Na osnovu člana 41. stav 1. tačka 1. Zakona o namještenicima u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 49/05), u vezi sa članom 10. Zakona o načinu ostvarivanja ušteda u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 50/09), a u cilju osiguravanja ušteda u Budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za vrijeme trajanja Stand by aranžmana Bosne i Hercegovine sa Međunarodnim monetarnim fondom, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na usaglasen prijedlog federalnog ministra pravde i federalnog ministra finansija, na 123. sjednici održanoj 12. novembra 2009. godine, donijela je


O D L U K U

O IZMJENAMA ODLUKE O UTVRĐIVANJU PLATNIH
RAZREDA I KOEFICIJENATA ZA PLAĆE
NAMJEŠTENIKA U ORGANIMA DRŽAVNE SLUŽBE U
FEDERALNIM ORGANIMA DRŽAVNE SLUŽBE


I


U Odluci o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plaće namještenika u organima državne službe u federalnim organima državne službe ("Službene novine Federacije BiH", broj 15/06 i 7/08), naziv Odluke mijenja se i glasi:
"Odluka o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za plaće amještenika u federalnim organima državne službe".


II


Tačka II mijenja se i glasi:
"Radna mjesta namještenika u federalnim organima državne službe i stručnim službama i drugim tijelima, utvrđena u članu 23. stav l. Uredbe o dopunskim poslovima i poslovima pomoćne djelatnosti razvrstavaju se u sedam (7) platnih razreda i utvrđuju im se slijedeći koeficijenti, i to:


Platni razred

Koeficijent

I platni razred

2,03

II platni razred

1,98

III platni razred

1,89

IV platni razred

!,76

V platni razred

1,71

VI platni razred

1,67

VII platni razred

1,17


III


U tački V stav 1. mijenja se i glasi:
"Federalni organi uprave, federalne upravne organizacije, stručne i druge službe, uskladit će svoje pravilnike o plaćama, koji se donose na osnovu člana 47. Zakona o namještenicima u Federaciji Bosne i Hercegovine, sa odredbama tačke II ove Odluke, u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.


IV


Iza tačke VI dodaje se nova tačka VI A), koja glasi:
"Obračun plaća za namještenike u skladu sa ovom Odlukom vršit će se primjenom osnovice, po kojoj je obračunata i isplaćena plaća za mjesec decembar 2008. godine."


V


Obračun i isplata plaća u skladu sa ovom Odlukom je akontativna, do donošenja jedinstvenog Zakona o plaćama, koje se isplaćuju iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine.


VI


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH", a primjenjivat će se na obračun plaća od novembara 2009. godine.


V broj 849/09
12. novembra 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r.