Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03 i 87/06) i člana 4. Zakona o koncesijama ("Službene novine Federacije BiH", broj 40/02 i 61/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 121. sjednici održanoj 29. oktobra 2009. godine, donijela je


O D L U K U

O ODREĐIVANJU KONCESORA ZA VOĐENJE
POSTUPKA DODJELE KONCESIJA ZA KORIŠTENJE
CESTOVNOG ZEMLJIŠTA I ZAKLJUČIVANJA
KONCESIONIH UGOVORA


I


Određuje se Federalno ministarstvo trgovine kao koncesor, da u smislu Zakona o koncesijama, provede postupak dodjele koncesija i zaključi koncesione ugovore sa privrednim subjektima koji u obavljanju svoje djelatnosti koriste cestovno zemljište na autoputevima i magistralnim putevima u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Privredni subjekti iz stava 1. tačka I ove Odluke koji su već korisnici cestovnog zemljišta a nisu zaključili koncesioni ugovor shodno članu 37. Zakona o koncesijama, dužni su u roku od 60 dana od stupanja na snagu ove Odluke podnijeti zahtjev za dodjelu koncesije.
Privredni subjekti koji radi obavljanja svoje djelatnosti žele koristiti cestovno zemljište, dužni su prije početka korištenja cestovnog zemljišta podnijeti zahtjev za dodjelu koncesije.
Zahtjevi iz stava (2.) i (3.) tačke I ove Odluke podnose se Federalnom ministarstvu trgovine.


II


Za provođenje ove Odluke zadužuje se Federalno ministarstvo trgovine.


III


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 823/09
29. oktobra/listopada 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mnjezinović, s. r.