Na temelju odredbe članka 5. stavak 1., u svezi sa člankom 4. Zakona o kontroli cijena ("Službene novine Federacije BiH", br. 2/95 i 70/08), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 101. sjednici održanoj 11. svibnja 2009. godine, donosi


O D L U K U

O MJERAMA NEPOSREDNE KONTROLE
ODREĐENIH PROIZVODA I USLUGA OD INTERESA
ZA FEDERACIJU BOSNE I HERCEGOVINE


I


Ovom Odlukom propisuju se mjere neposredne kontrole cijena određenih proizvoda i usluga od interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine davanjem suglasnosti na cijene i obveznom obavještavanju o promjeni cijena i marži.


II


Zahtjev za promjenu veleprodajne cijene uglja za termoelektrane i zemnog plina gospodarski subjekti podnose Vladi Federacije BiH, putem Federalnog ministarstva trgovine. Uz zahtjev za promjenu cijena pravne i fizičke osobe (u daljnjem tekstu; gospodarski subjekti) su dužni dostaviti odgovarajuće odluke nadzornih odbora i drugu dokumentaciju kojom se obrazlaže i dokumentira tražena promjena cijene, te mišljenje nadležnog resornog ministarstava. Ukoliko Vlada, u roku od 60 dana od podnošenja urednog zahtjeva za promjenu cijena, ne donese odluku po tom zahtjevu, smatrat će se da je suglasnost dana.


III


Gospodarski subjekti su dužni dostavljati Federalnom ministarstvu trgovine obavijest o promjeni cijena i marži na malo za pogonska motorna goriva sa unutarnjim sagorijevanjem i ulje za loženje (LUEL), čiji se promet vrši u maloprodajnom objektu (benzinska crpka).
Gospodarski subjekti su dužni dostavljali obavijest o promjeni cijena i marži na malo i za slijedeće proizvode: sol za ljudsku prehranu, šećer kristal, mlijeko u prahu, jestivo ulje u jediničnoj mjeri (kilogram, odnosno litra) i margarin od 250 grama.


IV


Danom stupanja na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o mjerama neposredne kontrole cijena određenih proizvoda i usluga od interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH'',
broj 53/99 i 52/00).


V


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 353/09
11. svibnja 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Dr. Nedžad Branković, v.r.