Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06, 8/06) i članka 5. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BIH", broj 87/08), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na 113. sjednici održanoj 19. kolovoza 2009. godine, donijela


O D L U K U

O ODOBRENJU UTROŠKA SREDSTAVA "TRANSFERA
ZA OBILJEŽAVANJE ZNAČAJNIH DATUMA",
UTVRĐENOG PRORAČUNOM FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE ZA 2009. GODINU, FEDERALNOM
MINISTARSTVU ZA PITANJA BRANITELJA I
INVALIDA DOMOVINSKOG RATA/FEDERALNOM
MINISTARSTVU ZA PITANJA BORACA I INVALIDA
OSLOBODILAČKOG RATA


I


Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata/Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, odobrava se utrošak sredstava "Transfer za obilježavanje značajnih datuma" utvrđenih u razdjelu 32. ekonomski kod 614300 Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu ("Službene novine Federacije BiH", br. 87/08 i 24/09).


II


Proračunom Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu, sredstva iz točke I ove Odluke su utvrđena u iznosu od 382.001,00 KM, a odobravat će se samo za sufinanciranje manifestacija povodom obilježavanja značajnih datuma iz perioda domovinskog rata.


III


Pravo prijave na korištenje sredstava iz točke II ove Odluke mogu ostvariti ministarstva/uprave kantona za braniteljsko invalidsku zaštitu, služba za braniteljska pitanja Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, udruženja /udruge/ organizacije proizašle iz domovinskog rata državnog i federalnog nivoa, općinski načelnici, udruženja/udruge, organizacije Armije RBiH i HVO koje su registrirane u RS.


IV


Sredstva iz točke II ove Odluke dodjeljivat će se korisnicima na osnovu javnog poziva koji će raspisati federalni ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata/federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbranlbeno-oslobodilačkog rata, a koji će se objaviti na web stranici ministarstva, www.fmbi.gov.ba i u dva dnevna lista velikog tiraža.


V


Sa korisnicima sredstava federalni ministar će zaključiti ugovor o namjenskom prijenosu sredstava koji će biti i obvezni implementaciju sredstava izvršiti u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima koji definiraju ovu oblast.


VI


Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata/Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, će o utrošenim sredstvima iz točke II ove Odluke izvijestiti Federalno ministarstvo financija/finansija sukladno članku 36. stavak 4. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu ("Službene novine Federacije BiH", br. 87/08 i 24/09), netom po realizaciji sredstava, a najkasnije do konca proračunske 2009. godine.


VII


Za realizaciju ove Odluke zadužuju se Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata/Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Federalno ministarstvo financija/finansija, svatko u okviru svoje nadležnosti.


VIII


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 615/09
19. kolovoza 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, v. r.