Na temelju čl. 34. i 36. Zakona o izvršenju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 87/08 i 24/09), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na 111. sjednici održanoj 30. srpnja 2009. godine, donijela


O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE "TRANSFER ZA
ZAŠTITU OKOLIŠA OD ZNAČAJA ZA FEDERACIJU
BOSNE I HERCEGOVINE" UTVRĐENOG
PRORAČUNOM FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE ZA 2009. GODINU FEDERALNOM
MINISTARSTVU OKOLIŠA I TURIZMA


I


Usvaja se Program utroška sredstava "Transfer za zaštitu okoliša od značaja za Federaciju BiH", utvrđen Proračunom Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 87/08), u razdjelu 61, pozicija 614100.


II


Proračunom Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu sredstva iz točke I ove Odluke utvrđena su u ukupnom iznosu 500.000,00 KM (slovima: petsto tisuća konvertibilnih maraka).


III


Sredstva iz točke II ove Odluke raspodjeljuju se slijedećim programima:

1. Sufinanciranje programa u cilju zaštite okoliša, koji rješavaju probleme zagađenja okoliša opasnim otpadom koji predstavljaju veliki pritisak na okoliš
iznos: 320,000.00 KM

Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu ostvaruju: pravne osobe registrirane za obavljanje djelatnosti zbrinjavanja opasnog otpada koje apliciraju u suradnji sa lokalnom upravom i samoupravom na čijem području se nalazi nekontrolirano odloženi otpad, ili insolventnim gospodarskim subjektima odgovornim za programom zbrinjavanja tretirani otpaci.

Ciljevi programa su: rješavanje problema zagađenja pojedinih regija i sredina, preventivno rješavanje opasnih otpada koji nastaju u procesima proizvodnje i koje fizički ugrožavaju zdravlje i živote ljudi, a nad kojima nema odgovarajuće kontrole; izrada tehničkih i tehnoloških rješenja zbrinjavanja postojećih otpada.

Kriteriji za izbor programa su: kakvoća i kompletnost programa, stupanj ugroženosti okoliša; rješavanje problema "divljih" odlagališta opasnog otpada odloženog izvan kontrole zbog nestanka ili nefunkcioniranja pravne osobe koja je proizvela otpad; financijski plan; osiguravanje financiranja iz drugih izvora.

2. Promotivne aktivnosti na smanjenju tzv. NIMBV efekt (efekt "ne u mom dvorištu") na području Federacije BiH iznos: 180,000.00 KM

Implementator: Federalno ministarstvo okoliša i turizma

Ciljevi programa su: jačanje opće svijesti o potrebi zaštite okoliša i potrebe poštivanja okolišnih zakonskih i podzakonskih akata, promoviranje organiziranog prikupljanja otpada, prevencije, smanjenje otpada, ponovna uporaba i reciklaže otpada, smanjenja NIMBV efekta, te jačanje svijesti o kvalitetnom upravljanja otpadom te potrebe odlaganja otpada na osnovu iskustava i dobre prakse Europske unije.


IV


Sredstva iz točke II ove Odluke dodjeljivat će se korisnicima sukladno usvojenim programima iz točke III podtoč. 1. ove Odluke, a temeljem Javnog poziva koji će raspisati federalni ministar okoliša i turizma.
Javni poziv za dodjelu sredstava iz točke III podtoč. 1. ove Odluke objavit će se u "Službenim novinama Federacije BiH" i web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.


V


Sredstva iz točke III podtoč. 2. ove Odluke, implementira! će se sukladno Zakonu o javnim nabavama Bosne i Hercegovine u skladu sa programom promotivnih aktivnosti na smanjenju tzv. NIMBV efekt na području Federacije BiH koji donosi federalni ministar okoliša i turizma.
Federalni ministar okoliša i turizma imenuje stručno Povjerenstvo za ocjenu ispunjavanja uvjeta i kriterija za dodjelu sredstava.
Povjerenstvo razmatra projekte zaprimljene po Javnom pozivu, cijeni ispunjenost uvjeta i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik s obrazloženom ocjenom i mišljenjem dostavlja federalnom ministru okoliša i turizma koji donosi konačnu odluku.
S korisnicima koji ispune uvjete i kriterije za dodjelu sredstava iz točke III ove Odluke, Federalno ministarstvo okoliša i turizma sklapa ugovor o međusobnim pravima i obvezama u realizaciji projekta za koji su sredstva odobrena.


VIII


Nadzor i provjeru o namjenskom utrošku sredstava vrsi Federalno ministarstvo okoliša i turizma putem stručnog Povjerenstva kojeg menuje federalni ministar okoliša i turizma.


IX


Federalno ministarstvo okoliša i turizma izvještaj o utrošenim sredstvima dostavit će Federalnom ministarstvu financija-Federalnom ministarstvu finansija sukladno Zakonu o Proračunu Federacije Bosne i Hercegovine.


X


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 582/09
30. srpnja 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, v. r.