, zbog posebnosti vlasničke strukture, posebnim aktom će biti regulisan prijenos dionica.


II


Na ime prijenosa udjela iz tačke I ove Odluke, izvršit će se odgovarajuće promjene u kapitalu JP Elektroprivreda BiH d.d. -Sarajevo na osnovu procjene vrijednosti udjela i dionica koji se prenose, a koja će biti izvršena na jedinstven način u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima od strane nezavisne međunarodno priznate revizorske kuće, sa stanjem na dan 31.12.2008. godine.
Do procjene iz stava 1. ove tačke, promjene u kapitalu JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo, će se izvršiti na osnovu knjigovodstvenih vrijednosti državnog kapitala u privrednim društvima iz tačke I ove Odluke na dan 30.06.2008. godine.


III


O prijenosu udjela iz tačke I ove Odluke sačinit će se pojedinačni ugovori između Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo.
Za potpisivanje ugovora iz stava 1. ove tačke u ime Federacije Bosne i Hercegovine, ovlašćuje se dr. Nedžad Branković, premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.


IV


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine putem resornog ministarstva vrši prava po osnovu učešća državnog kapitala u privrednim društvima iz tačke I ove Odluke do upisa u registar društava prijenosa udjela i dionica u skladu sa ovom Odlukom.


V


Za potrebe provođenja ove Odluke, JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo izvršit će izbor odgovarajuće međunarodno priznate konsultantske kuće, kao i nezavisne međunarodno priznate revizorske kuće.


VI


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, posebnim rješenjem imenovat će komisiju za praćenje realizacije ove Odluke.


VII


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 12/09
14. januara 2009. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.