Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije BiH ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), a u vezi sa članom lla. stav 1. Zakona o kontroli cijena ("Službene novine Federacije BiH", broj 2/95, 70/08), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 108. sjednici održanoj 8. jula 2009. godine, donosi


O D L U K U

O OSNIVANJU SAVJETA ZA PRAĆENJE CIJENA


Član 1.


Ovom Odlukom osniva se Savjet za praćenje cijena (u daljnjem tekstu: Savjet).


Član 2.


Savjet prati rast cijena i njihov utjecaj na standard građana, na stabilnost tržišta i troškova života, analizira kretanje cijena, te predlaže nadležnim organima mjere ekonomske politike i mjere neposredne kontrole cijena ukoliko je indeks potrošačkih cijena veći od 5%.
Savjet učestvuje u formulisanju politike zaštite potrošača, prati provođenje zakonske regulative i daje preporuke u vezi sa zaštitom potrošača, razmatra izvještaje nadležnih inspekcijskih organa u vezi zaštite potrošača i daje preporuke za njihovo efikasnije djelovanje.


Član 3.


Savjet iz člana 1. čine predstavnici:
Federalnog ministarstva trgovine,
Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva,
Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije,
Udruženje poslodavaca u FBiH,
Savez samostalnih sindikata,
Udruženje potrošača "Futura"
Federalni zavod za statistiku predlaže nezavisnog člana koji ima status kao ostali članovi Savjeta.
Vlada Federacije BiH će posebnim rješenjem imenovati članove Savjeta.


Član 4.


Mandat članova Savjeta je 4 godine.
Predsjednika i zamjenika Savjeta biraju članovi Savjeta iz svojih redova. Savjet donosi odluke većinom glasova svojih članova.
Savjet donosi Poslovnik o radu Savjeta.
Sjednicu Savjeta saziva i njom rukovodi predsjednik Savjeta, a u njegovom odsustvu zamjenik predsjednika Savjeta, koji ima ista ovlaštenja kao predsjednik Savjeta.
Stručnu, administrativnu i tehničku podršku radu Savjeta pruža Federalno ministarstvo trgovine - Odsjek za cijene, analizu i razvoj tržišta.


Član 5.


Članovima Savjeta za obavljeni rad pripada novčana naknada, čiju visinu će utvrditi Vlada Federacije BiH posebnim rješenjem.


Član 6.


Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 473/09
8. jula 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s.r.