Na osnovu člana 27. stav 1. i člana 36. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 87/08), na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 99. sjednici održanoj 15. aprila 2009. godine, donosi


O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA
SA KRITERIJIMA RASPODJELE SREDSTAVA
"TRANSFER ZA BOLNIČKO LIJEČENJE
POVRATNIKA U RS" UTVRĐENIH BUDŽETOM
FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2009.
GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU
ZDRAVSTVA


I


Usvaja se Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava "Transfer za bolničko liječenje povratnika u RS", utvrđenih u razdjelu 20. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 87/08).


II


Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu sredstva iz tačke I ove odluke utvrđena su u ukupnom iznosu od 500.000,00 KM.


III


Odobrena sredstva u iznosu od 500.000,00 KM raspoređuju se za realizaciju slijedećeg programa:

1. Bolničko liječenje povratnika u Republiku Srpsku

Svrha programa: Podrška povratku u Republiku Srpsku i pružanje kvalitetne i efikasne zdravstvene zaštite povratnicima u Republici Srpskoj, pod jednakim uvjetima kao za osigurana lica u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Kriteriji za raspored sredstava: Raspodjela će se vršiti saglasno odredbama slijedećih akata:
- Odluka o ostvarivanju prava iz bolničke zdravstvene zaštite povratnika u općine u Republici Srpskoj,
- Odluka o načinu ostvarivanja zdravstvene zaštite u zdravstvenim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine, povratnika iz Federacije Bosne i Hercegovine u općine u Republici Srpskoj,
- Podaci Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica o registriranom broju povratnika u Republici Srpskoj.
Organizacija koja prima transfer: Zavod za osiguranje i reosiguranje Federacije Bosne i Hercegovine.


IV


Isplata iz tačke III ove Odluke teretit će sredstva utvrđena u razdjelu 20. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu, pozicije 614300 -"Transfer za bolničko liječenje povratnika u RS", a vršit će se na osnovu zahtjeva organizacije koja prima transfer.


V


Federalni ministar zdravstva će imenovati posebnu komisiju koja će pratiti namjenski utrošak sredstava iz tačke III ove Odluke.


VI


O utrošenim sredstvima iz tačke III ove Odluke Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine će tromjesečno podnositi izvještaj Federalnom ministarstvu zdravstva.


VII


Za realizaciju ove Odluke zadužuju se Federalno ministarstvo zdravstva i Federalno ministarstvo finansija-Federalno ministarstvo financija, svako u okviru svojih nadležnosti.


VIII


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 309/09
15. aprila 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Dr. Nedžad Branković, s.r.