Na temelju članka 19. stavak 2. Zakona o Vladi Federacije BiH ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), a u svezi sa člankom 11a. stavak l. Zakona o kontroli cijena ("Službene novine Federacije BiH", br. 2/95 i 70/08), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 108. sjednici održanoj 8. srpnja 2009. godine, donosi


O D L U K U

O OSNIVANJU POVJERENSTVA ZA PRAĆENJE CIJENA


Članak 1.


Ovom Odlukom osniva se Povjerenstvo za praćenje cijena (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo).


Članak 2.


Povjerenstvo prati rast cijena i njihov utjecaj na standard građana, na stabilnost tržišta i troškova života, analizira kretanje cijena, te predlaže nadležnim organima mjere ekonomske politike i mjere neposredne kontrole cijena ukoliko je indeks potrošačkih cijena veći od 5%.
Povjerenstvo učestvuje u formuliranju politike zaštite potrošača, prati provođenje zakonske regulative i daje preporuke u svezi sa zaštitom potrošača, razmatra izvještaje nadležnih inspekcijskih organa u svezi zaštite potrošača i daje preporuke za njihovo efikasnije djelovanje.


Članak 3.


Povjerenstvo iz članka 1. čine predstavnici:
Federalnog ministarstva trgovine,
Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva,
Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije,
Udruženje poslodavaca u FBiH,
Savez samostalnih sindikata,
Udruženje potrošača "Futura"
Federalni zavod za statistiku predlaže neovisnog člana koji ima status kao ostali članovi Povjerenstva.
Vlada Federacije BiH će posebnim rješenjem imenovati članove Povjerenstva.


Članak 4.


Mandat članova Povjerenstva je 4 godine.
Predsjednika i zamjenika Povjerenstva biraju članovi Povjerenstva iz svojih redova. Povjerenstvo donosi odluke većinom glasova svojih članova.
Povjerenstvo donosi Poslovnik o radu Povjerenstva.
Sjednicu Povjerenstva saziva i njom rukovodi predsjednik Povjerenstva, a u njegovom odsustvu zamjenik predsjednika Povjerenstva, koji ima ista ovlaštenja kao predsjednik Povjerenstva.
Stručnu, administrativnu i tehničku podršku radu Povjerenstva pruža Federalno ministarstvo trgovine -Odsjek za cijene, analizu i razvoj tržišta.


Članak 5.


Članovima Povjerenstva za obavljeni rad pripada novčana naknada, čiju visinu će utvrditi Vlada Federacije BiH posebnim rješenjem.


Članak 6.


Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 473/09
8. srpnja 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, v.r.