Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 108. sjednici održanoj 8. jula 2009. godine, donosi


O D L U K U

O PRENOSU DIONICA I UDJELA FEDERACLIE BOSNE
I HERCEGOVINE U PRIVREDNIM DRUŠTVIMA IZ
OBLASTI NAMJENSKE INDUSTRIJE FEDERACIJE
BOSNE I HERCEGOVINE NA PRIVREDNO DRUŠTVO
"UNIS - GROUP'' D.O.O. VOGOŠĆA


I


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, u ime Federacije Bosne i Hercegovine, prenosi na privredno društvo "UNIS -GROUP" d.o.o. Vogošća dionice Federacije Bosne i Hercegovine, i to 51% od ukupnog broja redovnih dionica u privrednim društvima: BNT Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik, "Pretis" d.d. Vogošća, UNIS ,,Ginex" d.d. Goražde, "Igman" d.d. Konjic, "BINAS" d.d. Bugojno, "Zrak" d.d. Sarajevo i Tehničko-remontni zavod Hadžići d.d. Hadžići.
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, u ime Federacije Bosne i Hercegovine, prenosi na privredno društvo "UNIS-GROUP" d.o.o. Vogošća udjele Federacije Bosne i Hercegovine, i to 100% udjela u privrednim društvima: PS Vitezit d.o.o. Vitez, JP Vazduhoplovni zavod "Orao" d.o.o. Rajlovac - Sarajevo i "UNIS-PRETIS" d.o.o. Vogošća (Alatnica).


II


Na ime prenosa dionica i udjela iz tačke I ove Odluke, izvršit će se odgovarajuće promjene u kapitalu privrednog društva "UNIS - GROUP" d.o.o. Vogošća.


III


O prenosu dionica i udjela iz tačke I ove Odluke sačinit će se pojedinačni ugovori sa privrednim društvom "UNIS - GROUP" d.o.o. Vogošća na koje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine daje prethodnu saglasnost.
Za potpisivanje ugovora iz stava 1. ove tačke u ime Federacije Bosne i Hercegovine ovlašćuje se premijer Federacije Bosne i Hercegovine.


IV


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine putem resornog ministarstva vrši prava po osnovu učešća državnog kapitala u privrednim društvima iz tačke I ove Odluke, do upisa u registar društava prenosa dionica i udjela u skladu sa ovom Odlukom.


V


Za potrebe provođenja postupka prenosa dionica i udjela izvršit će se izbor nezavisne međunarodno priznate revizorske kuće i odgovarajuće međunarodno priznate konsultantske kuće.


VI


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine posebnim rješenjem imenovat će komisiju za praćenje realizacije ove Odluke.


VII


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 458/09
8. jula 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Mustafa Mujezinović, s.r.