Na osnovu člana 27. stav 1. i člana 36. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 87/08, 24/09 i 50/09), na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 118. sjednici održanoj 25. septembra 2009. godine, donosi


O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA
"TRANSFER ZA FEDERALNO MINISTARSTVO
ZDRAVSTVA ZA OBAVEZNO PSIHIJATRIJSKO
LIJEČENJE "UTVRĐENIH BUDŽETOM FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2009. GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU ZDRAVSTVA


I


Usvaja se Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Transfer za Federalno ministarstvo zdravstva za obavezno psihijatrijsko liječenje" utvrđenih u razdjelu 20. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu ("Službene novine Federacije BiH", br. 87/08, 24/09 i 50/09).


II


Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu, sredstva iz tačke I ove Odluke utvrđena su u ukupnom iznosu od 102.441,00 KM.


III


Sredstva iz tačke II ove Odluke raspoređuju se za plaćanje troškova sprovođenja i izvršenja mjere sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi i mjere sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja na slobodi.

Svrha programa: Adekvatno liječenje i zbrinjavanje psihijatrijskih bolesnika.

Kriteriji za raspodjelu sredstava:
- Rješenje nadležnog suda o izricanju mjere sigurnosti obaveznog psihijatrijskog čuvanja i liječenja u zdravstvenoj ustanovi ili mjere sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja na slobodi,
- Račun zdravstvene ustanove o troškovima liječenja i čuvanja lica kome je izrečena mjera sigurnosti.
Organizacija koja prima transfer: Zdravstvene ustanove u kojima se izvršava mjera sigurnosti, o čemu odlučuje Federalno ministarstvo zdravstva.


IV


Isplata sredstava iz tačke II ove Odluke teretit će sredstva utvrđena u razdjelu 20. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu, pozicije 614100 - "Transfer za Federalno ministarstvo zdravstva za obavezno psihijatrijsko liječenje".


V


Federalni ministar zdravstva imenovat će posebnu komisiju, čiji je zadatak da prati namjenski utrošak sredstava iz tačke II ove Odluke.


VI


O utrošenim sredstvima iz tačke II ove Odluke Federalno ministarstvo zdravstva će tromjesečno dostavljati izvještaj Federalnom ministarstvu finansija.


VII


Za realizaciju ove Odluke zadužuju se Federalno ministarstvo zdravstva i Federalno ministarstvo finansija -Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svojih nadležnosti.


VIII


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 694/09
25. septembra 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s. r.