Na temelju članka 18. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i članka 164. stavak 5. Zakona o vodama ("Službene novine Federacije BiH", broj 70/06), a u svezi sa člankom 164. stavak 4. istog Zakona, na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 124. sjednici održanoj 18. studenog 2009. godine, donosi


O D L U K U

O VRSTI i VISINI TROŠKOVA RADA SAVJETODAVNIH VIJEĆA VODNIH PODRUČJA


I


Ovom Odlukom propisuje se vrsta i visina troškova rada savjetodavnih vijeća vodnih područja, te način obračuna i plaćanja ovih troškova.


II


Za rad savjetodavnih vijeća vodnih područja (u daljnjem tekstu: vijeća) odobravaju se sljedeći troškovi:
- Nadoknada putnih troškova za članove vijeća u svrhu dolaska na sjednice;
- Administrativno - materijalni troškovi neophodni za rad vijeća, što uključuje troškove pripreme materijala za sjednice vijeća i dostavu istih članovima vijeća;
- Troškovi zakupa prostorija - sala za održavanje sjednica vijeća;
Ostali troškovi, samo ako su neophodni za održavanje sjednica vijeća.


III


Visina troškova iz točke II ove Odluke na godišnjoj razini iznosi 50.000,00 KM, od čega za:
1. Savjetodavno vijeće vodnog područja rijeke Save -27.000,00 KM,
2. Savjetodavno vijeće vodnog područja Jadranskog mora -23.000,00 KM


IV


Obračun i plaćanje troškova iz točke II stavak 1. alineja 1. ove Odluke, vršit će se sukladno Uredbi o naknadama putnih troškova za službena putovanja ("Službene novine Federacija BiH", br. 75/04, 43/07, 3/08, 2/09), kojim je utvrđena vrsta i visina naknada za službena putovanja državnih službenika uposlenih u federalnim, kantonalnim, gradskim i općinskim organima državne službe na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.


V


Troškovi rada vijeća financiraju se iz Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine, putem Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.


VI


Za obračun i isplatu troškova iz točke II ove Odluke zadužuju se agencije za vodna područja, shodno područnoj nadležnosti.


VII


Za realizaciju ove Odluke zadužuju se Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i agencije za vodna područja.


VIII


Ova Odluka slupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 872/09
18. studenog 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, v. r.