Na osnovu čl. 29. i čl. 36. Zakona o izvršenju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 87/08), a na prijedlog federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/federalnog ministra za pitanja branilaca i invalida domovinskog rata, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 98. sjednici održanoj 9. aprila 2009. godine, donosi


O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA
"TRANSFERA ZA TEMELJNA UDRUŽENJA/UDRUGE
PROISTEKLE IZ POSLJEDNJEG
OSLOBODILAČKOG-DOMOVINSKOG RATA I
TRANSFERA ZA POMOĆ U LIJEČENJU
BRANITELJA" UTVRĐENIH BUDŽETOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
ZA 2009. GODINU


I


Usvaja se Program utroška sredstava Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata sa kriterijima raspodjele sredstava "Transfer za temeljna udruženja/udruge proistekle iz posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog-domovinskog rata i Transfer za pomoć u liječenju branitelja," utvrđenih u razdjelu 32 ekonomski kod 614200 i 614300 Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 87/08).


II


Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu sredstva za Transfere iz tačke I ove Odluke utvrđena su kako slijedi:

1. Transfer za temeljna udruženja/udruge u iznosu od 700.000,00 KM
2. Transfer za pomoć u liječenju branitelja u iznosu od 500.520,00 KM
što ukupno iznosi l .200.520,00 KM (slovima: jedanmiliondvjestahiljadapetstodvadeset KM)


III


Sredstva iz tačke II Odluke raspoređuju se po slijedećim programima:

1. Suflnansirunje rada temeljnih udruženja/udruga/organizacija u iznosu od 600.000,00 KM
Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu ostvaruju: udruženja, udruge/organizacije koje su registrovane za obavljanje djelatnosti (poslova) koje se odnose na branilačke populacije, a registrovane su na federalnom nivou, sa razrađenim projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva ovog programa.
Ciljevi programa su: potpora u realizaciji projekta od značaja za rad udruženja/udruga/organizacija, poboljšanje pitanja-članova udruženja, poboljšanje ambijenta za život i rad boračkih populacija, poboljšanje uslova oko efikasnijeg i uspješnijeg doškolovavanja, edukacije, liječenja, rješavanja stambenog pitanja, te zaštite boračkih populacija po pitanju pravne i materijalne sigurnosti.
Kriteriji za izbor programa su: kvalitet i kompletnost programa, finansijski plan, visina učešća sopstvenih sredstava, povećanje zaposlenosti, originalnost projekta u smislu poboljšanja uslova života i rada braniteljskih populacija, po ravnomjernoj regionalnoj zastupljenosti i očekivani učinak od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine i Bosnu i Hercegovinu kao državu.

2. Sufinansiranje i pomoć u liječenju branilačkih populacija u iznosu od 50.520,00 KM.
Pravo sudjelovanja za sredstva liječenja imaju fizička lica koja pripadaju kategoriji branilačkih populacija.
Ciljevi su: potreba za sufinansiranjem troškova liječenja branilačkih populacija.
Kriteriji za odobravanje sredstava su: težina i priroda bolesti, visina sredstava potrebnih za liječenje, hitnost slučaja, socijalno-materijalni status kao i broj podnesenih zahtjeva.


IV


Razliku od iznosa sredstava iz tačke II Odluke koja se odnose na Transfer za "Temeljna udruženja/udruge, dio od 100.000,00 KM, određuju se kao interventna sredstva koja će se koristiti za projekte u oblasti branilačko-invalidske zaštite.
Pravo sudjelovanja za interventna sredstva ostvaruju kategorije iz tačke III (pravna lica).
Ciljevi programa su: potpora programima i projektima za hitne i nepredviđene slučajeve koji nisu obuhvaćeni u javnom pozivu.


V


Sredstva iz tačke III - Transfer za temeljna udniženja/u druge dodjeljivat će se korisnicima na osnovu javnog poziva koji će raspisati federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata (u daljnjem tekstu: federalni ministar), za 2009. godinu, a isplata će se vršiti kvartalno.
Sredstva iz tačke II ove Odluke koja se odnose na "Transfer za liječenje" dodjeljivat će se u visini 1/12 raspoloživih sredstava, a na osnovu zahtjeva podnesenih tokom godine (u skladu sa javnim pozivom).
Sredstva iz tačke IV ove Odluke dodjeljivat će se u visini 1/12 raspoloživih sredstava korisnicima u skladu sa usvojenim
programima iz tačke III ove Odluke, a na osnovu zahtjeva podnesenih tokom 2009. godine, bez javnog poziva, o čemu odluku donosi federalni ministar na prijedlog komisije.


VI


Javni poziv za dodjelu sredstava iz tačke II Odluke objavit će se na WEB stranici Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata/Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata (u daljnjem tekstu: Federalno ministarstvo), i najmanje jednom dnevnom listu velikog tiraža, s ciljem dostupnosti široj javnosti.


VII


Federalni ministar imenuje komisije (radna tijela) za ocjenu ispunjavanja uvjeta i kriterija za dodjeljivanje sredstava.


VIII


Komisije razmatraju projekte zaprimljene na osnovu Javnog poziva i Zahtjeva tokom godine i cijene ispunjenost uvjeta i kriterija za odobravanje sredstava, te zapisnik sa obrazloženjem, ocjenom i mišljenjem dostavljaju federalnom ministru koji donosi konačnu odluku.


IX


Za realizaciju ove Odluke zadužuju se Federalno ministarstvo i Federalno ministarstvo finansija, svako u okviru svoje nadležnosti.


X


Federalno ministarstvo izvještaj o utrošenim sredstvima dostavit će Federalnom ministarstvu finansija/financija i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, u skladu sa Zakonom o izvršenju Budžeta.


XI


Ova Odluka stupa na snagu nakon prestanka važenja Odluke o obustavljanju izvršenja pojedinih rashoda i izdataka Budžeta FBiH za 2009. godinu, V. broj 240/09 od 26. marta 2009. godine, a objavit će se "Službenim novinama Federacije BiH."


V broj 366/09
9. aprila/travnja 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Dr. Nedžad Branković, s.r.